U Pekingu rekordan broj sporazuma Srbije i Kine

18.10.2023

12:12

0

Dogovorena strateška saradnja, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U Pekingu rekordan broj sporazuma Srbije i Kine
Predsendici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

U Kini je potpisan rekordan broj sporazuma Srbije o saradnji sa tom zemljom, čak 18, a reč je o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi na Forumu „Pojas i put“.

- Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama. Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put,  potpisano je čak 18 sporazuma - rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma - rekao je Vučić novinarima.

Vučić je preneo da je imao bilateralne susrete sa predsednicima vlada Tajlanda i Laosa, kao i sa predstavnicima drugih azijskih zemalja, dug razgovor sa predsednikom Etiopije, ali i ponovo sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom.

Istakao je da Srbija ima veliku prednost, a to što ima Institut za veštačku inteligenciju, kao i to što ćemo pre kraja godine početi da gradimo BIO4 kampus u Beogradu.

- To će našu zemlju da istakne ispred drugih zemalja - naglasio je Vučić.

Takođe, kaže da zato moramo da insistiramo na daljoj ubrzanoj industrijalizaciji i reindustrijalizaciji i izgradnji puteva i pruga, po čemu inače prednjačimo u celoj Evropi proporcionalno broju stanovnika i veličini.

„Pojas i put“ kao globalna pojava

- Verujem da ćemo imati priliku da ponovo ugostimo predsednika Kine Sija - dodao je Vučić, istakavši da inicijativa "Pojas i put" prerasta u globalni projekat impresivnih razmera zasnovan na infrastrukturnoj povezanosti kopnom, morem, vazduhom i sajber prostorom, preko trgovinskih investicija finansijskih tehnoloških, preko virtuelne povezanosti i sve to do povezivanja ljudi kroz kulturu, turizam, obrazovanje i nauku.

On je u govoru na prvoj sesiji foruma istakao da je priorite te vizionarske inicijative saradnja u pet ključnih oblasti - međunarodna saradnja, povezivanje institucija, neometana finansijka integracija, veze između ljudima, i podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga da pravi pristup bavljenja izazovima globalnih razmera ide kroz veću povezanost i veću inkluzivnost.

- Stara kineska poslovica kaže ako želite da budete bogati prvo izgradite puteve, mogla bi danas da se preformuliše u „ako zemlja želi da ima prosperitet, da se ekonomski razvije trebalo bi prvo da razvije ekonomsku infrastrukturu, puteve, pruge i luke" - rekao je Vučić.

Saradnja na istorijskom nivou

On je istakao da Srbija pridaje ogroman značaj negovanju prijateljstva sa Kinom, kao i da je bilateralna saradnja trenutno na najvišem istorijskom nivou.

- Zato smo prihvatili inicijativu produbljavanja saradnje sa Kinom. Srbija je na evropskom putu ali je tokom svoje istorije uvek bila istok zapadu i zapad istoku, zemlja gde su najvažniji putevi koji povezuju Evropu i Aziju. Tema panela oslikava stratešku orjentaciju konceptu razvoja Kine. Ova inicijativa stremi jačanju saradnje država i u cilju prosperiteta celog čovečanstva i razvoja globalne ekonomije - rekao je Vučić.

On je istakao da je Kina sa EU jedan od najvažnijih motora ekonomskog jačanja Srbije poslednjih godina, kao i da je Srbija pozitivan primer koji pokazuje da su međunarodne inicijative opravdane.

- Za malu ekonomiju poput Srbije protekla decenija je bila decenija napretka zalaganja, prepuna izazova, ali sa mapom koja ide ka povezanosti i strateškoj saradnji kroz brojne projekte i zajedničke inicijative u kojima smo aktivno uključeni i odlučni da to sprovodimo sa drugim zemljama na osnovu uzajamnog uvažavanja i poštovanja - rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija ponosna na činjenicu da bez kineskih partnera i prijatelja ne bi bili završeni ti projekti, kao i da se radi na razvoju novih infrastrukturnih projekata, energetike, rudarstva.

- Insistiram na železnici koja povezuje beograd sa prestonicom Mađarske i s ponosom smo otvorili deonicui Beograd - Novi Sad. Dolazak velikih kineskih kompanija podstakao je razvoj Srbije - rekao je Vučić i istakao da je Kina treću godinu zaredom Kina najveći izvoznik iz Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike