Dobra vest iz luka: Izvezeno 13 puta više žitarica

26.04.2024

13:51

0

U srpskim rečnim lukama pretovareno je 10% više tereta u prvom tromesečju nego u isto vreme lani

Dobra vest iz luka: Izvezeno 13 puta više žitarica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Agencija za upravljanje lukama zabeležila u prva tri meseca ove godine 3,7 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ono što još više raduje od ovolikog rasta je da je pretovar, odnosno izvoz žitarica ne za desetinu nego 13 puta veći nego u isto vreme 2023. godine.

Nakon dužeg nepovoljnog perioda, u prva tri meseca ove godine pretovareno 412.000 tona, dok je 2023. godine u istom kvartalu pretovarena 31.000 tona ove vrste robe.

Žitarice, tako, su roba sa najvećim rastom a najčešće pretovarana roba je šljunak, pesak i kameni agregati, sa učešćem od 32% u ukupnom pretovaru.

Na drugom mestu su nafta i naftni derivati, sa 16,5% učešća, a ostali rasuti tereti, odnosno mineralna đubriva i industrijska so, su na trećem mestu sa 11,8% učešća, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Žitarice su na četvrtom mestu i u ukupnom pretovaru u prvom kvartalu ove godine su učestvovale sa 11,2%, dok je ugalj na petom mestu sa 10,5%.

Pretovar šljunka, peska i kamenih agregata veći je za 56% u poređenju sa prva tri meseca prošle godine, prevashodno zbog realizacije infrastrukturnih projekata Vlade Srbije (putevi i železnica), ističe se u saopštenju.

Pomaka ima i u turističkom delu poslovanja luka. U međunarodnom putničkom saobraćaju Agencija je do 1. aprila evidentirala 24 pristajanja kruzera i 3.509 putnika.

Broj putnika veći je za 3% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu i to devet. U Novom Sadu zabeleženo je šest pristajanja, u Golupcu pet, dok su u Donjem Milanovcu ostvarena četiri pristajanja.

Očekuje se da će u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni broj putnika porasti za 10%, odnosno da će Srbiju posetiti 200.000 turista sa kruzera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike