U Pekingu otvoren Treći međunarodni forum "Pojas i put", učestvuje predsednik Vučić

18.10.2023

07:00 >> 07:30

0

Na samitu koji se održava u svetlu 10. godišnjice Incijative “Pojas i put”, a koja je Srbiji, prema rečima predsednika Vučića donela mnogo dobrog, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji

U Pekingu otvoren Treći međunarodni forum "Pojas i put", učestvuje predsednik Vučić
Predsendici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Treći međunarodni stateški forum "Pojas i put"  održava se danas u Pekingu, gde će među zvaničnicima iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija, učešće uzeti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije.

Na samitu koji je svečanim govorom otvorio redsednik Kine Si Đinping, a kojim se obeležava 10. godišnjica Inicijative Pojas i Put, pored više od 20 čelnika država, među kojima je i predsednik Rusije Vladimir Putin, učestvovaće i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Forumu prisustvuju i mnogobrojni premijeri i predstavnici država iz Azije, Latinske Amerike, Afrike, kao i zvaničnici Francuske, Grčke, mađarski premijer Viktor Orban...

Na samitu koji se održava u svetlu 10. godišnjice Incijative “Pojas i put”, a koja je Srbiji, prema rečima predsednika Vučića donela mnogo dobrog, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav
 

Biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

Zahvaljujuć Inicjiativi Pojas i Put, koju nazivaju i lendmark projektom kineskog predsednika Sija za proširenje uticaja Kine u svetu, iz siromaštva je izvučeno skoro 40 miliona ljudi.

Širom sveta - Azije, Latinske Amerike, Afrike i delova Evrope realizovani su i realizuje se 3.000 projekata - grade se luke, mostovi, putevi, železnice, elektrane, telekomunikacione mreže i druga infrastruktura u cilju podsticanja trgovine i ekonomskog rasta.

Forum "Kvalitetna saradnja na Pojasu i putu: Zajedno za zajednički razvoj i prosperitet" prvi je forum na visokom nivou od 2019. godine, kada je predsednik Vučić imao priliku da bude jedan od tri svetska lidera kojem je povereno da održe završno obraćanje i kada je sa Sijem, između ostalog, razgovarao o načinima kako da se još brže dovede do sprege Inicijative “Pojas i put” sa strategijom reindustrijalizacije Srbije.

Dvojica predsednika sastala su su i na ovom Forumu, nakon čega je Vučić izrazio zadovoljstvo zbog ocene Sija da je "prijateljstvo naše dve zemlje prošlo test teških vremena".

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

Na marginama Foruma biće održana i konferencija preduzetnika.

Srbija je važan partner Inicijative Pojas i put, koja je inspirisana drevnim Putem svile, i među prvim je potpisnica Sporazuma o saradnji širom Evrope.

Srbija je u Kini potpisala brojne sporazume sa mnogim kompanijama i kineskim državnim institucijama, među kojima su tri strateška dokumenta o saradnji.

Predsednik Vučić izjavio je da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, a trebalo bi da stupi na snagu od juna.

Ministarstvo građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture potpisalo je tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, a vrednost tih ugovora je skoro četiri milijarde evra i donosi skoro 300 kilometara novih puteva.

TANJUG VIDEO
 

Potpisan je i Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara.

Srbija je prošle godine ostvarila sa Kinom spoljno-trgovinsku razmenu u vrednosti većoj od šest milijardi dolara i kineske kompanije učestvuju u infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbijie.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, prema najavama, kroz Srbiju trebalo da bude gotova do 2024. godine, a kroz Mađarsku tokom 2025.

Kineske firme učestvovale su u izgradnji više deonica autoputa "Miloš Veliki" i sada grade deonicu od Pakovraće do Požege i gradiće u nastavku do Duge Poljane, a učestvovale su i u završetku obilaznice oko Beograda do Bubanj Potoka. Napravile su ranije i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.

Kineske kompanije su postale strateški partneri u Železari Smederevo i RTB Bor i spadaju među najveće srpske izvoznike. Kineske firme učestvuju i u izgradnji novog bloka u Termoelektrani Kostolac.

Kritičari Sijeve inicijative za međunarodnu saradnju, a koja je u delu sveta proglašena za inicijativu veka, zameraju mu da favorizuje firme bazirane u Kini i tvrde da predstavlja "dužničku zamku" za zemlje koje dobijaju zajmove od kineskih banaka za izgradnju infranstrukture.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike