Evropa želi da Bolsonaro padne, a strahuje od Lule: Zašto EU pomno prati izbore u Brazilu

25.08.2022

19:19

0

Sporazum koji je postignut između zemalja Južne Amerike i Evropske unije zaleđen je od 2019.

Evropa želi da Bolsonaro padne, a strahuje od Lule: Zašto EU pomno prati izbore u Brazilu
luiz inacio da silva žair bolsonaro profimedia-0715849908 - Copyright Profimedia

Trgovinski zvaničnici Evropske unije posvetiće veliku pažnju izbornoj trci u Brazilu ovog oktobra u nadi da će lider krajnje desnice Žair Bolsonaro biti zbačen sa vlasti i da mogu da ožive značajan trgovinski sporazum sa južnoameričkim zemljama.

Brisel je postigao početni sporazum sa zemljama Merkosura - Brazilom, Argentinom, Paragvajem i Urugvajem - u junu 2019. godine, ali je pakt od tada zapravo zamrznut, i to ne samo zbog ogorčenog političkog i ličnog sukoba između Bolsonara i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Makron je bio spreman da podrži dogovor u junu 2019, ali samo pod uslovom da Bolsonaro preduzme nešto povodom krčenja Amazona. Do avgusta sve se raspalo. Dok su u Amazonu goreli šumski požari, Makron je optužio Bolsonara da ga je „lagao“, a neprijateljstvo je postalo posebno izraženo kada je brazilski lider ismejao izgled Makronove supruge Brižit.

Bolsonarov glavni konkurent u izbornoj borbi, bivši levičarski predsednik Luis Injasio Lula da Silva, postavlja se kao prirodniji partner za oživljavanje trgovinskih veza sa EU. On je više usklađen sa evropskim ciljem kada je u pitanju borba protiv krčenja šuma, iako insistira na ponovnim pregovorima o delovima sporazuma iz 2019.

Konkretno, on želi da izvuče više ustupaka od strane EU kako bi promovisao razvoj brazilske industrije, stavljajući akcenat na trgovinske odnose Brazila koji je veliki izvoznik govedine i soje za evropske potrošače.

Ranije ove nedelje Lula je rekao da trenutni sporazum sa Mercosurom nije „važeći” i dodao: „Ono što želimo u diskusiji sa Evropom jeste da ne odustanemo od našeg interesa da se sami reindustrijalizujemo”.

Profimedia
Luis Injasio Lula da Silva

Zbirne ankete u Brazilu daju Luli prednost u odnosu na Bolsonara, 45 u odnosu na 33 odsto, tako da će zvaničnici EU uskoro morati da se pozabave ovim temama. Zabrinjavajuće je, međutim, da Bolsonaro, otvoreni obožavalac bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, nije bio jasan oko toga da li će prihvatiti rezultate izbora, zagonetno sugerišuči da bi ih priznao samo ako bi glasanje bilo „čisto” i „transparentno”.

Sa strane EU postoji želja da se pokušaju da se trgovinski sporazumi vrate na pravi put, ali su evropski kreatori politike fokusirani na rat u Ukrajini, koji je, pod pritiksom Vašingtona, naterao Evropu da ojača svoje saveze i lance snabdevanja sa drugim delovima sveta.

Veliko je pitanje da li su pregovarači iz Generalnog direktorata za trgovinu u Briselu voljni da ponovo otvore razgovore sa Lulom. Evropska komisija je saopštila da radi na „dodatnom instrumentu koji će pratiti sporazum", naglašavajući da se nada da bi dodatne odredbe koje regulišu uticaje na životnu sredinu otklonile potrebu za ponovnim otvaranjem sporazuma.

Komisija „ne voli da ponovo pregovara o sporazumu jer se plaši da bi to, kada otvorimo pregovore, bilo kao Pandorina kutija“, rekao je jedan diplomata EU za Politiko pod uslovom da ostane anoniman.

Pitanje životne sredine

Nekoliko zemalja EU, poslanici Evropskog parlamenta i aktivisti izrazili su zabrinutost za životnu sredinu u vezi sa sporazumom - posebno zbog uloge Brazila u krčenju šuma Amazonije.

Profimedia
Žair Bolsonaro

Otkako je preuzeo dužnost, Bolsonaro je oslabio državne agencije za zaštitu životne sredine i favorizovao seoske zemljoposednike, posebno podržavši zakon koji bi formalno legalizovao otimanje zemlje u Amazoniji. Prošle godine je zabeleženo rekordno krčenje šuma u ​​Amazoniji, a u prvom polugodištu 2022. godine već je zabeleženo da je stopa krčenja šuma porasla za 10 odsto u odnosu na isti period 2021.

Čak i sa većom političkom voljom na evropskoj strani da se finalizuje sporazum sa Merkosurom, koji je dogovoren 2019, ali tek treba da ga odobri Savet EU, mnogo toga će se svesti na to koliko brzo bi Lula mogao da okrene stranicu na polju zaštite životne sredine ukoliko bude pobedio.

Amansio Horhe de Oliveira, koji predaje međunarodne odnose na Univerzitetu u Sao Paulu, smatra da bi stav Brazila mogao da se promeni posle izbora.

- Pobedom levice nestali bi argumenti o okruženju. Brazil će sigurno odgovoriti na pitanja životne sredine - rekao je on.

Ako se te prepreke uklone, to bi bila dobra vest za Španiju i Portugaliju, koje su bile vodeći zagovornici dubljih veza sa Južnom Amerikom.

AP Photo/Thomas Padilla, Pool
Emanuel Makron

Za Francusku, međutim, postoji dodatna komplikacija jer se njeni farmeri, veoma glasna politička grupacija, protive sporazumu za koji tvrde da će otvoriti vrata za uvoz brazilske govedine. Makron je morao pažljivo da upravlja ovim problemima jer ga druge moćne grupe, kao što su francuski proizvođači automobila i velika industrijska preduzeća, pritiskaju da proširi pristup tržištima Južne Amerike.

Drastično različiti pristupi

Bolsonaro je glasno izrazio želju za sporazumom i okrivio je Francusku za sprečavanje njegovog sprovođenja.

- Dajemo sve od sebe, ali Francuska, braneći svoje interese, staje nam na put - rekao je 2020. tokom jednog od svojih nedeljnih prenosa uživo na Fejsbuku.

I takav stav ukrenjen je u celom njegovom taboru. Ovog meseca brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes rekao je da Francuska „postaje irelevantna“ za Brazil i da je u slabijoj pregovaračkoj poziciji.

- Ako se Francuska ne bude bolje odnosila prema Brazilu, verovatno je da Brazil neće mariti zbog toga - istakao je on.

AP Photo/Silvia Izquierdo
Luis Injasio Lula da Silva

Nasuprot tome, Lula je obećao da će u sporazum dodati delove u vezi sa brazilskim industrijskim sektorom ako bude izabran.

- Pozvaćemo Evropsku uniju da unapredi sporazum. Verujem da ćemo uskoro objaviti ovaj sporazum, ali kvalitetnije kako bismo obezbedili da zemlje Latinske Amerike mogu da imaju industrijsku politiku - rekao je Lula u julu.

Jačanje brazilske industrije bilo je jedno od Lulinih glavnih obećanja tokom njegove kampanje. Udeo industrijskog sektora u brazilskoj proizvodnji pao je sa 28,6 odsto u 2004. na 18,9 odsto u 2021, što je njegov najgori učinak u skoro dve decenije.

Lula je insistirao na ulaganju u tehnologiju i inovacije i rekao da zemlja treba da tretira svoju državnu naftnu korporaciju Petrobras "ne samo kao kompaniju, već i kao agenta razvoja".

De Oliveira je kazao da će Evropa biti suočena sa teškim izborom ako Bolsonaro bude ponovo izabran: Zatvorite oči i okončajte dogovor ili ga ostavite zamrznutim.

- Evropa bi shvatila da više nije moguće odlagati odluku. Nema smisla to odlagati još četiri godine. Mislim da veliki izazov za ratifikaciju sporazuma leži u Evropi, a ne u Brazilu - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike