Ko je Viktor Medvedčuk koga su Ukrajinci zarobili? (FOTO)

13.04.2022

08:03

0

Autor: N. Pavlović

Medvedčuk je ranije odbacio tvrdnje da je proruski orijentisan

Ko je Viktor Medvedčuk koga su Ukrajinci zarobili? (FOTO)
medvedčuk - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio da su tamošnje snage zarobile bivšeg poslanika stranke Opoziciona platforma - Za život, Viktora Medvedčuka, i ponudio je da ga razmeni za Ukrajince - zarobljenike ruske vojske.

Zelenski je rekao da se Medvedčuk, koga smatraju za saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, krio 48 dana i da je uhvaćen prilikom pokušaja da napusti Ukrajinu.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je da je Medvedčuk uhapšen, a Kremlj se, za sada, zvanično nije oglašavao o ovom pitanju.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana od početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini i od tada mu se izgubio trag.

Kijev ga sumnjiči za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Medvedčuk predvodi drugu najveću stranku u parlamentu, a prethodno se protivio Majdanu, odnosno smeni vladti u Kijevu 2014. godine. Služio je i kao šef kabineta nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

Pojedini zapadni politički komentatori su Medvedčuka opisivali kao "Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini", međutim, kako su preneli pojedini ruski mediji, ruski lider ga je nazvao "ukrajinskim nacionalistom".

Mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

Partija Opoziciona platforma-za život je 2019. godine osvojila 13 odsto glasova na parlamentarnim izborima, što ju je načinilo najvećom opozicionom frakcijom.

Prema određenim anketama, prošle godine je ta stranka nadmašila po popularnosti i partiju Vladimira Zelenskog - Sluga naroda.

Zelenski je potom zatvorio medije povezane sa Medvedčukom, a političar je ubrzo uhapšen po optužbama za veleizdaju.

Medvedčuk je odbacio tvrdnje da je proruski orijentisan, insistirajući da njegova stranka zastupa milione običnih Ukrajinaca. U februaru prošle godine je optužio Zelenskog da klizi ka diktaturi i da podriva opoziciju koja je zakonito izabrana u parlamentu.

Kijev je takođe i bivšeg predsednika Petra Porošenka optužio za veleizdaju jer je ilegalno kupovao ugalj sa teritorija Donjecka i Luganska, čime je "finansirao terorizam", kako su navele vlasti. Porošenko se u velikom stilu vrtio u Kijev, a vlasti su odbile da ga strpaju u zatvoru.

Ipak, za razliku od njega, Medvedčuk nije uživao podršku Zapada.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike