Zelenski ponudio razmenu zarobljenika za Medvedčuka: Traži da Rusija oslobodi ukrajinske vojnike!

13.04.2022

06:33

0

Autor: J.B.O.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je sinoć da je Medvedčuk uhapšen

Zelenski ponudio razmenu zarobljenika za Medvedčuka: Traži da Rusija oslobodi ukrajinske vojnike!
Tan2022-4-4_5105950_1 - Copyright Ukrainian Presidential Preš Office via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponudio je danas Rusiji da bivšeg poslanika stranke Opoziciona platforma - Za život, Viktora Medvedčuka, razmeni za Ukrajince koje je zarobila ruska vojska.

Zelenski je u video obraćanju rekao da se Medvedčuk, koga smatraju za saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, krio 48 dana i da je uhvaćen prilikom pokušaja da napusti Ukrajinu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ocenio je kao posebno cinično to što je Medvedčuk koristio vojnu kamuflažu.

- Pokušao je da se tako preruši. Takav ratnik. Takav patriota. Pa, ako je Medvedčuk sam odabrao vojnu uniformu za sebe, onda potpada pod ratna pravila - rekao je Zelenski.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je sinoć da je Medvedčuk uhapšen.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana od početka vojne intervencije Rusije u Ukrajini i od tada mu se gubi trag.

Kijev Medvedčuka sumnjiči za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

U Ukrajini se smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva "ličnim prijateljem", a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

Da podsetimo, fotografija šefa političkog saveta stranke Opoziciona platforma - Za život Viktora Medvedčuka sa lisicama na rukama postavljena je na Telegram kanalu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, nakon što je, kako se navodi, uhapšen u specijalnoj operaciji ukrajinske Službe bezbednosti (SBU).

- Specijalna operacija je izvedena zahvaljujući SBU. Bravo! Detalji kasnije - navodi se u poruci uz objavljenu fotografiju Medvedčuka kako sedi u lisicama u maskirnom odelu i sa lisicama.

Ranije je Državni istražni biro (SBI) Ukrajine saopštio da je ukrajinski sud dozvolio hapšenje Medvedčuka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike