uživo RAT NA BLISKOM ISTOKU Erdogan: Palestinci podvrgnuti jednom od najbrutalnijih ugnjetavanja u istoriji; Hezbolah preuzeo odgovornost za napad

26.04.2024

17:07 >> 23:29

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Erdogan: Palestinci podvrgnuti jednom od najbrutalnijih ugnjetavanja u istoriji; Hezbolah preuzeo odgovornost za napad
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 203. dan. 

Izraelske vazduhoplovne snage su izvele novi talas napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je da izraelska vojska neće ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađe taoce.

U masovnoj grobnici koja je pronađena u krugu bolnice Naser u Kan Junisu pronađena tela baram 20 ljudi koji su živi zakopani.

Hamas je poručio da je spreman na primirje sa Izraelom u slučaju rešenja sa dve države. Izraelski doseljenici upali su u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu, javljaju palestinski mediji.

Broj stradalih Palestinaca porastao je na 34.305 među njima je više od 14.500 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze. 

                             *** UŽIVO ***

23.29 - Odluka MSP-a o slučaju Nikaragve protiv Nemačke u utorak

Međunarodni sud pravde (MSP) saopštio je da će predsedavajući sudija Navaf Salam u utorak saopštiti odluku o slučaju Nikaragve protiv Nemačke zbog pružanja vojne pomoći Izraelu.

Nikaragva je zatražila od najvišeg suda UN-a da uvede hitne mere kako bi sprečio Berlin da pruži Izraelu oružje i drugu pomoć, za šta je rekla da je u suprotnosti sa Konvencijom o genocidu iz 1948, prenela je Al Džazira.

Tražila, takođe, pet hitnih mera, uključujući da Nemačka "odmah obustavi svoju pomoć Izraelu, posebno vojnu pomoć, uključujući slanje vojne opreme".

Berlin je negirao kršenje konvencije i tvrdi da je bezbednost Izraela "suština" njegove spoljne politike, kao i da je Nikaragva "grubo iskrivila" podatke o nemačkoj vojnoj pomoći Izraelu.

22.58 - Završena ekshumacija tela iz bolnice Naser, pronađeno više od 300 tela

Doktor Muhamad Al-Mughir, direktor civilne odbrane Gaze, izjavio je danas da je završena ekshumacija tela iz medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu. On je rekao da je potraga i izvlačenje tela iz masovnih grobnica trajala nedelju dana, delom zbog ograničenih resursa, prenela je Al Džazira. U medicinskom kompleksu Naser pronađeno je više od 300 tela, uključujući neke sa vezanim rukama, bez odeće i upucane u glavu.

21.47 - Erdogan: Palestinci podvrgnuti jednom od najbrutalnijih ugnjetavanja u istoriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je govor u Istanbulu pred Ligom parlamentaraca za Al-Kuds (Jerusalim) u kojem je rekao da su Palestinci, "čije se zemlje postepeno okupiraju, podvrgnuti jednom od najbrutalnijih ugnjetavanja u istoriji".

"Odavde, još jednom šaljem svoje pozdrave palestinskim herojima koji svojom borbom podržavaju čast Jerusalima i čitavog čovečanstva", rekao je Erdogan, prenela je Al Džazira.

Profimedia
 

Erdogan je dodao da svako ko traži "savremene faraone ne mora da traži daleko''.

"Pogledajte samo one koji su nemilosrdno ubili 35.000 Palestinaca u poslednja 203 dana", rekao je Erdogan, aludirajući na višemesečnu ofanzivu Izraela na Pojas Gaze. 

Erdogan je ponovio da će Turska nastaviti svoje napore za uspostavljanje nezavisne i suverene palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

21.34 - Hezbolah preuzeo odgovornost za napad na Golansku visoravan

Grupa je saopštila da je ispalila desetine raketa Katjuša na kasarne izraelskih snaga u okupiranoj oblasti.

U postu na Telegramu, Hezbolah je naveo da je napad usledio nakon ranijeg izraelskog napada na automobil u južnom Libanu, koji je nazvao "atentatom".

Izrael je kasnije saopštio da je ubio višeg člana Jama'a Islamiiah, ili Islamske grupe, libanske političke i oružane jedinice.

Nije odmah jasno da li je bilo žrtava u napadu Hezbolaha.

20.45 - IDF: Ispaljeno 30 raketa na sever Izraela

Izraelska vojska saopštila je da je oko 30 raketa lansirano iz Libana na sever Izraela.

IDF navodi da je pojedine projektile presrela "gvozdena kupola". 

Nema izveštaja o povređenima.

19.53 - Pentagon: Iran bi trebalo da dovede u pitanje efikasnost oružja

 
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da bi Iran trebalo da dovede u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja, nakon "neuspelog napada" na Izrael.
Profimedia
 

„Trebalo bi da dovode u pitanje efikasnost svojih sistema naoružanja i planiranje", rekao je Ostin.

19.31 - Bela kuća: Novi zamah u pregovorima o puštanju talaca

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da vidi novi zamah u pregovorima o okončanju rata u Gazi i povratku preostalih izraelskih talaca.

"Verujem da su u toku obnovljeni napori koji uključuju Katar i Egipat, kao i Izrael da pokušaju da pronađu put napred. Da li mislim da postoji novi zamah razgovorima za puštanje talaca – verujem da postoji", rekao je Salivan.

19.00 - Izrael Egiptu: Poslednja šansa za puštanje talaca pre invazije na Rafu

Izraelski zvaničnici rekli su svojim egipatskim kolegama u Kairu da je Izrael spreman da pregovorima o taocima pruži "poslednju šansu" da se postigne dogovor sa Hamasom pre nego što krene u invaziju na Rafu, prenosi Akios.

"Izrael je rekao Egiptu da je ozbiljan u vezi sa pripremama za operaciju u Rafi i da neće dozvoliti da Hamas 'vuče noge'“, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

18.42 - Dve osobe poginule u napadu na automobil u južnom Libanu

Vozilo je pogođeno u okrugu Vest Beka, javila je libanska državna novinska agencija.

Dve osobe su poginule, javila je NNA.

 

 

18.18 - Mediji: Bajdenova administracija suspendovala sankcije protiv bataljona Netzah Iehuda

Optužbe su usledile nakon višednevnih spekulacija da je Vašington spreman da sankcioniše ultrapravoslavni bataljon nakon što je utvrđeno da je prekršio ljudska prava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vojnici Neca Jehude bili su umešani u smrt 78-godišnjeg palestinskog Amerikanca Omara Asada koji je preminuo od srčanog udara 2022. godine nakon što je pritvoren, vezan i zapušen usta.

Iako američki zakoni zabranjuju Vašingtonu da pruža vojnu pomoć pojedincima ili jedinicama koje grubo krše ljudska prava, oni nikada nisu korišćeni protiv Izraela.

Američki Ej-Bi-Si njuz javio je da je državni sekretar Entoni Blinken, uprkos tome što je Stejt department utvrdio da je ova jedinica počinila takva kršenja, rekao lideru Kongresa da to neće uticati na isporuku vojne pomoći.

17.34 - Berlinska policija počela da raščišćava propalestinski kamp ispred parlamenta

Berlinska policija počela je danas da raščišćava propalestinski kamp koji su ispred nemačkog parlamenta postavili aktivisti koji zahtevaju od vlade da zaustavi izvoz oružja u Izrael i okonča, kako kažu, kriminalizaciju palestinskog pokreta solidarnosti. Policija je demontirala šatore, nasilno rasterala demonstrante i blokirala okolinu kako bi sprečila druge da dođu, preneo je Rojters.

17.07 - Palestinski akademici u Velikoj Britaniji traže zaštitu univerziteta u Gazi

Približno 30 palestinskih akademika u Velikoj Britaniji pozvalo je na “brzu” akciju kako bi se zaštitili univerziteti u Gazi.

U izjavi, među čijim potpisnicima je i Ghassan Abu Sittah koji je tokom rata radio u baptističkim medicinskim ustanovama al-Shifa i al-Alhi u Gazi, se pozivaju “prijatelji i kolege da poduzmu hitne korake za odbranu integriteta palestinskih univerziteta u okupiranoj Palestini protiv sadašnjih planova i mjera kojima se oni nastoje uništiti”.

16.51 - Netanjahu: Odluke MKS-a neće uticati na akcije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je da bilo kakva presuda koju donese Međunarodni krivični sud (MKS) neće uticati na poteze Izraela, ali da će “postaviti opasan presedan”.

- Pod mojim vođstvom Izrael nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da potkopa njegovo osnovno pravo da se brani - naveo je Netanjahu u saopštenju objavljenom na internetu.

Profimedia
Netanjahu

- Iako odluke suda u Hagu neće uticati na akcije Izraela, one će postaviti opasan presedan koji preti vojnicima i javnim osobama - dodao je.

15.32 - Blinken: Protesti u SAD su znak demokratije, ali ne treba ćutati o Hamasu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su protesti na američkim univerzitetima zbog izraelskog rata u Gazi obeležje američke demokratije, ali je kritikovao "ćutanje" o Hamasu.

Rojters je na konferenciji za novinare u Kini pitao da li prihvata poruku demonstranata, a Blinken je rekao da razume da je sukob izazvao "snažna, strastvena osećanja" i da administracija čini sve što je u njenoj moći da zaustavi rat.

- U našoj sopstvenoj zemlji obeležje naše demokratije je da naši građani iznose svoje stavove, zabrinutost, svoj bes, u bilo kom trenutku, i mislim da to odražava snagu zemlje, snagu demokratije. Ali kao što sam takođe više puta rekao, način na koji Izrael vodi računa da se 7. oktobar više nikada ne ponovi veoma je važan. I radimo svaki dan na tome da smanjimo štetu koja je nanesena nevinim ljudima i da osiguramo da imaju pomoć i podršku koja im je potrebna - kazao je Blinken.

14.28 - Američka vojska uništila dva drona u području koje kontrolišu Huti

 

 

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) objavila je da su njene snage u četvrtak “uspešno angažovale i uništile” dve bespilotne letelice u jemenskom području koje kontrolišu Huti.

Američki udar dogodio se nekoliko sati nakon što je projektil ispaljen iz područja Jemena prema Adenskom zalivu, u blizini mjesta gde su stacionirani brodovi američke koalicije.

13.51 - Izraelska policija privela nekoliko rabina koji su marširali prema Gazi

Prema lokalnim medijima i objavama na društvenim mrežama, rabini iz Izraela i SAD-a mirno su marširali prema prelazu Erez ili Beit Hanun, noseći hranu za ljude u Gazi i pozivajući na prekid rata.

 

 

Snimci objavljeni na internetu pokazuju kako su izraelske snage uhapsile nekoliko demonstranata.

13.45 - Broj ubijenih Palestinaca porastao na 34.356

Najmanje 34.356 Palestinaca je ubijeno, a 77.368 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, kaže Ministarstvo zdravlja Gaze.

 

 

Ministarstvo je dodalo da je u poslednja 24 sata ubijena 51 osoba, a da je 75 ranjeno.

13.13 - Članovi porodica talaca prostestovali ispred kuće ministra ratnog kabineta

Izraelski mediji izvještavaju da su danas održani protesti ispred kuće ministra ratnog kabineta Benija Ganca u Roš Haajinu.

Protest je uključivao i članove porodica onih koje Hamas još drži kao taoce u Gazi, zahtevajući da Ganc podnese ostavku iz vlade jer ne napreduje u obezbeđivanju oslobađanja talaca.

12.27 - Propalestinski aktivisti na Univerzitetu Vorik postavili šatorski kamp

Propalestinski aktivisti sa Univerziteta Vorik u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su da su zauzeli trg i formirali kamp.

- Dok Univerzitet Vorik odbija naše zahteve za prekidom veza s genocidom, ustajemo zajedno s kolegama studentima širom sveta, od Kolumbije, Njujorka, Pariza, do Sidneja. Neće biti uobičajenog rada sve dok Vorik sponzoriše kolonijalni genocid - napisala je grupa Warwick Stands for Palestine na Iksu.

 

 

11.44 - Pritvoreno još sedam Palestinaca na Zapadnoj obali

Palestinska novinska agencija Vafa javlja da su izraelske bezbednosne snage pritvorile sedam Palestinaca tokom "racija" na Zapadnoj obali. Hapšenja su sprovedena blizu Dženina, Nablusa i Ramale.

10.27 - Blinken stiže u Izrael, sedmi put od početka rata

Američki državni sekretar posetiće u utorak Izrael, sedmi put od napada palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i rata koji je usledio kao odgovor Izraela, u Pojasu Gaze.

Javni servis Kan preneo je danas da će Blinken doći u Izrael kako bi razgovarao o najavljenoj operaciji izraelske vojske u Rafi, ali i o naporima da se obezbedi pauza u borbama i da se oslobodi više od 100 talaca koje drži Hamas.

Blinken se trenutno nalazi u poseti Kini.

9.50 - Kretanje izraelskih trupa smatra se pripremom za napad na Rafu

Palestinski borci gađali su izraelske snage koje deluju u “koridoru Netzarim” minobacačima i improviziranim eksplozivnim napravama (IED) u četvrtak, dok su dve jedinice izraelskih rezervista zamenile brigadu Nahal u očitoj pripremi za očekivanu kopnenu invaziju na Rafu.

9.46 - UNRWA upozorava na uticaj gomilanja otpada na zdravlje u Gazi

Kako vreme postaje toplije, povećava se rizik od širenja bolesti širom Pojasa Gaze, rekla je UN-ova agencija.

Usluge UNRWA su kritične, ali nisu moguće bez pristupa, dodaje se.

 

 

8.28 - Mediji: Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

8.00 - Mediji: Egipatska delegacija dolazi u Izrael na pregovore o Gazi

Dolazak egipatske delegacije u Izrael očekuje se danas, kako bi se nastavili razgovori o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, a na čelu egipatske delegacije biće šef egipatskog obaveštajnog direktorata Abas Kamel.

Katarski medij Al-Arabi Al-Džadid je preneo da će se Kamel sastati sa šefom Mosada Davidom Barneom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbijem.

Prema rečima egipatskog zvaničnika, Kairo radi na osiguravanju dogovora kojim će biti sprečen planirani napad izraelske vojske na Hamas u najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, Rafi, navodi Tajms of Izrael.

7.00 - IDF odbacuje optužbe o masovnim grobnicama u Gazi

Izraelska vojska odbacila je optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne".

Saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je objavljeno nekoliko sati nakon što su timovi civilne odbrane Gaze objavili rezultate istrag o masovnim grobnicama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Gaze, gde su navodno otkrili znake pogubljenja i ljude koji su bili živi zakopani, navodi Al Džazira.

Profimedia
 

U saopštenju, izraelska vojska kaže da su, dok su njene snage bile na terenu u Kan Junisu, ''tela koja su Palestinci zakopali u oblasti bolnice Naser pregledana u okviru napora da se lociraju kidnapovani i nestali ljudi“.

IDF je naglasio da je proces ispitivanja tela obavljen ''organizovano, uz očuvanje dostojanstva pokojnika“. U slučaju da otkrivena tela nisu bila identifikovana kao tela nestalih Izraelaca, vojska ih je ''vratila na mesto'', tvrdi IDF.

6.54 - UNRWA: Čista voda i dalje je retkost u Rafi

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je da u Rafi nema dovoljno čiste vode i odlagališta otpada.

U objavi na mreži Iks, saopćeno je da su visoke temperature u kombinaciji sa ovim nestašicama “potaknule nove strahove od izbijanja bolesti”.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike