Obraćanje predsednika Vučića iz Kine: Imamo veliko razumevanje kineskih prijatelja, predsednik Si podržava samostalnu i nezavisnu Srbiju

17.10.2023

15:05 >> 15:45

0

Autor: Ekipa 24sedam

Na marginama Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, predsednik Vučić imao je i niz bilateralnih susreta

Obraćanje predsednika Vučića iz Kine: Imamo veliko razumevanje kineskih prijatelja, predsednik Si podržava samostalnu i nezavisnu Srbiju
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Narodnoj Republici Kini gde učestvuje na Trećem forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put u Pekingu.

Tokom boravka u Pekingu, predsednik Vučić sastao se sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom, a potpisano je i više bilateralnih sporazuma između dve zemlje.

Na marginama Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, predsednik Vučić imao je i niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima zemalja učesnika Foruma.

Tanjug printscreen
 

 

-Prijateljski razgovor sa predsednikom Sijem. Govorili smo o Kosovu i Metohiji, onome kroz šta Srbija prolazi, rezoluciji 1244 i naišli smo na razumevanje kineskih prijatelja. O svim vidovima saradnje, jer moderniju i sofisticiraniju opremu nemamo odakle da nabavimo... Sa Rusijom nije moguće niti realno, pa smo i o takvim stvarima razgovarali i o kineskim investicijama, što mnogi zanemaruju. Svuda se nalaze značajni kineski pogoni, oni su među najvećim izvoznicima. Takođe razgovarali smo i o proširenju broja letova, rekao je Vučić u obraćanju.

Što se tiče sporazuma o slobodnoj trgovini, rekao je da će to što pre biti usvojeno u Parlamentu, da bi na proleće stupio na snagu. 

-Zamolio sam za još kineskih investicija. Kina strahovito napreduje i u investiranju u našu zemlju. Imao sam važne razgovore sa predsednikom Kenije, verujem da se neće dogoditi priznanje Kosova i sa predsednikom Indonezije i uputio sam im pozive da dođu u posetu našoj zemlji. I sa Antonio Guterešom, Viktorom Orbanom i mnogim drugim zvanicama. Mislim da sam se sa predsednikom Rutom dobro razumeo i uskoro ga očekujem u Beogradu. Video sam i predsednika Putina i kratko smo razgovarali, nismo imali bilateralni susret. Imao je dug i važan sastanak sa Sijem i Orbanom. Koliko sam video, puca od samopouzdanja, rekao je Vučić.

Ministarstvo poljoprivrede je olakšalo poziciju za proizvođače jabuka, breskvi, kajsija...

-Svima njima će značiti od stupanja na snagu ovog sporazuma zbog niže carinske stope, pa i malinarima, rekao je Vučić ocenio da su to neverovatne stvari za našu zemlju.

-Govorili smo o produbljivanju bilateralnih odnosa na svim poljima, kulture, sporta... Građani će osetiti boljitak jer proizvođači koji budu izvozili plaćaju porez, zapošljavaju ljude. Očekivali smo prihode, PDV je bio za šest milijardi veći do polovine oktobra. Od toga žive penzioneri, svi u javnom sektoru. Od toga koliko nam je jaka privreda, zavisiće plate i penzije. Ugostiteljski i hotelski sektor će da ojača ako budemo imali još dve avio linije sa Kinom, a stekli smo i nove prijatelje u Aziji. Ivica Dačić je takođe imao značajne susrete, Siniša Mali takođe, rekao je Vučić. 

Ministar Ivica Dačić dodao je da se odnosi dve zemlje uglavnom ocenjuju potpisanim sporazumima.

Tanjug printscreen
 

 

-Ovo je istorijski događaj za Srbiju ne samo iz oblasti ekonomije, već i na planu spoljne politike, ocenio je Dačić.  

-Kina će, po rečima kineskog predsednika biti čvrsto uz nas, a podrška stalne članice Saveta bezbednosti nam je od izuzetnog značaja. Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini biće od velike koristi za naš narod u narednim decenijama, istakao je Ivica Dačić.

-Ekonomska pitanja su bila dominantna, da vidimo kako da razvijamo našu zemlju, to donosi prosperitet i napredak, istakao je Vučić naglasivši da predsednik Si bez zadrške podržava Srbiju.

Razgovor sa Sijem, istakao je Vučić, bio je izuzetno srdačan i prijateljski.

-Si je rekao da podržava samostalnu i nezavisnu Srbiju, naglasio je Vučić podsećajući da su dve pesme iz Srbije otpevali na večeri od desetak pesama iz drugih zemalja i da je posle ruskog kazačoka srpska pesma dobila najveći aplauz.

Tanjug printscreen
 

 

Za nas je da pokušamo dijalogom da rešavamo stvari, rekao je Vučić govoreći o Kosovu.

-Spremamo se za veliki susret. 20. oktobra otvaramo "Prokop", sledi proslava SNS pa velika petorka koja donosi neki svoj plan, pa ćemo da obavestimo narod, rekao je Vučić. 

Kada biste potpisali navodnu Deklaraciju o miru, to bi značilo da priznajete nezavisnost jer Deklaraciju mogu da potpisuju samo priznate države, rekao je Vučić objašnjavajući zašto Ana Brnabić nije potpisala ovu Deklaraciju koja samo u svom nazivu ima reč mir.

-Srbija se zalaže za mir, ali ne može da potpisuje Deklaracije sa Prištinom, objasnio je Vučić. 

Govoreći o Đilasu i njegovim optužbama da Vučić ima račune u Kini i Emiratima, predsednik je poručio.

- Ma koliko ja govorio da nemam nigde nikakve račune, a da se politikom bavim zbog slave i onoga što će ostati zapisano: Beograd na vodi, putevi, pruge, bolnice, plate i penzije da pređemo granicu od hiljadu evra prosečne plate, 500 evra za penzije... Kada se vratim u Srbiju, tražiću od Kine i Emirata da li je ikada Aleksandar Vučić ili bilo ko iz moje porodice imao bilo kakav račun u tim zemljama. A zašto im je teško da poveruju? Jer gledaju iz svoje vizure, on je svojom rukom potpisao 619 miliona evra. Pa jel su svi građani Srbije glupi, a Đilas i Aleksić pametni? 

Tanjug printscreen
 

 

Podsetio je da je mnogo uloženo u zdravstvo, da je izgrađeno već mnogo bolnica, da su povećane plate, nabavljena najnovija oprema za žene - mamografi i magnetne rezonance, da se izbace liste čekanja za dijagnostiku.

-Ponosan sam na to, hvala Komisiji za retke bolesti što je odobrila lek Jeleni Stojiljković, kao i za malog Lava i drugu našu decu. Ponosan sam na Srbiju koja to može da izdrži, rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike