Štajnmajer otkrio zašto Zelenski neće da ga primi: Nije dobrodošao u Kijev!

13.04.2022

10:12

0

Nemački predsednik morao da se zadovolji posetom Varšavi

Štajnmajer otkrio zašto Zelenski neće da ga primi: Nije dobrodošao u Kijev!
štajnmajer - Copyright AP Photo/Michael Sohn, File

Nemački predsednik, Frank-Valter Štajnmajer, potvrdio je da nije dobrodošao u Kijevu, gde je nameravao da otputuje zajedno sa drugim zvaničnicima EU, u znak solidarnosti sa tom zemljom.

Ukrajina je optužila Štajnmajera da je blizak sa Rusijom, dok su nemački mediji preneli da se njegovo ime i dalje pamti jer je 2016. godine pokušao da implementira Sporazum iz Minska u Donbasu, poznatiji kao "Štajnmajerova formula".

Nemački lider je planirao da u tu zemlju otputuje sa predsednicima Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije, ali je Vladimir Zelenski odbio da ga primi, rekao je Štajnmajer nemačkim medijima tokom posete Varšavi.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Bild je naveo da je Štajnmajer povezan i sa projektom Severni tok 2 što se ne sviđa ukrajinskim vlastima.

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj, Andrej Meljnik, prošle nedelje je optužio Štajnmajera da nije dovoljno ozbiljan u "odricanju od Rusije".

Sa druge strane, poljski lider Andžej Duda je ugostio Štajnmajera.

Arestovič: Zelenski čeka na Šolca koji donosi odluke

Savetnik predsednika Ukrajine Oleksej Arestovič opravdao je odbijanje šefa ukrajinske države da primi u posetu predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera poručivši da Zelenski očekuje kancelara Olafa Šolca.

Arestovič je, za javni servis Nemačke ARD, zamolio za razumevanje. Rekao je da ne zna tačne razloge, ali da su politika i odluke predsednika Ukrajine Zelenskog uvek uravnotežene.

- Naš predsednik očekuje nemačkog kancelara Šolca, kako bi primio nekog ko donosi odluke, uključujući i oko isporuke naoružanja - objasnio je Arestovič.

Inače, Štajnmajer je nekada blisko sarađivao sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je kasnije bio veliki zagovornik Severnog toka 2. Zajedno sa bivšom kancelarkom Angelom Merkle je 2016. godine pripremio niz koraka koji bi doveli do uvođenja Sporazuma iz Minska, čime bi se okončao sukob u Donbasu.

Photo/Markus Schreiber
 

Prema tzv. Štajnmajerovoj formuli, dva sporna regiona, Donjeck i lugansk, trebalo je da održe izbore pod ukrajinskim zakonima i pod nadzorom OEBS-a, posle čega bi dobili specijalni samoupravni status, a kontrolu nad granicama bi vratili Kijevu.

Ukrajina, Rusija, dva regiona i OEBS su potpisali sporazum 2019. Međutim, Zelenski se sukobio sa nacionalistima o tom pitanju, pa je uvođenje sporazuma dospelo u ćorsokak.

U međuvremenu, Rusija je od Ukrajine zatražila da zauzme neutralni status i da se ne pridružuje EU i NATO.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike