Šta je ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno, a šta ne: Kontrolišu ih od rođenja do smrti drakonskim pravilima

22.08.2022

19:13

0

Autor: N. Pavlović

Biti žena u Saudijskoj Arabiji donosi mnoge muke

Šta je ženama u Saudijskoj Arabiji dozvoljeno, a šta ne: Kontrolišu ih od rođenja do smrti drakonskim pravilima
saudijska-arabija-žene - Copyright AP Photo/Amr Nabil

Slučaj saudijske studentkinje Selme al-Šehab, koja je osuđena na 34 godine zatvora zbog tvitovanja, samo je jedan u nizu primera katastrofalnog odnosa prema ženama u toj zemlji.

Saudijska Arabija ju je osudila jer je pratila i retvitovala sadržaje određenih disidenata i aktivista.

Presuda protiv Al Šehab najduža je zatvorska kazna koja je izrečena jednoj saudijskoj braniteljki prava žena, što označava eskalaciju u borbi protiv onih koji se ne slažu sa politikom prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Iako je princ obećao da će doneti određene reforme, u praksi se vidi da to nije baš tako.

Ipak, prema novim pravilima, koja više ne prate u potpunosti stroge islamske zakone, žene mogu da poseduju pasoše i putuju u inostranstvo, kao i da žive nezavisno, bez dozvole muškog staratelja. Saudijke tek od 2018. godine imaju dozvolu da voze.

AP Photo/Hasan Jamali, File
 

Iako im je dozvoljeno da same idu na hodočašće u Meku, što ranije nije bio slučaj, muškarci i dalje moraju da im odobre brak, započinjanje posla i slično.

Promene su bile deo prinčevog plana da modernizuje ovu arapsku zemlju. Međutim, osuđivanje Selme al-Šehab pokazuje da se i dalje na surov način obračunava sa neistomišljenicima.

Saudijska Arabija i dalje ostaje zemlja u kojoj mnoge aktivnosti, koje ostali uzimaju zdravo za gotovo, nisu dozvoljene ni pristupačne ženama.

Pravila oblačenja 

Pravila oblačenja za žene se razilikuju od kraja do kraja Saudijske Arabije. Ženama se poručuje da se oblače skromno, što znači da uska ili providna odeća nije dozvoljena. Nošenje "teške šminke" se smatra neprikladnim.

AP Photo/Amr Nabil
 

Tradicionalno, abaja - vrsta dugog ogrtača koji pokriva glavu - bila je norma tokom većeg dela 20. veka, a nosi se preko odeće. Ipak, princ Muhamed je 2018. naveo da žene više ne moraju u javnosti da nose abaju. Iako se konzervativniji građani ne slažu sa tim, mnoge žene se okreću alternativama, poput kombinezona ili kimona, preneo je "Volstrit žurnal" jednom prilikom.

Interakcija sa muškarcima

Žene ne mogu tek tako da provode vreme sa muškarcima sa kojima nisu u srodstvu, a strogih pravila moraju da se pridržavaju u javnom prevozu, parkovima ili plažama. "Mešanje" polova dovodi i do podizanja optužnica, mada su uvek žene strože kažnjavane.

Saudijska Arabija važi za jednu od zemalja u kojoj je segregacija muškaraca i žena veoma izražena. Ipak, u decembru 2019. je odlučeno da restorani više ne moraju da zahtevaju da žene i muškarci ulaze na odvojena vrata.

AP Photo/Amr Nabil
 

Iako polna segregacija na radnom mestu zvanično nije obavezna od 2005, mnogi poslodavci nastavljaju to da rade kako bi povlađivali većinski muškim radnicima.

Lanac supermarketa "Lulu" prošle godine je otvorio prvu prodavnicu u Džedi sa isključivo ženskim osobljem.

Abortus

Ukoliko žena želi da se podvrgne abortusu, za to mora imati dozvolu muškarca, i to samo iz zdravstvenih ili terapeutskih razloga.

Prema pojedinim izvorima, žene koje nisu rodom iz Saudijske Arabije odlaze u svoje domovine da bi obavile abortus, ukoliko je to potrebno.

Porodični život

U ovoj zemlji ne postoji porodični zakon, tako da šerijatsko pravo propisuje pitanja braka i razvoda. Žene od staratelja traže dozvolu za brak, a i razvod za njih može biti mnogo komplikovaniji nego muškarcima. Do 2019. godine nije postojao ni zakon kojim bi bilo sprečeno da se žena razvede bez njenog znanja, što je značilo da su ostajale bez alimentacije i drugih prava.

AP Photo/Amr Nabil
 

Muškarci su mogli jednostrano da odluče o razvodu bez ikakvih uslova, čak nisu morali ni da obaveste supruge o tome. Žena nije morala ni da bude prisutna na sudu tokom raskidanja braka. Iako je doneta odluka da Saudijke moraju biti obaveštene pismeno o razvodu, događa se da muškarac ceo postupak usmeno zaključi, što onda znači da žene moraju da dokazuju sudu da su razvedene.

Brakorazvodne parnice su za žene duže i skuplje. Tokom procesa muž ostaje staratelj, tako da može da kontroliše njene odluke. Iako sud može presuditi da majci ostaju deca nakon razvoda, one njima ne mogu biti staratelji. HRW prenosi da se devojčice obično šalju ocu kada napune sedam godina, a dečaci u devetoj godini mogu odlučiti sa kim će živeti.

Kada je reč o nasledstvu, žene mogu dobiti samo polovinu od onoga što nasledi muškarac.

Staratelji ih kontrolišu od rođenja do smrti

U sistemu koji postoji u arapskoj državi, muškarac kontroliše ženin život od njenog rođenja do smrti. Svaka žena mora imati svog staratelja, obično je to otac ili muž, a u nekim slučajevima brat, pa čak i sin. Oni imaju moć da u njeno ime donose važne odluke. Jednom rečju, Saudijke se zakonski tretiraju celog života kao maloletnice. Rijad je učinio veoma malo da bi okončao takav sistem koji ostaje glavna prepreka ostvarivanju prava žena.

Iako i druge bliskoistočne zemlje imaju elemente starateljskog sistema, Saudijska Arabija je drakonska u tom smislu.

AP Photo/Amr Nabil
 

Veoma je teško prebaciti starateljstvo sa jednog muškarca na drugog. Izuzeci postoje ukoliko žena može da dokaže da je zlostavljana ili da staratelj nije u mogućnosti da brine o njoj.

Zašto žene beže iz Saudijske Arabije?

Prema izveštaju organizacije za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRW), postoji desetak glavnih razloga zbog kojih žene žele da pobegnu iz ove zemlje po svaku cenu.

U međuvremenu je ženama dozvoljeno da dobiju pasoše, pa je došlo do određenog pomaka, ali je Saudijska Arabija svakako poznata po strogom ograničavanju kretanja ženama. U praksi, ima Saudijki kojima se ne dopušta ni izlazak iz kuće bez dozvole muškarca.

Žena ne može slobodno stupiti u brak, a svoj pristanak obično usmeno daje pred verskim zvaničnikom. Sa druge strane, muškarci mogu imati i po četiri žene istovremeno. Osim toga, i dalje postoji praksa udavanja devojčica, od kojih neke imaju svega osam godina.

Mnoge Saudijke su na meti porodičnog nasilja. Organizacije smatraju da se pod tim podrazumeva i ograničenje kretanja. Žene koje pokušaju da pobegnu od nasilnog muža ili porodice mogu biti uhapšene, a potom vraćene toj istoj porodici. Ukoliko budu smeštene u određenim "sigurnim kućama", mogu ih napustiti samo ako se pomire sa članovima porodice ili prihvate ugovoreni brak.

Velika diskriminacija vlada i prilikom zapošljavanja ili primanja zdravstvene nege. I dalje postoje zanimanja koja su zabranjena ženama, a poslodavci često ne žele da zaposle žene zbog segregacija.

AP Photo/Amr Nabil
 

Prema pojedinim izveštajima, da bi žena bila primljena u bolnicu mora imati saglasnost staratelja, ali postoje ustanove koje to ne zahtevaju. HRW je zabeležio da je čekanje saglasnosti staratelja žene izložilo većem bolu ili im je, u ekstremnim slučajevima, bio ugrožen život.

Saudijkama je mnogo teže da studiraju u inostranstvu, a čak i tada mogu u stranoj zemlji boraviti samo uz prisustvo staratelja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike