Odstupili od propagande zapadnog bloka: Zašto su francuski političari i mediji drugačije pričali o krizi u Ukrajini

22.02.2022

19:34

0

NATO ipak nije toliko ujedinjen, o čemu svedoče stavovi istaknut političara druge zemlje EU

Odstupili od propagande zapadnog bloka: Zašto su francuski političari i mediji drugačije pričali o krizi u Ukrajini
Emanuel Makron - Copyright AP Profimedia

Najstariji francuski televizijski emiter „TF1" izvestio je da su ukrajinske snage izvele granatiranje u Donbasu, što je iznenadilo sve koji danima slušaju o jednostranom granatiranju za koje si krive proruske snage. Prema rečima ruskog senatora Alekseja Puškova, Francuska je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje objektivno izveštavaju o neprijateljskim vojnim akcijama Kijeva protiv naroda istočne Ukrajine.

- Milioni Ukrajinaca koji govore ruskim jezikom u dve samoproglašene narodne republike Donbasa žive u strahu zbog sporadičnog pucanja i granatiranja ukrajinske vojske koja se bori protiv separatističkih snaga. Koncentracija ruskih trupa na granicama Ukrajine očigledno ima za cilj da odvrati Kijev od pokušaja da silom povrati direktnu kontrolu nad enklavama Donjeck i Lugansk - napisali su francuski ekonomista Erve Hanun i njegov nemački kolega Peter Ditus 11. februara u svom komentaru za francuski nedeljnik „Marianne".

Odbacujući narativ zapadnih medija o „invaziji“ Rusije na Ukrajinu kao čistu „kampanju dezinformacija“, ekonomisti su primetili da NATO nastoji da predstavi „Putinovu moralnu obavezu da brani ovo stanovništvo koje govori ruski, a koje Ukrajina želi da postepeno liši prava da govore svojim jezikom, plašeći se navodne potpune aneksije Ukrajine od strane Rusije“, piše Sputnjik.

Zanimljivo je da Hanun i njegov nemački kolega nisu proruski nastrojeni, već ljudi duboko ukorenjeni u evropski establišment, kaže Karel Vereiken, politički analitičar, novinar i potpredsednik „Solidarite & Progres", političke partije koju je osnovao Žak Šeminad.

Francuski političar napominje da su Ditus i Hanun obojica bivši zvaničnici Banke za međunarodna poravnanja (BIS), dok je Hanun radio i u Banci Francuske i nekada je bio šef kabineta francuskog premijera Pjera Beregovua.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Hanun i Ditus pozvali su u svom tekstu Francuze da napuste NATO, tvrdeći da je to „apsolutno vanredna situacija“. Pariz je napravio tešku grešku kada je 2009. godine postao član integrisane vojne komande NATO-a pod francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, smatraju ekonomisti.

Oni su upozorili da je trenutna ukrajinska kriza puna ozbiljnih rizika za Francusku koja ostaje članica ekspanzionističke vojne alijanse koju predvode SAD. „Pariz mora da izbegne vojnu spiralu u koju SAD i NATO žele da ga uvuku“, naglašavaju ekonomisti, pozivajući na „OTANegzit“ (NATOegzit). Osni smatraju da bi stavljanje tačke na približavanje Francuske NATO-u trebalo bi da postane lajtmotiv aprilskih predsedničkih izbora.

Francuzi pozivaju na bezbednosni dijalog sa Moskvom

Većina francuskih političkih snaga, sa izuzetkom Socijalističke partije i frakcije Zelenih, podržala je neophodnost održavanja bezbednosnog dijaloga sa Moskvom, istovremeno dovodeći u pitanje strategiju SAD, Velike Britanije i NATO.

Žan-Lik Melanšon, francuski predsednički kandidat, koji je predsedavao grupom „nepokoriva Francuska" u Narodnoj skupštini od 2017. do 2021. godine, rekao je za „TF1" 6. februara da Ukrajina treba da ostane neutralna. On je istakao da je proširenje NATO-a na istok „Rusija osetila kao pretnju“ i založio se za izlazak Francuske iz transatlantske alijanse.

Istog dana kandidat Komunističke partije (PCF) Fabijen Rusel pozvao je Francuze da „prestanu da se staju iza ratne politike SAD“, obraćajući se na skupu u Marseju. On je rekao da Francuska treba da „pruži čvrstu, ali otvorenu ruku” Rusiji i „krene putem razoružanja i mira”.

Profimedia
Erik Zemur

Desničarski predsednički kandidat Erik Zemur rekao je za „Frans Inter" 7. februara da je predlog Vladimira Putina da se ne prihvati članstvo Ukrajine u NATO „potpuno legitiman“, dodajući da su „Amerikanci učinili mnogo da isprovociraju Putina“. On je ruskog predsednika nazvao patriotom koji „legitimno brani“ interese svoje zemlje.

Valeri Pekres, predsednička kandidatkinja Republikanaca desnog centra, više puta je rekla da je zabrinutost Rusije za bezbednost opravdana i predložila je „novu konferenciju o bezbednosti u Evropi koja bi mogla da dovede do formiranja panevropskog saveta za bezbednost od Atlantika do Urala".

Najjači argument dolazi od Žorža Kuzmanovića, bivšeg Melanšonovog portparola za spoljne poslove, od kojeg se distancirao, a sada suvereniste koji vodi kampanju za program nacionalnog jedinstva zasnovan na patriotskim i društvenim vrednostima „De Gola i Žorea“, kaže Vereiken.

- Kuzmanović, kojeg podržava Žak Šeminad, otvoreno poziva na hitno napuštanje integrisane komande i rekonstrukciju suverene industrije naoružanja koja bi omogućila Francuskoj da napusti NATO - ističe on.

Bivši francuski ministar spoljnih poslova: NATO je obećao da se neće širiti na istok

Nemački časopis „Der Spiegel" objavio je 18. februala ekskluzivni arhivski dokument koji očigledno potvrđuje da su se zapadnoevropski i američki lideri zarekli da neće širiti NATO na istok, što je u suprotnosti sa tvrdnjama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa NATO-a Jensa Stoltenberga da obećanja te vrste nisu nikad bila data.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Jens Stoltenberg

- To jednostavno nije tačno, takvo obećanje nikada nije dato i nikada nije postojao takav zakulisni dogovor - rekao je Stoltengerg za „Der Spiegel" 19. januara 2022.

Prema dokumentu sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, tokom sastanka 1990. između Savezne Republike Nemačke (FRG) i Nemačke Demokratske Republike (DDR), zajedno sa Francuskom, Sovjetskim Savezom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je da bi ekspanzija na istok, bilo formalna ili neformalna, morala  da bude ograničena. Nakon obelodanjivanja ovog dokumenta, šef NATO-a je 20. februara rekao nemačkoj televiziji ARD da novootkriveni dokument zapravo ne potvrđuje da je organizacija obećala da se neće širiti na istok.

Međutim, „Der Spiegel" nije bio prvi medij koji je ovog meseca pokrenuo pitanje prekršenog obećanja NATO-a. U stvari, francuski novinar Olivije Beruje iz časopisa „Les Crises" objavio je intervju sa bivšim francuskim ministrom spoljnih poslova Rolanom Dimom 13. februara. Dima je potvrdio da je Francuska, zajedno sa drugim zapadnim zemljama, zaista obećala Rusiji da se NATO neće širiti na istok.

- Intervju bivšeg ministra spoljnih poslova i Miteranovog savetnika Rolana Dime sa Berujeom veoma je važna politička bomba, pošto je on lično učestvovao u svim diplomatskim pregovorima o budućnosti Evrope posle 1989. godine. Već tokom sastanka sa Žakom Šeminadom pre nekoliko godina on je u potpunosti potvrdio da se Zapad glasno obavezao da neće širiti NATO na ruske granice - kaže Vereiken i dodaje da je stav Francuske u pogledu Rusije i Ukrajine u suprotnosti sa stavom i planovima SAD, NATO-a i Velike Britanije.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool
Emanuel Makron

Čini se da je francuski predsednik Emanuel Makron jedini aktuelni lider EU koji ozbiljno shvata bezbednosne brige Rusije i ne želi da igra kako Amerika svira, smatra ovaj političar.

- Golistička politička matrica ostaje sastavni deo „političkog DNK" francuskog naroda. Zbog toga je u interesu Francuske da slobodno razgovara sa svim zemljama sa kojima može da uspostavi korisne odnose kako bi svet učinio boljim mestom za sve - zaključio je Vereiken.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike