Bivši američki marinac analizira: Amerika huška Tajvan iz očaja, a evo kako bi prošla u ratu protiv Kine

23.08.2022

19:18

0

Autor: N. Pavlović

SAD gube status vladara sveta

Bivši američki marinac analizira: Amerika huška Tajvan iz očaja, a evo kako bi prošla u ratu protiv Kine
tajvan - Copyright Profimedia

Posledice posete Nensi Pelosi Tajvanu i dalje se osećaju.

Kina je pokrenula vojne vežbe velikog obima, a usledile su i određene trgovinske mere.

Kako Kina jača u ekonomskom i vojnom smislu, SAD imaju sve više problema da održe korak.

Na ta pitanja se za "Global tajms" osvrnuo i Brajan Berletic, geopolitički analitičar i nekadašnji pripadnik američkih marinaca, koji je istakao da Vašington koristi Tajvan kako bi ostatak Kine oslabio politički, ekonomski i vojno.

AP Photo/Kin Cheung
 

- Americi ponestaje vremena. Uspon Kine znači da je svake godine Amerika sve manje i manje sposobna da zadrži bilo kakvu prednost na njom - naveo je on.

Kako je poseta Nensi Pelosi uticala na situaciju u regionu?

- Poseta je bila  nastavak postepene erozije njihovih sporazuma sa Pekingom povodom politike jedne Kine, kao i nastavak američkog kršenja međunarodnog prava kada je reč o nacionalnom suverenitetu, političkoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu. Ipak, verujem da smo ušli u novu fazu statusa kvo, sudeći prema reakciji Kine na nedavne provokacije, zajedno sa demonstracijom kineske vojne moći koja je šokirala mnoge Amerikance - rekao je.

AP Photo/Chiang Ying-ying, File
 

Tajvan u narednih pet godina

Prema rečima Berletica, Amerika je decenijama pokušavala da obuzda Kinu.

- Tajvan je uvek bio centralni deo te politike. Kakve god da su sporazume SAD sklapale tokom godina, bili su to sporazumi napravljeni iz loše namere i nastaviće da urušavaju politiku jedne Kine. Kina će imati sve veću sposobnost da zaustavi i preokrene ovaj proces kroz impozantnu ekonomsku i vojnu moć. Mislim da će uz pomoć toga Kina uspeti da preokrene američke napore da se stvori kriza oko Tajvana - dodao je.

Koje su šanse Amerike protiv Kine?

S obzirom na to da je reč o ostrvu, Kina ima daleko veću geografsku prednost. Americi bi bilo veoma teško da pošalje vojsku ka ostrvu.

- Zato su pojedini američki analitičari sugerisali da Amerika značajno proširi svoje vojno prisustvo na Tajvanu, što bi predstavljalo eskalaciju koju ne bih bio iznenađen da vidim.

Taiwan Ministry of National Defense via AP, File
 

Amerika nema dovoljno kapaciteta da prodre u kineske oružane sisteme, a da ne pretrpi ozbiljne gubitke u ljudstvu i opremi. Izuzetno bi bilo teško održati borbene operacije nadomak njihove obale, a hiljadama milja daleko od američkog kopna. Kineska vojska će u potpunosti biti posvećena cilju po svaku cenu i to će teško Americi doneti pobedu. Pod tim se, ipak, podrazumeva da Amerika zaista želi da brani Tajvan. Ukoliko SAD koriste Tajvan kao posrednika da bi Kinu podelile politički i podrivale je ekonomski i vojno, onda bi samo pokretanje sukoba bilo "uspeh", što se čini da Amerika zapravo pokušava da uradi - istakao je analitičar.

Kao i u slučaju Ukrajine, gde se Amerika ne upušta direktno u sukob, ali je voljna da žrtvuje mnoge Ukrajince, slično je i sa Tajvanom, smatraju pojedini analitičari.

- To je i najverovatniji scenario - korišćenje Tajvana kao oruđa protiv ostatka Kine kako bi je iscrpli u svakom mogućem smislu. Amerika zaista sprovodi istu taktiku protiv Rusije u Ukrajini. Mnogi aspekti njihovog mešanja u pitanja Tajvana smo mogli već da vidimo i u slučaju Ukrajine. SAD su namerno izabrale crvenu liniju protiv Rusije i sada to isto rade i sa Kinom i Tajvanom. Amerika ne mari za tajvansku budućnost na bilo koji način i sprema se za nerede na Tajvanu koje će Vašington sam stvoriti - dodao je.

AP Photo/Johnson Lai
 

Direktni rat između velikih sila?

Mnogi strahuju da velike sile neće više voditi ratove "na daljinu", bez direktnog učešća, već da će se uskoro naći i same na bojištu.

- Veoma je teško to predvideti. Kako Amerika gubi moć kao glavni hegemon, određeni osećaj očaja je počeo da preovladava. Iako bi Vašington želeo da vodi ratove preko posrednika kako bi održao globalnu poziciju, ukoliko budu neuspešni, mogli bi da odluče da uđu u direktne sukobe ne bi li osigurali da konflikti ne postanu nuklearni.

Pixabay
 

Američki vojni planeri su pisali čitave radove o tome kako bi izgledao rat između SAD i Kine, za koji veruju da bi ostao konvencionalan i da bi doveo do pobede Amerike. Njihovo razmišljanje je duboko uznemirujuće, ali svejedno zauzima visoko mesto na Zapadu bez obzira na sve - poručio je Berletic.

Kako zaključuje bivši marinac, Kina, Rusija i većina zemalja širom sveta će morati kolektivno da rade protiv američke destruktivne agende i da je osude, ukoliko želimo da se odupremo destabilizaciji.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike