Medvedev otkrio četiri razloga da Rusija upotrebi nuklearno oružje: Mi ne koristimo osiromašeni uranijum kao NATO

27.08.2022

05:15

0

Autor: 24sedam

Sjedinjene Američke Države i članice NATO-a su sada suštinski uvučene u konflikt u Ukrajini, one vode takozvani proksi rat protiv Rusije i raspiruju sukob u Ukrajini isporukom oružja

Medvedev otkrio četiri razloga da Rusija upotrebi nuklearno oružje: Mi ne koristimo osiromašeni uranijum kao NATO
Dmitrij Medvedev - Copyright Yulia Zyryanova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sjedinjene Američke Države i članice NATO-a su sada suštinski uvučene u konflikt u Ukrajini, one vode takozvani proksi rat protiv Rusije i raspiruju sukob u Ukrajini isporukom oružja, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Sjedinjene Američke Države i članice Severnoatlantske alijanse su, u suštini, sada uključene u taj konflikt. I, kako se kaže kada se koriste anglosaksonske formulacije, Sjedinjene Američke Države, zapadin svet, NATO, nažalost, delimično i Francuska, vode takozvani proxy war (proksi rat) protiv Ruske Federacije, koja se ogleda u tome što te države ne doprinose prekidu sukob, nego naprotiv, na svaki mogući način ga raspiruju isporučujući najraznovarsnije ofanzivne vidove naoružanja, počev od streljačkog oružja, sve do višecevnih raketnih bacača tipa opštepoznatog sistema 'hajmars' -  rekao je Medvedev u intervjuu za francuski televizijski kanal LCI.

Medvedev je dodao da, „iako na Zapadu s vremena na vreme mogu da se čuju glasovi da je ipak potrebno biti pažljiv u isporučivanju tih vidova naoružanja da ne bi dodatno otežali situaciju, da ne bi isprovocirali sukob na teritoriji same Rusije, ipak su Sjedinjene Američke Države usvojile ogroman paket pomoći“.

- On je bez presedana, meri se desetinama milijardi dolara, a ta pomoć ide pravo u Ukrajinu. Zar to nije rat poverenjem, zar to nije proksi rat - rekao je Medvedev.

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije je, takođe, objasnio koja su četiri razloga da Rusija upotrebi nuklearno oružje, istakavši da jednu od njih predstavljaju dejstva koja ugrožavaju postojanje države. On je, međutim, rekao da za sada takvih osnova nema.

Na pitanje da li je u ruskoj vojnoj doktrini predviđena mogućnost korišćenja taktičkog nuklearnog naoružanja u slučaju opasnosti, Medvedev je rekao da je „vojna doktrina na tu temu u Rusiji otvorena“ i da postoji specijalni dokument koji se zove „Osnovi državne politike u oblasti nuklearnog naoružanja“.

Profimedia
 

- I tamo su pod tačkom 19, ako se ne varam, nabrojana četiri razlloga za primenu nuklearnog naoružanja. Zbog francuske publike ću ih nabrojati: start nuklearnih raketa; primena nuklearnog oružja, izvođenje napada na ključnu infrastrukturu koja upravlja nuklearnim oružjem, ili dejstva koja ugrožavaju postojanje same države. Za sada takvih dejstava nema - rekao je Medvedev.

Rusija nije koristila osiromašeni uranijum kao NATO

Rusija do sada nije koristila taktičko nuklearno naoružanje s osiromašenim uranijumom, za razliku od zemalja NATO-a, naglasio je Medvedev.


- Ako već govorite o taktičkom nuklearnom naoružanju, ili oružju s osiromašenim uranijumom, naša zemlja takvo oružje nije koristila. Za razliku od država NATO-a koje su ga u poslednjih 20, 30 godina prilično aktivno koristile u Jugoslaviji, i u Iraku. To je donelo i veoma žalosne posledice. U tom smislu, prvo treba pogledati ono što su činile zapadne zemlje u određenim situacijama - naglasio je Medvedev.
Profimedia
 

Apokalipsa nije nastupila i nadam se da neće

Govoreći o mogućnosti izbijanja globalnog sukoba, Medvedev je rekao da je situacija pod kontrolom.

Na pitanje da li je čovečanstvo stupilo u treći svetski rat, Medvedev je odgovorio:

- Nadam se da nije, za sada ipak uspevamo da obuzdamo situaciju, iako možemo napraviti biblijsko poređenje i setiti se reči iz Otkrovenja Jovana Bogoslova, odnosno iz Apokalipse: 'I prvi anđeo je zatrubio, i nastupili su grad i vatra'. Dakle, za sada je makar prvi anđeo zatrubio, ali apokalipsa još nije nastupila i nadam se da neće - rekao je Medvedev.

Medvedev je podsetio na to da Rusija ima hiljadugodišnju istoriju, da je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da ima najveći nuklearni potencijal, te da može da se odbrani.
On je istakao da je potrebno učiniti sve da se treći svetski rat ne dogodi i naglasio da je politika Rusije usmerena upravo na to.

- Recimo direktno, čak se i specijalna vojna operacija sprovodi da se ne bi dogodio treći svetski rat - naglasio je Medvedev.

Printscreen/YouTube/Sky News
 


On je dodao da je sprovođenje specijalne vojne operacije u Donbasu prouzrokovano time što su bili ugroženi životni interesi Rusije.

- Upravo zbog toga se izvodi specijalna vojna operacija za zaštitu Donbasa, za demilitarizaciju oružanih snaga Ukrajine i sprovođenje denacifikacije. Da nije bilo pretnje interesima naše zemlje, takve operacije sada ne bi bilo -  rekao je Medvedev i dodao da je ona nije mogla biti izbegnuta, jer su pregovori s Ukrajincima, kao i s Evropljanima i Amerikancima bili neuspešni.

- Niko nas nije slušao. Ukrajina se nadala samo pomoći Zapada, a Amerikanci, i Evropljani su nam rekli: 'Ne, ne možemo da potvrdimo da Ukrajina neće biti članica NATO-a u budućnosti, ne možemo da donesemo takve odluke, vodimo politiku otvorenih vrata, zbog toga nikakve garancije ne možemo da damo, neka bude kako bude. Eto, rezultat vam je poznat - zaključio je Medvedev.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike