Ekrani su neprijatelji naše dece: Televizori, tableti i mobilni izazivaju im strašne smetnje u govoru

26.04.2024

13:32

0

Televizor je najmanje štetan, dok tableti i mobilni telefoni imaju nepovoljan uticaj na razvoj dece, utičući na razvoj vizuelnog sistema

Ekrani su neprijatelji naše dece: Televizori, tableti i mobilni izazivaju im strašne smetnje u govoru
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sve više svetskih istraživanja pokazuje negativne posledice prekomerne upotrebe mobilnih telefona na kognitivni razvoj dece, pojavu govornih smetnji, a svi ti problemi mogu se prepoznati veoma rano i rešiti uz pomoć stručnjaka, kroz igru, objasnila je logoped, doc. dr Bojana Drljan.

- Tokom ranog razvoja postavlja se pitanje koja vrsta ekrana je najmanje štetna, budući da postoje ozbiljne razlike među njima - istakla je dr Bojana Drljan i dodala da prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Američke asocijacije pedijatara, deca do uzrasta od godinu dana ne bi trebalo da budu izložena nijednoj vrsti ekrana.

Objasnila je da je televizor je najmanje štetan, dok tableti i mobilni telefoni imaju nepovoljan uticaj na razvoj dece, utičući na posturu i razvoj vizuelnog sistema.

- Prema preporukama, deca od 2 do 5 godina ne bi trebalo da budu izložena ekranima duže od pola sata, a maksimalno sat vremena dnevno. Takođe, kontrola sadržaja kojem su deca izložena je od suštinskog značaja i trebalo roditelji bi trebalo to da strogo kontrolišu - rekla je ona i podsetila da često i sami nailazimo na različite sadržaje koji nisu primereni deci.

- Deca sama nisu u mogućnosti da postave granice ili kontrolišu sadržaj. Odrasli su tu da postave te granice i ograniče vreme izloženosti ekranima - rekla je dr Drljan i objasnila šta predstavlja kvalitetno provođenje vremena ispred ekrana.

Profimedia
 

- Nažalost, negativni uticaj ekrana može se protegnuti i na kasniji razvoj. Često zapostavljamo intenzivan razvoj govorno-jezičkih i kognitivnih sposobnosti u školskom uzrastu - rekla je dr Drljan.

Govorne smetnje već sa godinu dana

Na pitanje, kada možemo prepoznati smetnje u govoru kod male dece, dr Drljan kaže:

- Govorne smetnje mogu se prepoznati veoma rano, čak i pre pojave prvih reči, već oko uzrasta od godinu dana. Pre prve reči, postoji važan temelj - razvoj neverbalnih komunikacionih sposobnosti. Važno je obratiti pažnju na to da li dete reaguje na govor drugih ljudi i kako razume ono što mu se kaže. Ekrani mogu uticati na ove segmente razvoja, budući da je vizuelni stimulus često primamljiviji za decu u odnosu na verbalni - rekla je ona za K1.

Dr Bojana Drljan ističe da je sa decom koja imaju problema u razvoju govora ili pažnje, najbolje rešenje da se roditelji obrate stručnjacima.

- Igra je najbolje rešenje. Tokom igre deca saznaju mnoge stvari, uče, razvijaju mišljenje, govor, uče kako da rešavaju probleme, ali i nauče postepeno da kontrolišu svoje ponašanje... Nikada se ne preporučuje da se detetu u potpunosti ukinu uređaji, jer oni mogu izazvati neku vrstu zavisnosti. Ovakve promene se postepeno sprovode kroz raznoliku igru. Deca vrlo brzo prihvataju aktivnosti koje su za njih interesantne i kroz koje mogu da nauče nešto novo. Nije teško osmisliti konstruktivne načine provođenja vremena sa decom kroz igru, koja će im pomoći da razvijaju sve ono što im je neophodno - zaključila je dr Bojana Drljan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: K1

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike