Opasna izjava Zelenskog! Vratićemo Krim na bilo koji način, NATO nam je dao blagoslov da biramo metu

24.08.2022

15:55

0

Autor: 24sedam

Govoreći na takozvanoj „Platformi Krima“, Zelenski je rekao da je „Ukrajina dovoljno jaka i moćna“

Opasna izjava Zelenskog! Vratićemo Krim na bilo koji način, NATO nam je dao blagoslov da biramo metu
zelenski - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je saopštio da će Ukrajina zauzeti rusku teritoriju Krim, vojnom silom ako bude potrebno i bez konsultacija bilo koje zemlje, uključujući zapadne pristalice Kijeva. Udari ukrajinske vojske na poluostrvo do sada su bili ograničeni.

Govoreći na takozvanoj „Platformi Krima“, skupu 60 zemalja i međunarodnih organizacija koje je organizovala Ukrajina, Zelenski je rekao da je „Ukrajina dovoljno jaka i moćna“ da realizuje ideju „ukrajinskog Krima" u stvarnosti.

- Vratićemo Krim na bilo koji način koji smatramo ispravnim, bez konsultacija sa drugim zemljama - rekao je Zelenski, prenela je ukrajinska novinska agencija Strana.ua. - Znam da je Krim sa Ukrajinom i čeka da se vrati. Moramo da pobedimo u borbi protiv ruske agresije. Dakle, moramo da oslobodimo Krim od okupacije.

NASA
 

Smatran ruskom zemljom od imperijalnih vremena, Krim je bio autonomna republika u okviru Sovjetskog Saveza sve dok ga sovjetski premijer Nikita Kruščov 1954. nije pripojio Ukrajinskoj SSR iz logističkih razloga. Poluostrvo je ostalo u ukrajinskim rukama nakon pada SSSR-a, sve dok njegovo stanovništvo nije ogromnom većinom glasalo za pridruživanje Rusiji 2014. godine, nakon što je kijevska vlada odbila niz plebiscita tokom 1990-ih sa ciljem da se Krim ponovo uspostavi kao nezavisna republika.

NATO dao blagoslov da gađaju mete po svom izboru

NATO alijansa predvođena SAD-om smatra Krim „nezakonito anektiranom“ ukrajinskom teritorijom i zahteva da Moskva vrati region pod kontrolu Ukrajine. Američki zvaničnik je prošle nedelje izjavio za "Politiko" da je Vašington dao blagoslov Ukrajini da gađa mete po svom izboru na Krimu.

Kijevska vojska izvela je nekoliko napada poslednjih nedelja, uključujući napad dronom na sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju u subotu. Eksplozije na vojnim lokacijama na poluostrvu Rusija je okarakterisala kao ukrajinsku „sabotažu“, ali Kijev nije zvanično ni potvrdio ni negirao odgovornost.

Profimedia
 

Sa svojim snagama vezanim za borbu protiv ruskih i savezničkih trupa u Donbasu, Ukrajina se oslanjala na bespilotne letelice da bi izvršila svoje sporadične napade na Krim. Cilj ovih napada nije „vojni, već psihološki“, izjavio je krimski zvaničnik Oleg Krjučkov nakon subotnjeg napada, dodajući da zbog malog tereta eksploziva, dronovi ne mogu da nanesu veliku štetu.

Zelenski je u utorak odbacio mogućnost prekida vatre, rekavši na samitu da Ukrajina neće zamrznuti sadašnju liniju fronta da bi „smirila Rusiju“. Moskva je više puta krivila Kijev za prekid mirovnih pregovora ranije ove godine, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je zapadne vlade da „sprečaju Ukrajinu od bilo kakvih konstruktivnih koraka“ ka mirovnom rešenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike