"Ovo je naš Donjeck, biće sve u redu": Ispovesti građana koji nisu hteli da se evakuišu (VIDEO)

22.02.2022

09:57

0

Autor: 24sedam

Postoje i meštani koji se ne plaše opasnosti

"Ovo je naš Donjeck, biće sve u redu": Ispovesti građana koji nisu hteli da se evakuišu (VIDEO)
ukrajina-evakuacija - Copyright Youtube/Ruptly

Uprkos naredbi, pojedini građani Donjecke Narodne Republike ne nameravaju da napuste svoje domove.

Postoje i oni koji svesno ostaju na teritoriji Donjecka i ne plaše se svih mogućih opasnosti, vučeni iskustvom iz 2014. i 2015. godine.

- Prvo, muž mi je bolestan, vezan za krevet. Pa je i moja unuka ovde, ne želimo da se evakuišemo. Želimo da ostanemo kod kuće. Nisam uplašena. Preživeli smo 2014. i 2015. i sad ćemo preživeti. Ovo je naš Donjeck, mislim da će sve biti u redu - izjavila je jedna od građanki.

- Nikad se nisam evakuisala, ni 2014. ni 2015, cela porodica je uz mene. I oni su bili pod naletima vatre. Hvala Bogu, preživeli smo.

U petak su šefovi samoproglašenih republika najavili mobilizaciju i masovnu evakuaciju u Rusiju civilnog stanovništva iz DNR i LNR. Mobilisani su svi muškarci od 18 do 55 godina starosti.

Mnogima, koji rade u državnoj službi, pozivi su uručeni na radnom mestu.

- Živimo u Kijevskom distriktu u Donjecku. Život ide dalje, idemo na posao. Slučajno smo na televiziji čuli o hitnoj evakuaciji, nismo čuli sirene. Niko od mojih prijatelja nije otišao, svi su u gradu. Ljudi ne žele da napuste domove, 2014. je bilo pljački. Tada je situacija bila drugačija, nije bilo hrane i goriva, a sada su prodavnice otvorene - rekla je žiteljka Kristina za Mk.ru.

Danil, još jedan stanovnik Donjecka, kaže da se neće evakuisati.

- Nećemo napustiti grad, niko od mojih prijatelja nije otišao, najbliže komšije su, takođe, tu. Kada je reč o mobilizaciji, ima različitih mišljenja, a ja ne mogu da se borim iz zdravstvenih razloga. Međutim, ukoliko mi najbliži budu u opasnosti, braniću ih. Prema mojim procenama, stanovnici Donbasa žele da žive u Rusiji - poručio je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike