Dušan Radaković: Izuzetno mala izlaznost na referendumu za smenu gradonačelnika na severu KiM

21.04.2024

19:14

0

Dodao je da ima utisak da je sve urađeno "tek da se kaže da je glasanje organizovano"

Dušan Radaković: Izuzetno mala izlaznost na referendumu za smenu gradonačelnika na severu KiM
Glasanje na KiM - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković izjavio je danas da referendum za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM protiče mirno, uz veoma malu izlaznost i brojne nepravilonosti u organizaciji procesa glasanja.

- Proces protiče sa nepravilnostima, pre svega zbog kamera i paravana koji su, što je vrlo čudno, postavljeni naopako, tako da kamere mogu da snime kako ljudi glasaju - rekao je Radaković za TV Most.

Dodao je da ima utisak da je sve urađeno "tek da se kaže da je glasanje organizovano".

Naveo je da se jedna od nepravilnosti odnosi i na broj i sastav biračkih odbora.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

- Po zakonu, Birački odbor treba da ima minimum četiri člana, a ovde ih ima po tri, tako da je po zakonu moguće otvoriti biračka mesta, ali nije moguće i da se glasa. Takođe, u Zubinom Potoku i Banjskoj, gde živi isključivo srpsko stanovništvo, sva tri člana Biračkog odbora su Albanci - objasnio je Radaković.

Kaže da je proces "veoma čudan" i zbog toga što se tek juče saznalo gde će se glasati, kao i zbog toga što na jednom biračkom mestu često nestaje struja, u kontejnerima je hladno, a u Leposaviću jedan kontejner prokišnjava.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima postavljene su kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike