Čelično prijateljstvo potvrđeno u Pekingu: Srbija je kineski prijatelj broj jedan u Evropi!

18.10.2023

20:05

0

Autor: U.N.

Dok druge zemlje marionetski, pod pritiscima srozavaju odnose sa Kinom, Srbija nastavlja stratešku saradnju sa ovom supersilom

Čelično prijateljstvo potvrđeno u Pekingu: Srbija je kineski prijatelj broj jedan u Evropi!
Aleksandar Vučić i Si Đinping - Copyright Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Treći međunarodni stateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu. Među zvaničnicima iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija, našla se i naša visoka delegacija, predvođena  predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija ne samo da je učestvovala na ovom globalno važnom forumu u Kini, već na osnovu onoga što je naše rukovodstvo postiglo u Pekingu, može se slobodno reći, da je naša zemlja bila jedna od najvažnijih i najuvaženijih među prisutnima

Zapažena uloga Srbije na Samitu u Pekingu 

Samit,  kojim se obeležava deseta godišnjica Inicijative Pojas i put, svečanim govorom otvorio je predsednik Kine Si Đinping. Učešće je uzelo više od dvadeset čelnika država, među kojima i predsednik Rusije Vladimir Putin, mađarski premijer Viktor Orban, a prisutan je bio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iskoristio je ovaj Samit i za susrete sa brojnim svetskim liderima, kako sa domaćinom i predsednikom Kine Si Đinpingom, tako i sa gore navedenim Vladimirom Putinom i Viktorom Orbanom

Tanjug printscreen
 

Forum je obeležilo i prisustvo mnogobrojnih premijera i predsednika država iz Azije, Afrike, Latinske Amerike, kao i zvaničnika Francuske, Grčke itd. Ovogodišnji Samit pada na desetu godišnjicu Incijative “Pojas i put”, a održana su tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji, kao i šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji. Na marginama Foruma održana je i konferencija preduzetnika

Brojni sporazumi za nastavak kinesko-srpskog čeličnog prijateljstva

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, Inicijativa Pojas i put je u ovih deset godina donela Srbiji mnogo. Imajući u vidu koliko je Srbija ozbiljno pristupila učešću na ovom trećem forumu i šta je sve potpisano u Pekingu, možemo sa punim pravom da se nadamo da će i u godinama koje slede učešće u ovoj Inicijativi Srbiji doneti još mnogo toga dobrog. 

Srbija je, kao jedna od prvih potpisnica, među ključnim zemljama Inicijative Pojas i put, a sada je u Kini potpisala brojne sporazume sa mnogim kompanijama i kineskim državnim institucijama. Potpisana su i tri strateška dokumenta o saradnji.

Potpisan je i Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, za koji predsednik Vučić navodi da Srbiji otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, a trebalo bi da stupi na snagu od juna.

Milić: Sporazum višestruko koristan srpskoj privredi, kineski kapital i tehnologije put ka otvaranju novih radnih mesta u Srbiji 

Koliko je za Srbiju značajan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom i na koji način  može doneti korist našoj zemlji i građanima, razgovarali smo sa ekonomistom i urednikom portala Savremena Kina, Vladimirom Milićem, koji živi i radi u Šangaju.

printscreen
 

- Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije koristiće srpskoj privredi na više načina. Prvo, sa ukidanjem mnogih tarifa, srpska roba poput generatora, guma, motora, govedine, jabuka, vina i orašastih plodova imaće lakši pristup velikom kineskom tržištu, dok će kineska roba biti jefitnija za srpske potrošače. Drugo, sporazum uključuje odredbe koje imaju za cilj podsticanje investicija, te bi mogao dodatno privući kineski kapital i tehnologiju u Srbiju, kao i podstaknuti razvoj proizvodnih lanaca kineskih kompanija u Srbiji, što bi potencijalno dovelo do otvaranja novih radnih mesta. Najzad, očekivano povećanje bilateralne trgovine i investicija može doprineti diverzifikaciji srpske privrede i učiniti je otpornijom na buduće krize - istakao je Milić.

Ministarstvo građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture potpisalo je tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji,  u vrednosti od gotovo četiri milijarde evra, a koji donose skoro 300 kilometara novih puteva. Potpisan je i Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara. 

Odnosi Srbije i Kine - tradicionalno bratski 

Mnogo je toga što spaja Srbiju i Narodnu Republiku Kinu. Dve zemlje decenijama gaje iskreno prijateljske odnose i međusobno se podržavaju u globalnoj areni. Srbija nedvosmisleno podržava politiku Jedne Kine i protiv je svih separatizama u toj prijateljskoj zemlji, dok Kina kao stalna članica SB UN nepokolebljivo podržava teritorijalni integritet naše zemlje. Osim onoga što je lepo, Srbija i Kina su delile zajedno i neke od najbolnijih trenutaka u istoriji, kao prilikom NATO agresije na našu zemlju, kada su agresori bombardovali kinesku ambasadu u Srbiji, kojom prilikom je poginulo i nekoliko kineskih državljana.

AP Photo/Louise Delmotte
 

 

Kineska globalna Inicijativa Pojas i put, koju je pokrenuo 2013. godine Si Đinping, dala je novi zamah dodatnom unapređenju naših odnosa. Inicijativa koja ima dve komponente, pomorsku i kopnenu, zaista je grandiozna u svetskim okvirima, a Srbija je pristupila kopnenom Putu svile, najpre kao deo šire grupe zemalja iz centralne i istočne Evrope, koje su bile uključene u ovaj grandiozni kineski projekat bez presedana. 

Suverena Srbija sme što drugi ne smeju - ne pristaje na rušenje odnosa sa Kinom

Pošto je najveći broj tih zemalja deo EU i NATO, a neke su i ekstremno podređene interesima Vašingtona, kako su se odnosi SAD i Kine pogoršavali, pod pritiskom su odustajale od učešća u Inicijativi, ili snižavale svoj nivo učestvovanja. Najočigledniji primeri toga jesu baltičke zemlje, kao i Italija. Za razliku od njih, Srbija je prema Kini vodila prijateljsku i suverenu politiku i ne samo da nije snižavala nivo odnosa sa njom i učešća u Inicijativi, već naprotiv, ti čelični odnosi se konstantno unapređuju. 

Kinesko prisustvo u Srbiji - sveobuhvatno i važno za razvoj Srbije

Trodnevna poseta Si Đinpinga Srbiji 2016. godine i ulazak Kine u Železaru Smederevo, kao i kasnije u RTB Bor bile su početak naznaka da zaista stupamo u eru čeličnog prijateljstva. Kinesko prisustvo u Srbiji je danas sveobuhvatno - od ozbiljne politike i diplomatije, preko investicija, ulaganja u infrastrukturu, sve do kulturne saradnje, preko Kineskog kulturnog centra ili Instituta Konfučije. Kineske firme su itekako važne u gradnji puteva po Srbiji, a veliki poduhvat jeste i brza pruga Beograd - Budimpešta, koja bi trebalo da bude kompletirana do 2025.godine. I pored brojnih zapadnih pritisaka, u Srbiji slobodno deluje i kineski tehnološki gigant Huavei, a ne samo što se, za razliku od mnogih zemalja, njegovo poslovanje ovde ne opstruiše, već saradnju sa njim ostvaruju i brojni srpski državni organi i institucije. Ne zaboravimo ni kinesku pomoć tokom korona krize i vakcine koje su među prvima stigle baš u Srbiju, a planirana je i izgradnja fabrike Sinofarm vakcina u našoj zemlji. 

AP Photo/Ng Han Guan
 

Sve ovo ne bi bilo moguće, pogotovo u današnjim okolnostima, da Srbija ne vodi suverenu politiku u skladu sa sopstvenim interesima, a što uključuje dobre odnose sa Kinom. Dok druge zemlje marionetski, pod pritiscima srozavaju odnose sa Kinom, Srbija nastavlja stratešku saradnju sa ovom supersilom, nametnuvši se kao kineski prijatelj broj jedan u Evropi.  Neka tako i ostane! 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike