Rast cena ispraznio džepove: Inflacija već pojela dvogodišnju štednju Nemaca

23.08.2022

17:39

0

Procene pokazuju da je stopa štednje u proseku iznosila 15,5 odsto u 2020. i 2021. godini, što je znatno više nego u prethodnih pet godina

Rast cena ispraznio džepove: Inflacija već pojela dvogodišnju štednju Nemaca
Ilustracija - Copyright Profimedia

Inflacija je u velikoj meri iscrpela štednju Nemaca koji su štedeli protekle dve godine, pokazuje izveštaj ekonomskog instituta IFO sa sedištem u Minhenu objavljen u utorak.

Prema izveštaju, nemačka „privatna domaćinstva su izdvojila mnogo novca tokom dve godine kovida" pošto su raspoloživi prihodi stabilizovani uz opsežnu državnu podršku, dok su mogućnosti za potrošnju bile ozbiljno ograničene.

Procene pokazuju da je stopa štednje u proseku iznosila 15,5 odsto u 2020. i 2021. godini, što je znatno više nego u prethodnih pet godina (10,6 odsto). Kao rezultat toga, takozvani višak štednje dostigao je nešto manje od 200 milijardi evra.

Međutim, ove uštede su sada nestale.

- Inflacija jede višak štednje... Podaci iz bilansne statistike finansijskih institucija pokazuju da su ovi viškovi depozita skoro u potpunosti eliminisani do kraja prvog kvartala 2022. godine - navodi IFO u izveštaju. Štaviše, navodi se da je u drugom kvartalu godine nastavljen ovaj trend, što je poguralo obim ukupnih bankarskih depozita ispod prosečnog nivoa koji je održavan u poslednjih pet godina.

- Ušteđeni novac iz perioda koronavirusa sada su mnoga domaćinstva potrošila. Istovremeno, cene će verovatno nastaviti naglo da rastu. Stoga postoji mnogo toga što ukazuje na to da privatna potrošnja više neće biti pokretačka snaga nemačke ekonomije do kraja godine - zaključuju istraživači IFO-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike