"Severni tok 2": Zašto je toliko važan i šta će sada Rusija učiniti kada je stopiran?

22.02.2022

12:36

0

Evropa u energetskom haosu

"Severni tok 2": Zašto je toliko važan i šta će sada Rusija učiniti kada je stopiran?
severni-tok-2 - Copyright AP Photo/Michael Sohn, File

- Ako pretpostavimo da gasovod "Severni tok 2" ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce tog gasa - rekao je pre nekoliko dana stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov, a kako je nemački kancelar Olaf Šolc danas stopirao gasni projekat čini se da će Moskva biti primorana da se okrene alternativama. 

- Pokretanje gasovoda je pre potrebno evropskim potrošačima, nego samoj Rusiji. Mi ćemo naći gde i kako da prodamo gas, ako hipotetički pretpostavimo da 'Severnog toka 2' ne bude - rekao je tada.

Čizov je verovao da će Evropska komisija verovatno produžiti rok za sertifikaciju gasovoda na maksimalnih četiri meseca, tako da se konačna odluka o „Severom toku 2“ ne pojavi pre jula. Međutim, planovi su sada bitno promenjeni nakon što je Kremlj priznao Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Isporuke ruskog gasa u Evropu

Povećanje isporuka ruskog gasa u evropske zemlje moguće je ako postoji potražnja, međutim zbog visokih cena to nije slučaj, rekao je Čižov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

- Da bi gas prodali, neko unapred treba da se izjasni da je spreman da ga kupi. Potencijalni kupci u Evropi troškove obračunavaju po spot cenama i, naravno, smatraju da je bolje da sačekaju dok ne prođe trenutni pik. Pre ili kasnije cene će krenuti da opadaju, u to niko ne sumnja. U Evropi ima gasa u skladištima. Da je zima oštrija i rezerve bi se brže crpele, a tada bi evropske kompanije kupovale dodatni gas i po visokim cenama. Ali zasad je zima uglavnom blaga, stoga nema narudžbi, a ako ih nema, nema ni isporuka - objasnio je on.

Takođe je dodao da je u Evropskoj uniji u toku priprema javnog mnjenja za moguće nove ograničavajuće mere protiv Rusije i probleme sa isporukama gasa. Čižov ističe da EU danas nije u stanju da u potpunosti zameni ruski gas.

"Evropa nema alternativu za ruski gas, ne možemo popuniti tu rupu"

Podsetimo, izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.

Rusija je više puta isticala da je „Severni tok 2“, kome se aktivno protive SAD i Ukrajina, komercijalni projekat koji je od koristi za Evropu i apelovala je da se ne pominje u kontekstu bilo kakve politizacije. Moskva je takođe saopštila da namerava da nastavi tranzit gasa preko Ukrajine.

Tanjug/AP Photo/Michael Sohn,
 

Nemačka zavisna od ruskog gasa

Jedan od ključnih razloga zbog kog se Nemačka našla u situaciji značajne zavisnosti o Rusiji jeste dvadesetak godina stara odluka o postupnom zatvaranju nuklearki i novija odluka o postupnom smanjenju oslanjanja na ugalj radi smanjenja emisija CO2. 

Tim odlukama i intenziviranjem rada na obnovljivim izvorima, nemačke vlasti su izašle u susret ambicioznim zahtevima Zelenih, ali i zahtevima klimatskog sporazuma COP26.

Ipak, tu je važnu ulogu imala i potreba Nemačke da se pozicionira kao jedan od predvodnika u razvoju obnovljivih tehnologija. Nemačko gašenje nuklearki i odustajanje od uglja podrazumeva da se ta zemlja, za sada, mora više oslanjati na ruski gas od većine svojih suseda.

Prirodni gas trenutno pokriva oko 25 odsto ukupne nemačke potrošnje energije, a to će se dodatno povećavati kako zemlja bude zatvarala nuklearke i termoelektrane na ugalj. Dok se suočava s nekim od najviših cena energije u razvijenom svetu, Njemačka i dalje istrajava u planu da ove godine zatvori svoje poslednje tri nuklearke. Plan je da sve nemačke elektrane na ugalj budu zatvorene do 2038.

Profimedia
 

Nemačka nema nijedan LNG terminal

Jedan od problema Nemačke je i preterano oslanjanje na jedan izvor gasa. Naime, kako je jeftini gas dedecenijama pouzdano stizao iz Rusije, nijedna nemačka vlada nije izgradila infrastrukturu za uvoz nešto skupljeg tečnog prirodnog gasa od velikih izvoznika kao što su SAD ili Katar. Primera radi, Nemačka još nema sopstveni LNG terminal kakve imaju neke druge države.

Katar je krajem januara najavio da bi mogao da preusmeri deo svog gasa u EU kako bi ublažio probleme u snabdevanju ako se zaoštri situacija na istoku Evrope. 

Ali, taj višak nije dovoljan budući da je većina katarskog gasa rezervisana za isporuke dogovorene dugoročnim ugovorima. Osim toga, Katar želi garancije EU da zemlje članice neće preusmeravati eventualni višak LNG-a van granica Unije.

Cela zemlja na nogama zbog goriva: Cene se udvostručile preko noći, a evo šta je sve dovelo do toga (VIDEO)

Svi ovi faktori učinili su da je Nemačka postala najveći kupac ruskog gasa na svetu. Više od polovine njenog uvoza dolazi iz Rusije dok je prosek EU oko 40 odsto.

Zatvaranje preostalih nuklearki i smanjivanje udela uglja u proizvodnji energije podrazumeva da će se problematična zavisnost Nemačke u bliskoj budućnosti samo dodatno povećavati. 

"Severni tok 1"

"Severni tok 2" je u centru medijske pažnjie ali skoro jedva da se čuje nešto o starijem gasovodu "Severni tok 1" koji prolazi kroz Baltičko more između Rusije i Nemačke. Već deset godina kroz njega se pouzdano isporučuje gas Zapadnoj Evropi.

"Severni tok 2" je od samog početka bio geopolitički važniji nego njegov prethodnik. Pošto je "Severni tok 1" funkcionalan poslovni projekat, izgleda da se malo govori o njemu.

 

Događanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike