Petković upoznao nemačkog izaslanika sa teškom situacijom Srba na KiM: Kurtijev režim sprovodi fizičko i institucionalno nasilje!

23.04.2024

15:41

0

Petković je upoznao sagovornika i sa farsom oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM

Petković upoznao nemačkog izaslanika sa teškom situacijom Srba na KiM: Kurtijev režim sprovodi fizičko i institucionalno nasilje!
Copyright Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savet Evrope Mihaelom Rajfenštulom o najnovijim događajima u vezi sa Kosovom i Metohijom i o položaju Srba u pokrajini.

Petković je na sastanku kojem je prisustvovala i ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad istakao da režim Aljbina Kurtija iz dana u dan sprovodi fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima, što život našeg naroda na KiM čini nepodnošljivim i što vodi njegovom egzodusu iz pokrajine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao da su poslednji potezi privremenih institucija u Prištini, koji se odnose na ukidanje upotrebe dinara i dinarskog platnog prometa, doveli u pitanje isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, a srpske institucije, bolnice, škole, vrtiće ostavile bez osnovnih sredstava za rad.

- Sve to zajedno vodi ka humanitarnoj katastrofi jednog naroda u srcu Evrope, naočigled međunarodne zajednice, koja tu katastrofu ne pokušava da spreči konkretnim delima - istakao je Petković.

Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju
 

Petković je, kako je saopšila Kancelarija za KiM, upoznao sagovornika i sa farsom oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, koja je, prema njegovim rečima, jasno pokazala da Kurti ima nameru da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške birača.

- Ako tome dodamo i činjenicu da Priština 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, nema sumnje da režim u Prištini ne želi ništa da preduzme u pravcu deeskalacije stanja na terenu, već naprotiv, svakoga dana, povlačeći jednostrane poteze, generiše nove probleme i nove krize, destabilišući stanje u celom regionu - naglasio je Petković.

Istakao je i da će Beograd na sledećem sastanku u Briselu, koji će biti održan u narednim danima, ostati dosledan u zalaganju za očuvanje mira i postizanje kompromisa u okviru dijaloga, ali i u očekivanjima da međunarodna zajednica preuzme ključnu ulogu u zaštiti najelementarnijih ljudskih prava srpskog naroda na KiM, koja se svakodnevno flagrantno ugrožavaju, dodaje se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike