Rusi znaju šta se sprema: Francuska je izdvojila 1.500 vojnika za Ukrajinu

03.04.2024

15:44

0

Legija stranaca već je odredila sastav taktičke grupe koja bi trebalo da bude spremna za operativno angažovanje

Rusi znaju šta se sprema: Francuska je izdvojila 1.500 vojnika za Ukrajinu
Copyright Profimedia

Francuska planira da podigne 1.500 vojnika u stanje borbene gotovosti tokom aprila, s namerom da ih pošalje u Ukrajinu, prema rečima Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, francuska Legija stranaca već je odredila sastav taktičke grupe koja bi trebalo da bude spremna za operativno angažovanje na ukrajinskom terenu.

- Imamo nove informacije da Pariz priprema vojni kontingent koji će poslati u Ukrajinu. Komanda francuske Legije stranaca odredila je početkom masrta sastav taktičke grupe u rangu bataljona od 1.500 ljudi - rekla je ona.

- Očekuje se da će grupa biti dovedena u stanje borbene gotovosti u aprilu i prebačena na ukrajinsko pozorište vojnih operacija - dodala je Zaharova.

Ove tvrdnje pratile su nedavne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je najavio da se EU složila da formira "devetu koaliciju za duboke udare", s ciljem da se Ukrajina opskrbi raketama srednjeg i dugog dometa, naglasivši da će Francuska učiniti sve što je u njenoj moći da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu". Iako je razmatrana mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije bio postignut, prema Makronovim rečima.

Ove izjave francuskog predsednika naišle su na oštru kritiku nekoliko NATO partnera, uključujući Nemačku, kao i na oštre reakcije političkih snaga unutar same Francuske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike