Makron objasnio zbog čega Ukrajina ne može da dobije sistem PVO kakav ima Izrael: Nemoguće je...

19.04.2024

18:28

0

On je tvrdio da Zapad više voli da pomaže Ukrajini u okviru zajedničkih koalicionih napora

Makron objasnio zbog čega Ukrajina ne može da dobije sistem PVO kakav ima Izrael: Nemoguće je...
Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Nemoguće je da Zapad obezbedi Ukrajini verziju čuvenog izraelskog protivvazdušnog sistema Gvozdena kupola, jer nema ni vremena ni resursa da ostvari takav podvig, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu u četvrtak, Makron je istakao hitnost zapadnih zemalja da obezbede Ukrajini različite vrste sistema protivvazdušne odbrane.

Međutim, na pitanje o mogućnosti stvaranja sistema protivvazdušne odbrane u izraelskom stilu za Ukrajinu, francuski lider je signalizirao da to nije u planu.

- Izrael je gradio i finansirao svoj sistem dugo, decenijama. Nemoguće je izgraditi isti sistem koji bi u potpunosti zadovoljio potrebe Ukrajine - kazao je francuski lider.

Drugo pitanje, nastavio je, jeste sposobnost proizvodnje oružja potrebnog Kijevu. On je objasnio da Zapad više voli da pomaže Ukrajini u okviru zajedničkih koalicionih napora u kojima zemlje dele odgovornosti i dopunjavaju jedna drugu.

Izrael se dugi niz godina u velikoj meri oslanjao na svoj sveobuhvatni sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", koji je dizajniran da obara artiljerijske granate i rakete kratkog dometa. Sistem, koji je prvi put raspoređen 2011. godine i razvijen uz finansijska sredstva SAD, proglašen je kao jedno od najefikasnijih oružja koje Izrael ima na raspolaganju.

Profimedia
Gvozdena kupola na delu

Iran je tokom vikenda pokrenuo obećanu odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku u Siriji, koristeći stotine dronova i raketa dugog dometa, pri čemu je Izrael tvrdio da je uspeo da obori 99 odsto njih uz pomoć SAD, Britanije i Francuske. To je privuklo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je sugerisao da bi zapadne zemlje mogle da ponude istu vrstu zaštite Kijevu, koji je izložen stalnim ruskim udarima.

Tu mogućnost je, međutim, odbacio visoki diplomata EU Žozep Borelj, koji je tvrdio da situacije u Izraelu i Ukrajini nisu uporedive.

- Iranske rakete su preletele vazdušne baze vojski Francuske, SAD, Velike Britanije i Jordana. Oni su prešli preko njihovih baza, koje su tada delovale u samoodbrani. Nema vazdušnih baza Velike Britanije, SAD, a još manje Jordana, naravno, na teritoriji Ukrajine... Dakle, ne može se isto odgovoriti jer okolnosti nisu iste - objasnio je Borelj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike