Si je Bajdena direktno zamolio da spreči Pelosi da poseti Tajvan: Odgovor američkog lidera sugeriše dve stvari

22.08.2022

07:54

0

Autor: N. Pavlović

Provokacije se nastavljaju

Si je Bajdena direktno zamolio da spreči Pelosi da poseti Tajvan: Odgovor američkog lidera sugeriše dve stvari
bajden-si1 - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Kineski predsednik, Si Đinping, lično je zamolio američkog kolegu Džoa Bajdena da spreči Nensi Pelosi da poseti Tajvan, preneo je Vašington post.

Predsedavajuća Predstavničkog doma SAD posetila je Tajvan početkom meseca, samo nekoliko dana nakon što su dva lidera razgovarala telefonom.

U razgovoru koji je trajao više od dva sata, Si je Bajdena upozorio da se ne igra vatrom i direktno ga zamolio da ne dozvoli da Pelosi poseti ostrvo.

Profimedia
 

Međutim, Bajden je insistirao da ne može tome da se povinuje rekavši da je Kongres nezavisna grana vlasti i da Pelosi, kao i ostali članovi tog tela, mogu sami da donose odluke o putovanjima u inostranstvo.

Pošto je Pelosi član Demokratske stranke, baš kao i Bajden, i osoba koja bi ga zamenila na mestu predsednika u slučaju da on, iz nekog razloga, ne može da obavlja tu funkciju, Kina je njenu posetu shvatila kao američko priznanje nezavisnosti Tajvana.

Bajden nije u svojim saopštenjima direktno ni hvalio niti se protivio poseti, ali je novinarima rekao da su vojni zvaničnici mislili da je to loša ideja.

Uprkos svemu, Pelosi je otputovala na Tajvan i prouzrokovala brojne tenzije u regionu, a Kina je pokrenula vojne vežbe velikog obima oko Tajvana.

Zar predsednik ne može da donese važnu odluku?

Bajdenovo odbijanje da se umeša sugeriše da nema nikakvu moć u Beloj kući ili, pak, da uopšte nije želeo da interveniše.

Postoje analitičari koji smatraju da Bajden kao predsednik države ima moć da Pelosi spreči da čini provokativne poteze koji samo dolivaju ulje na vatru.

Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP
 

Način na koji je Pelosi obavila svoju provokativnu posetu govori o nesposobnosti američke vlade, od vrha nadole, rekao je američki novinar Danijel Lazar.

- Bajden je mogao to da stopira u bilo kom trenutku. Mogao je da izda javno sapštenje da se ne ide na Tajvan. Mogao je da joj oduzme vojni avion. Mogao je da naredi USS Ronaldu Reganu da promeni kurs kako bi pokazao da ne želi sukob. Međutim, ništa od toga nije uradio, a umesto toga se držao fikcije da je to bila njena odluka i da Kinezi nemaju prava da se ljute, što ne može biti apsurdnije - kazao je.

Lazar smatra da je poseta samo oštetila imidž SAD.

- Bajden je, prema izvorima iz njegove vojske, rekao da ne odobrava posetu. Predstavlja se kao čovek koji vlada svetom, a ne može da kontroliše treću najmoćniju osobu u svojoj zemlji ili nema autoriteta da jednostavno naredi njenoj vojnoj pratnji da se vrati nazad, sa Pelosi u kavezu ako treba. To je zacementiralo njegovu poziciju bespomoćnog slabića ili osramoćenog saučesnika u jednom prljavom manevru - dodao je. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike