Kurti postavlja uslov patrijarhu Porfiriju: Traži da osudi barikade da bi ga pustio na Kosovo u Pećku patrijaršiju

26.12.2022

11:14

0

Autor: 24sedam

Priština u zvaničnom dopisu pred poglavara SPC postavila tri uslova

Kurti postavlja uslov patrijarhu Porfiriju: Traži da osudi barikade da bi ga pustio na Kosovo u Pećku patrijaršiju
Aljbin Kurti, Pećka patrijaršija - Copyright Profimedia

Priština je juče odbila posetu patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji. Kako se navodi u mejlu koji je tzv. Vlada Kosova poslala juče preko svog oficira za vezu, pred poglavara SPC su postavljena tri uslova da bi mu poseta bila odobrena, pokazuje mejl do kog je došao Kosovo onlajn.

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

U pismu optužuju članove SPC da su "poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu Kosova već više od 16 dana", te dalje iznose optužbe o navodnoj otmici šest kosovskih državljana srpske nacionalnosti od strane bezbednosnih agenata Srbije.

Shodno svemu tome, vlada tzv. Kosova očekuje od Srpske pravoslavne crkve da osudi ovakva dela, kao preduslov za odobrenje zahteva za posetu - stoji u dopisu prištinskog oficira za vezu, prenosi Kosovo onlajn.

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je juče da je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina.

U saopštenju se dalje navodi da patrijarh Pofririje ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj Patrijaršiji i da očekuje da ta, kako se navodi, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini, na zemlji svojih predaka, gde srpski narod u kontinuitetu živi najmanje 1.500 godina.

Patrijarh Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno, navodi se u saopštenju iz kabineta srpskog patrijarha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike