Putin postrojio saradnike: Jedan zamuckivao, drugi se preznojavao! Ruski predsednik procedio kroz blagi osmeh - "Govorite glasno!"

22.02.2022

16:13

0

Razgovor između Putina i njegovog tima nije bio tipična diskusija, već osiguravanje kolektivne odgovornosti

Putin postrojio saradnike: Jedan zamuckivao, drugi se preznojavao! Ruski predsednik procedio kroz blagi osmeh - "Govorite glasno!"
Vladimir Putin - Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je sinoć nezavisnost Donjecka i Luganske Narodne Republike, a da li sa njim dele mišljenje, upitao je i svoj Savet bezbednosti. Dočekalo ga je ćutanje.

Nekoliko sati kasnije, ruski predsednik se pojavio na državnoj televiziji da održi ljutito, neuobičajeno predavanje o Ukrajini, zemlji koja je prema njegovim rečima postala „kolonija sa marionetskim režimom“ i koja nije imala istorijsko pravo na postojanje, piše Gardijan.

Potpisivanje nezavisnosti dve države u istočnoj Ukrajini verovatno će ostati upisano u istoriju kao jedna od glavnih prekretnica u Putinovoj dvadesetdvogodišnjoj političkoj karijeri, ali i odluka koja je dovela do zamuckivanja i preznojavanja čak i najbližih predsednikovih ljudi.

Kolektivna odgovornost

Razgovor između Putina i njegovog tima nije bio tipična diskusija, već osiguravanje kolektivne odgovornosti za odluku koja će, u najmanju ruku, promeniti bezbednosnu arhitekturu u Evropi, i koja može dovesti do rata koji će progutati Ukrajinu, dalje piše Gardijan.

Putin je odavao utisak iskreno ljutitog i strastvenog govornika, dok je sam sedeo za stolom tokom sednice Saveta bezbednosti u ponedeljak u Kremlju.

Iza svog stola, često se smešeći, Putin je slušao, jednog po jednog člana Saveta bezbednosti.

"Govorite direktno"

Iako isti čine njegovi najbliži ljudi, čini se da su se i oni čak uplašili hladnog Putinovog lica sa primesama po kojeg osmeha. 

Sergej Nariškin, šef ruske špijunske službe, poznat po antizapadnim izjavama, nelagodno je zamuckivao dok ga je Putin pitao da li podržava odluku.

Više puta mu je čak istakao "Govorite direktno!".

Na kraju, kada je uspeo da izgovori reči, Nariškin je rekao da podržava „da LNR i DNR postanu deo Rusije“.

Putin mu je rekao da to nije predmet rasprave, bilo je to samo priznanje o kojem se raspravljalo.

Isceniran sastanak?

Neki su sugerisali da je ovo možda bio pažljivo insceniran susret kako bi se Zapadu pokazalo koje bi druge opcije mogle da budu dostupne, ali Nariškinov iskreno uznemiren izraz lica govorio je drugačije.

Teško je reći da li je Putin već doneo svoj plan za Ukrajinu pre nekoliko meseci ili u trenutku, ali svakako je bilo jasno da je odluka o priznanju doneta mnogo pre ovog čudnog, "isceniranog" događaja.

Bilo je veoma malo razmene mišljenja, a ideju da je to sve bilo spontano dodatno je narušila činjenica da su krupni planovi satova na rukama pojedinih učesnika sugerisali da je emitovanje "uživo" zapravo snimljeno nekoliko sati ranije. To nije sprečilo Putina da posebno naglasi kako je njihov sastanak bio "iskrena razmena mišljenja".

- Svako od vas zna, a ja to posebno želim da naglasim... Nisam sa vama o tome ranije razgovarao. Nisam vas ranije pitao za mišljenje. I ovo se sada događa spontano, jer sam hteo da čujem vaša mišljenja bez ikakve prethodne pripreme - rekao je Putin.

Pojava Putina samo nekoliko sati kasnije s njegovim dugim, unapred pripremljenim i opsežnim govorom pridonela je dojmu da je celi taj proces donošenja odluke u stvarnom vremenu poprilično neverovatan.

Mnogi iz Putinovog tima ostavili su dojam da istinski veruju u propagandni narativ koji je Rusija izgradila kako bi opravdala svoju kontinuiranu agresiju na Ukrajinu. Valentina Matvijenko, jedina žena u Savetu bezbednosti, održala je poduži govor o frazama iz ruskih novina, poput recimo "nevine Rusije okrenute prema podlom Zapadu, koji je podržavao 'genocidni' režim u Kijevu."

Mišustin mrmljao

Ali, nisu svi bili tako entuzijastični. Premijer Mihail Mišustin održao je kratak i jednostavan govor, a izgledalo je kao da mu je očigledno neprijatno. Ne želeći da ga samo tako pusti, Putin ga je direktno upitao da li podržava odluku li ne, a Mišustin je promrmljao potvrdan odgovor.

Time su svi jasno evidentirani kako podržavaju ovaj potez pa niko kasnije neće moći da se izvuče i tvrdi da se odupirao Putinu.

 

Odluka o priznanju takođe odgovara na neka pitanja, ali još su neka ostala otvorena. Postoji šansa da Putin jednostavno prizna dve republike "onakve kakve jesu". To bi, nakon više meseci apokaliptičnih scenarija, verovatno bilo prihvaćeno kao dobar ishod od strane Ukrajine i Zapada.

Ali, izgleda verovatnije da Putin ima na umu nešto puno veće od prostog odvajanja od istoka Ukrajine i preuzimanja zvanične odgovornosti za teritorije koje je već de fakto kontrolisao. Njegove poslednje reči, da će Kijev ako ne zaustavi nasilje da snosi odgovornost za "mogući nastavak krvoprolića", bile su krajnje zloslutne. Zvučale su, jednostavno, kao objava rata, prenosi Gardijan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: The Guardian

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike