SZO: Od posledica korone u 2022. godini umrlo milion ljudi

26.08.2022

08:49

0

Autor: 24sedam

Trećina svetske populacije još uvek nije vakcinisana

SZO: Od posledica korone  u 2022. godini umrlo milion ljudi
who-g9c85c8642_1920 - Copyright pixabay/padrinan

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je ove godine od posledica Covid-19 umrlo milion ljudi. 

Generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus nazvao je to tragičnom prekretnicom, posebno u vreme kada postoje svi alati za sprečavanje smrti.

- Ove nedelje smo prešli tragičnu prekretnicu od milion smrtnih slučajeva ove godine, rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi. On je naglasio da „ne možemo da tvrdimo da učimo da živimo sa kovidom-19” kada je samo ove godine od njega umrlo milion ljudi, dok pandemija traje dve i po godine i imamo sve potrebne alate da sprečimo smrt, prenosi francuska novinska agencija AFP.

On je pozvao vlade da pojačaju napore da vakcinišu sve zdravstvene radnike, starije i druge ugroženije grupe stanovništva „na putu vakcinacije 70 odsto stanovništva“.

Želeo je da takva vakcinacija bude postignuta do kraja juna, ali 136 zemalja to nije uspelo. Među njima, manje od 40 odsto stanovništva vakcinisano je protiv Covid-19 u 66 zemalja.

On je takođe upozorio da trećina svetske populacije još uvek nije vakcinisana, uključujući dve trećine zdravstvenih radnika i tri četvrtine starih u siromašnim zemljama.

Od izbijanja novog korona virusa u Kini krajem 2019. godine, prema podacima SZO, 6,45 miliona ljudi je umrlo od Covid-19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike