Danas su vrata na mom domu za mene zaključana: Oglasio se Porfirije nakon što mu je zabranjen ulazak na KiM

26.12.2022

16:03

0

Autor: 24sedam

Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika, istakao je Patrijarh

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana: Oglasio se Porfirije nakon što mu je zabranjen ulazak na KiM
Patrijarh Porfirije - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se nakon što mu danas tzv. kosovska policija nije dozvolila oko pređe Merdare i uđe na Kosovo i Metohiju.

- Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom, napisao je Porfirije na svom Instagram nalogu i dodao:

- Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi, zaključio je on.

Podsetimo, Priština je juče odbila posetu patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji. Kako se navodi u mejlu koji je tzv. Vlada Kosova poslala juče preko svog oficira za vezu, pred poglavara SPC su postavljena tri uslova da bi mu poseta bila odobrena, a glavni koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je juče da je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike