Rusi našli nemački tenk u Ukrajini u skoro savršenom stanju: Ostavili ga tokom povlačenja, otriveno šta će uraditi s njim (VIDEO)

26.03.2024

16:16

0

Marder se zaglavio u blatu tokom neuspelog napada

Rusi našli nemački tenk u Ukrajini u skoro savršenom stanju: Ostavili ga tokom povlačenja, otriveno šta će uraditi s njim (VIDEO)
Copyright Printescreen Twitter/vicktop55

Ruske trupe koje su napredovale u Donbasu zarobile su borbeno vozilo pešadije nemačke proizvodnje Marder u skoro savršenom stanju, prvi put od početka sukoba u Ukrajini, izvestilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

Deo vojne opreme NATO-a koji je Kijevu poklonila Nemačka ukrajinske trupe su ostavile u blizini sela Severnoe, nekih 5 kilometara zapadno od nekadašnjeg uporišta Avdejevke, koju je Rusija osvojila sredinom februara.

Kijevske snage su pokušale da potisnu ruske trupe iz sela, ali nisu uspele, prema rečima vojnog tehničara poznatog kao "Kazbek“ koji je prikazan na snimku. Marder se zaglavio u blatu tokom neuspelog napada, a Ukrajinci koji su se povlačili ostavili su ga iza sebe.

 

 

Vojnik je izložio "trofej", rekavši da je "u skoro idealnom stanju" i da je "prvi i jedini“ Marder koji je Rusija zarobila u takvom stanju, koliko on zna.

- Vozilo je potpuno operativno, praktično svi elementi i delovi su prisutni kako se očekuje - rekao je on, dodajući da "neće biti pušteno u upotrebu", ali da je "apsolutno pogodno za rastavljanje i proučavanje".

Nemačka je do februara poslala ukupno 90 tenkova marke Marder 1A3 u Ukrajinu, dok je još 30 na čekanju. Prvi put su isporučeni u martu 2023. Ukrajinski zvaničnici su ih hvalili kao značajnu nadogradnju sovjetskih BMP-1 BVP, koji su široko dostupni njihovoj vojsci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike