Godina velikih gubitaka: Umetnici koji su nas napustili u 2022. (FOTO)

31.12.2022

10:01

0

Nažalost, kada je reč o odlascima velikih glumaca, književnika i slikara ni ova godina nas nije štedela

Godina velikih gubitaka: Umetnici koji su nas napustili u 2022. (FOTO)
Copyright Profimedia

Crni niz, kada je reč o domaćim umetnicima, počeo je odlaskom glumca Vladana Živkovića, a nastavio se gubitkom velikog književnika Radovana Belog Markovića.

Ove godine od pisaca izgubili smo i Milovana Vitezovića, Milovana Danojlića, Rajka Petrova Noga i Dejana Tiago Stankovića.

Foto: Profimedia
 

Jedan od većih udaraca ove godine bio je i gubitak čuvenog kompozitora Kornelija Kovača, kao i velikana srpskog glumišta - reditelja Dejana Mijača i Puriše Đorđevića i glumaca Branka Cvejića i Radka Poliča.

Vladan Živković

YouTube/ TVBalkanSky
 

Glumac Vladan Živković (81), preminuo je 4. januara nakon duge i teške bolesti u Beogradu.

Jedan je od onih glumaca čije lice prepoznaju svi, od zagriženih filmofila, pa sve do onih koje umetnost uopšte ne zanima. Izuzetno cenjen među kolegama, bio je na čelu Udruženja filmskih glumaca Srbije, kao i u organizaciji Filmskih susreta u Nišu.

Publici se predstavio ulogom Bubrega u kultnom filmu "Kad budem mrtav i beo", a neke od najznačajnijih uloga imao je u ostvarenjima kao što su "Doručak sa đavolom", "Balkanski špijun", "Tri karte za Holivud", "Prvi put sa ocem na jutrenje", "Crni bombarder"....

Radovan Beli Marković

Printscreen/RTS
 

Književnik Radovan Beli Marković preminuo je 19. januara u 75. godini.

Školovao se u Lajkovcu, Lazarevcu, Beogradu. Kao mlad radio na benzijskoj pumpi, kasnije bio novinar u valjevskom listu „Napred“, a zatim je do penzionisanja bio upravnik lajkovačke Gradske biblioteke. 

Autor je romana "Poslednja ruža Kolubare" (2001),  "Knez Miškin u Belom Valjevu" (2002), "Devet belih oblaka" (2003), "Orkestar na pedale" (2004), "Kavaleri Starog premera" (2006), "Gospođa Olga" (2010).

Poslednji roman „Stojna vetrenjača“ objavio je u julu 2021. 

Milan Vlajčić

Printscreen / Youtube / Agape
 

Novinar, književnik i kritičar Milan Vlajčić, preminuo je iznenada 9. februara u 83. godini u Beogradu.

Vlajčić je bio jedan od vodećih hroničara FEST-a.

Više od decenije bio je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista „Blic“, a do 2004, punih 35 godina radio je u „Politici“, kao novinar, urednik, pozorišni, radio i filmski kritičar. Uređivao je i rubrike Kultura u „Studentu“, „Mladosti“ i časopise: „Vidici“, „Gledišta“ i „Književni glasnik“. Objavio je veliki broj predgovora, pogovora, ogleda i knjiga i bio je dobitnik mnogih nagrada.

Milovan Vitezović

ATAImages/Antonio Ahel
 

Čuveni srpski pisac Milovan Vitezović preminuo je 22. marta u Beogradu, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom. Imao je 78 godina. Bio je predsednik Udruženja književnika Srbije i član srpskog PEN centra.

U svojim delima pružio je ne samo uvid u život i svet likova, već je "oslikavao" različite predele dajući opštu sliku prostora i vremena. Radovi Milovana Vitezovića zauzeli su mesto u školskoj lektiri, takođe i u nemačkoj srednjoškolskoj čitanci. Sastavio je nekoliko antologija, među kojima i Antologiju savremene srpske satirične priče (1979).

Snežana Nikšić

Snežana Nikšić Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Glumica Snežana Nikšić preminula je u Beogradu u 79. godini, 3. aprila. Tokom karijere pojavila se u više od 40 filmskih i televizijskih ostvarenja.

Jedan od najpopularnijih filmskih naslova u kojem je tumačila Gordanu, nastavnicu engleskog jezika, bili su "Majstori, majstori" Gorana Markovića. Igrala je i u seriji "Bolji život".

Nikšićeva je radila i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd. Bila je dugo u braku sa glumcem Ljubom Tadićem sve do njegove smrti 2005. godine.

Dejan Mijač

Antonio Ahel/ATAImages
 

Istaknuti reditelj Dejan Mijač preminuo je 5. aprila u 87. godini života. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Jedan od najznačajnijih teatarskih reditelja kod nas, postigao je u karijeri gotovo sve. Iza Mijača su predstave koje su i danas u kolektivnom pamćenju, silna priznanja, a odškolovao je i generacije studenata.

Mnogo je nagrada iza njega, toliko antologijskih predstava, od „Ženidbe i udadbe“, „Golubnjače“, „Pučine“, „Putujućeg pozorišta Šopalović“, do „Vase Železnove“ ili „Rodoljubaca“.

Branko Cvejić

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Branko Cvejić, koji će zauvek ostati urezan u sećanje kao Bane Bumbar iz čuvene serije "Grlom ja gode" napustio nas je u 75. godini 26. jula ove godine. Po njegovoj izričitoj želji sahranjen je u porodičnoj grobnici.

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Osim što je igrao, bio je i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta u periodu od 2002 do 2011. godine. Kao gost je igrao u Pozorištu Atelje 212 i Zvezdara teatru.

Kornelije Kovač

ATAImages/ A.A.
 

Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je 13. septembra u Beogradu.  
Svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956.

Kornelije Kovač je jedan od naših najpoznatijih kompozitora, čovek koji je najviše uticao na pop muziku prostora bivše Jugoslavije, kao i na karijere najvećih pevača i zvezda, autor čije su pesme obeležile odrastanje i sazrevanje mnogih generacija.   

Ne može se nabrojati veliki broj hitova koje je komponovao, ali svakako među najlepše spadaju "April u Beogradu", "Zlatni dan", "Poljubi mena kiši", "Ti si mi u krvi" i mnoge druge.

Radko Polič

Printscreen/ Slovenski gledališki inštitut
 

Slovenački filmski i pozorišni glumac Radko Polič preminuo je 15. septembra u 81. godini.

Pojavio se u skoro 60 dugometražnih filmova, odigrao više od 50 uloga u televizijskim filmovima, dramama i serijama, a ostavio je trag i u više od 100 radijskih predstava.

Najšira publika će ga pamtiti po ulozi  nemačkog oficira iz “Balkan ekspresa”.

Tatjana Beljakova

Promo/Foto arhiva Ateljea 212
 

Glumica Tatjana Beljakova je preminula u 88 godini života 18. novembra u Beogradu. Bila je najpoznatija po ulozi Georgine u čuvenoj predstavi "Radovan III" Dušana Kovačevića, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, u Ateljeu 212.

Igrala je u ostvarenjima „Boja slepila“, „Balkan ekspres 2“, „Šmeker“, „Mahovina na asfaltu“, "Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, „Vruć vetar“, „Pozorište u kući“, „Кuda idu divlje svinje“, „Hranjenik“, Na putu izdaje“, „Кralj Ibi“…

Vladan Subotić

Printscreen/YouTube/TV Happy
 

Vladan Subotić jedan od poslednjih klasika, velikan srpskog slikarstva, akademski slikar.  Preminuo je 18. novembra u 85. godini života.

Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija - Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja za svoj rad.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u Kulturno istorijsku baštinu Jugoslavije.

Tvorac je novog pravca u slikarstvu - Poetikoarsizma koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje. To je sinteza nežnih poetskih osećanja u literaturi, arhitekturi, koja su preneta na platno sa svim elementima slikarskog izraza.

Milovan Danojlić

Printscreen/Youtube/RTS
 

U Francuskoj, posle kraće bolesti, 23. novembra preminuo je srpski književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić.

Danojlić je počeo da piše vrlo rano, a već u srednjoškolskim danima pisao je kratke dopise za list Republika. Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima Borba, Politika, NIN i brojnim književnim časopisima.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom „Kako spavaju tramvaji”. Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema „Dečji zakonik” u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život.

Puriša Đorđević

Puriša Đorđević ATAImages / Antonio Ahel
 

Mladomir Puriša Đorđević, srpski filmski režiser i scenarista, preminuo je 23. novembra u 98. godini. Najpoznatiji je po svojim neprolaznim i uspešnim dugometražnim igranim filmovima „San“, „Jutro“ i „Podne“, koji su svojevrsna anti-ratna trilogija.

Na filmu je proveo 73 godine. U filmografiji ima 18 dugometražnih igranih filmova, pet TV filmova, jednu mini seriju i preko 50 kratkih ostvarenja. Uradio je veliki broj kratkih dokumentarnih filmova, a njegov potpis kao režisera se nalazi na ukupno 63 dela, dok kao scenarista potpisuje 70.  Bio je oženjen glumicom Milenom Dravić nekoliko godina.

Rajko Petrov Nogo

Printscreen/RTRS
 

Rajko Petrov Nogo, srpski pesnik, esejista i književni kritičar preminuo je 28. novembra u 77. godini.

Autor je knjiga poezije: Zimomora (1967), Zverinjak (1972), Rodila me tetka koza, pjesme za djecu (1977), Bezakonje (1977), Planina i počelo (1978), Koliba i tetka koza, pjesme za djecu (1980), Na kraju milenija (1987), Lazareva subota (1989), Lazareva subota i drugi dani (1993), Na kapijama raja (1994), Lirika (1995), Malo dokumentarnih detalja (1998), Nek pada snijeg gospode (1999), Najlepše pesme Rajka Petrova Noga (2001), Neodremano oko (2002), Nije sve propalo (2004), U Vulovome dolu (2005), Ječam i kaloper – glosa (2006), Ne tikaj u me (2008), Čovek se vraća kući (2010), Preko pepela (2015).

Za svoju poeziju nagrađivan je Brankovom, Zmajevom, Isidorinom nagradom, nagradom „Đura Jakšić", „Milan Rakić", „Branko Miljković", „Sveti Sava", „Jovan Dučić", „Branko Ćopić", „Princ riječi", „Zaplanjski Orfej", „Zlatni krst kneza Lazara", „Skender Kulenović", Vitalovom nagradom „Zlatni suncokret“...  

Dejan Tiago Stanković

ATA Images/Stefan Tomašević
 

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je iznenada u 57. godini u svom domu u Lisabonu 21. decembra.

Prema vlastitim rečima spisateljski zanat je naučio od najboljih, prevodeći književna dela. Poslednju knjigu „Odakle sam bila, više nisam“ objavio je jesenas za Lagunu. To je bila, kako je isticao, njegova posveta Lisabonu.  

Bio je laureat nagrade „Branko Ćopić“, a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Na portugalski je prevodio dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića.

Pored ovih velikih umetnika, ove godine su nas napustili i glumci Davor Janjić, Vesna Latinger, Dragan Banjac, Bojan Lazarov i Danijela Ugrenović.

Svetski umetnici bez kojih smo ostali u 2022. godini

Profimedia
 

Ništa manje tužna godina nije bila ni u svetu. Mnoga čuvena imena iz različitih sfera umetnosti zauvek su nas napustila, ostavljajući za sobom dubok i neizbrisiv trag. 

Izgubili smo velikane svetske kinematografije poput legendarne italjanske glumice Monike Viti, grčkog kompozitora Vangelisa bez kojeg ne bi pamtili muziku iz mnogih filmova, ali i začetnika francuskog Novog talasa u filmskoj industriji Žan Lik -Godara.

Početkom godine napustio nas je Piter Bogdanoviča, veliki svetski filmadžija srpskog porekla, dok je sam kraj 2022. obeležila smrt voljene glumice Kirsti Eli i poznatog američkog kompozitora Anđela Badalamentija koji se proslavio uspešnom saradnjom sa Dejvidom Linčom.

Piter Bogdanovič

Tanjug/AP Photo//Damian Dovarganes
 

Piter Bogdanovič američki reditelj, scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma, srpskog porekla, iz perioda „novog Holivuda“, reditelj kultnih filmova „Poslednja bioskopska predstava“ i „Mesec od papira“, preminuo je 6. janauara u 83. godini.

Šezdesetih godina 20. veka u njujorškim umetničkim krugovima postao je poznat kao urednik filmskog programa Muzeja savremene umetnosti.

Sa 32 godine režirao je film "Poslednja bioskopska predstava", nakon čega je dobio epitet „Novi Orson Vels“.

Monika Viti

Monika Viti/Profimedia
 

Legendarna italijanska glumica Monika Viti, umrla je u 90. godini, 2. februara.

Italijanska filmska ikona je tokom četrdesetogodišnje karijere snimila više od pedeset filmova, sarađujući sa legendama kao što su Pjer Paolo Pazolini, Luis Bunjuel, Etore Skola, a ostaće upamćena i kao zanosna strip junakinja Modesti Blejz iz istoimenog filma snimljenog 1966. godine.

Jednako nadarena za komediju kao i za dramu, zapanjujuće lepa, bila je i najgrublja devojka iz 1960-ih.

Vilijam Hart

Profimedia
 

Američki glumac Vilijam Hart preminuo je 13. marta u 72. godini.

Hart je sredinom 1980-ih godina bio nominovan za Oskara čak tri puta - za ostvarenje "Kiss of the Spider Woman“ (1985), "Children of a Lesser God“ (1986) i "Broadcast News“ (1987).
Zlatnom statuom je nagrađen za ulogu u filmu "Kiss of the Spider Woman“.

Hart je takođe bio aktivan kao pozorišni glumac tokom 1980-ih, a prvu Toni nominaciju dobio je 1985. godine za "Hurlyburly", produkciju na Brodveju.

Vangelis

Vangelis Profimedia
 

Evangelos Odiseas Papatanasiju - Vangelis, grčki kompozitor najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj muzici za film "Vatrene kočije", preminuo je u 79. godini, 15 maja.

Bio je hospitalizovan zbog korona virusa u Francuskoj pre smrti.

Vangelis je bio poznat po svojim revolucionarnim kompozicijama u različitim žanrovima, uključujući elektronske, progresivne, ambijentalne, pa čak i orkestarske komade.
Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Rej Liota

Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP
 

Glumac Rej Liota, najpoznatiji po ulogama u filmovima "Polje snova" i "Dobri momci", preminuo je iznenada u 67. godini.

On je snimao film pod nazivom „Opasne vode“ u Dominikanskoj Republici, kada je umro u snu.

Rej Liota je stekao ime igrajući intenzivne likove tokom godina. Iako omiljen zbog svoje uloge u mafijaškom klasiku "Dobri momci" iz 1990. godine, privatno je daleko bio od žestokog momka.

Nakon što je dobio svoju prvu filmsku ulogu sa 30 godina u filmu "Something Wild" 1986. godine, Liota je igrao različite likove kako bi izbegao da bude tipiziran - ali "loši momci se jednostavno ističu među ljudima", pričao je on.

Bo Hopkins

Printscreen/YouTube/Binge Society
 

Američki filmski reditelj, producent, scenarista i glumac Bo Hopkins, poznat po ulogama u drami "Ponoćni ekspres" nagrađenoj Oskarom i "Američki grafiti" Džordža Lukasa, preminuo je u osamdesetoj godini 29. maja.

Hopkins je stekao više od 130 glumačkih priznanja tokom svoje pola veka duge karijere i bio je najpoznatiji po istaknutim sporednim ulogama, u važnim studijskim filmovima tokom kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina.

Uloga koja ga je proslavila bila je Ludi Li, u vesternu "Divlja družina" iz 1969. godine. Nakon toga dobio je ulogu pljačkaša banke u akcionom trileru "Bekstvo" sa Stivom Mekvinom, kao i u "Elitnim ubicama".

Na televiziji Hopkins je gostovao u mnogim čuvenim serijama, uključujući "Čarlijeve anđele", "A tim" i legendarnu "Dinastiju".

Džejms Kan

Džejms Kan/Profimedia
 

Džejms Kan, zvezda filmova „Kum“, „Mizeri“, „Kockar“, „El Dorado“ i mnogih drugih preminuo  je 7. jula u 82. godini.

Njujorčanin, poznat po boemskom načinu života i stalnim zabavama, ženio se četiri puta i iza sebe je ostavio petoro dece. Kao mladić je želeo da bude igrač američkog fudbala. Glumu je počeo da studira na Univerzitetu Hofstra, gde je upoznao Frensisa Forda Kopolu, reditelja filma „Kum“.

Posle niza manjih televizijskih i filmskih uloga, Kan je napravio proboj 1965. godine, glumeći u dva filma Hauarda Hoksa: „Crvena linija 7000“ i „El Dorado“. Međutim, Kopolina epska saga o mafijačkoj porodici Korleone iz 1972. godine donela mu je svetsku slavu.

Toni Siriko

AP/Kathy Kmonicek
 

Toni Siriko, glumac koji se proslavio po ulozi mafijaša Pola Gvaltijerija zvanog "Poli Volnats" u seriji " Porodica Sopranovi", umro je 9. jula  u 79. godini.

Njegov lik je u popularnoj seriji "Sopranovi" "dominirao" od početka serije zahvaljujući kratkim duhovitim opaskama. Glumio je u svih šest sezona "Sopranovih".

U mladosti je imao mnogo problema sa zakonom, i povezivali su ga sa pravom mafijaškom porodicom.

Glumački debi imao je u mafijaškoj drami "Crazy Joe" pored Henrija Vinklera 1974. godine.

Pol Sorvino

Profimedia
 

Glumac Pol Sorvino preminuo je u 84. godini, 25 jula. Sorvino, koji je bio otac glumice Mire Sorvino, bio je možda najpoznatiji po ulozi narednika Frenka Sereta u seriji „Zakon i red“ na NBC-ju, kao mafijaš don Pail Cicero u omiljenom gangsterskom filmu Martina Skorsezea „Dobri momci“ i kao Kisindžer u „Niksonu“ Olivera Stouna.

Sorvino je radio na desetinama uloga poslednjih godina, uključujući gostovanje u „Kum Harlema“, „Loša krv“, „Deda na tajnom zadatku“, „Goldbergovi“ i „Kriminalni umovi: izvan granica“.

Olivija Njutn-Džon

Olivija Njutn-Džon Profimedia
 

Popularna glumica Olivija Njutn-Džon umrla je u 73. godini 8. avgusta.

Ona je preminula mirno na svom ranču u južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima. Gluma nije bila njena jedina ljubav. Posedovala je prirodnu lepotu, talenat i neverovatan glas.

Završna scena u "Briljantinu" u kojoj je Olivija Njutn-Džon obučena u crne uske helanke, kožnu jaknu, sa golim ramenima, raščupanom kosom i cigaretom u ruci, u filmu "Briljantin" ostaće sigurno jedna od kultnih u istoriji kinematografije.

Objavila je 26 albuma svih žanrova: kantri, gospel, dečja i disko muzika. Osvajala je više puta prestižnu Gremi nagradu.  

En Hejč

En Hejč/Profimedia
 

Glumica En Hejč je umrla 12. avgusta pošto su je isključili sa aparata za održavanje u životu, nedelju dana posle stravične nesreće u Los Anđelesu u kojoj je teško povređena.

Glumica (53) je bila u kritičnom stanju i komi, posle udesa, a bila je na aparatima samo zato da bi se odlučilo jesu li neki njeni organi pogodni za doniranje, što je bila želja same glumice.

En Hejč poznata je po ulogama u filmskim ostvarenjima "Doni Brasko", "Znam šta ste radili prošlog leta", "Šest dana, sedam noći", kao i serijama "Kvantiko" i "Čikago P.D."

Čarlbi Din

Profimedia
 

Čarlbi Din, zvezda filma „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, koji je osvojio prestižnu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu u maju ove godine, preminula je u 32. godini, 31. avgusta, usled „neočekivane i iznenadne“ bolesti.

Bila je jedna od najlepših glumica mlađe generacije za koju se očekivalo da će joj film „Trougao tuge“ otvoriti velika vrata.

Najpoznatija je po ulozi Sionide u seriji „Black Lightning“, a pojavila se i u filmovima kao što su „Death Race 3: Inferno“, „Blood in the Water“, „Don’t Sleep“ i „Porthole“.

Žan-Lik Godar

Profimedia
 

Slavni francuski reditelj Žan-Lik Godar preminuo je u 92. godini, 13 septembra.
On je jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika takozvanog francuskog Novog talasa u filmskoj industriji.

Godarovi upadi u tabu teme i njegove nove tehnike preokrenuli su filmski establišment i inspirisali ikonoklastičke režisere decenijama nakon vrhunca koji je francuski režiser dostigao tokom šezdesetih godina prošlog veka.

Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Кventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penbejker, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Кar-Vai, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

Irena Papas

Irena Papas/Profimedia
 

Legendarna grčka glumica Irena Papas, koja je glumila u filmovima kao što su "Z", "Grk Zorba" i "The Guns of Navarone" preminula je 14. septembra. Imala je 96 godina.

Godinama se borila sa Alchajmerovom bolešću.

Irena Papas je u filmu "Grk Zorba" igrala sa Entonijem Kvinom, glumila grčku udovicu koju su seljani kamenovali zbog njenog izbora ljubavnika.

U političkom trileru "Z" (1969) Koste Gavrasa, smeštenom u grčki grad Solun, igrala je udovicu lika koji je glumio Iv Montan.

Anđela Lensberi

(Photo by Richard Shotwell/Invision/AP,
 

Glumica Anđela Lensberi preminula je 10. oktobra u 96. godini. Bila je filmska, televizijska i pozorišna glumica sa karijerom dugom više od sedam decenija. Svet je pamti kao Džesiku Flečer u čuvenoj TV seriji "Ubistvo, napisala je".  

Tri puta bila je nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu. Osvojila je pet nagrada Toni za predstave na Brodveju. 2013. godine dobila je počasnog Oskara za životno delo.

Robi Koltrejn

Profimedia
 

Glumac Robi Koltrejn, koji je tumačio lik Hagrida u filmovima o Hariju Poteru, preminuo je 14. oktobra u 73. godini života, a britanski mediji pišu da je smrt nastupila usled otkazivanja rada više organa, i napominju da je glumac vodio bitku sa sepsom, infekcijom donjih disajnih puteva i srčanim problemima.

Između ostalih ostala je i njegova prepoznatljiva uloga u detektivskoj drami "Kreker", forenzičkog psihologa Fica, večito sa cigaretom.

Koltrejn je tokom novogodišnjih praznika 2006. godine odlikovan Ordenom britanske imperije zbog glumačkih zasluga, a pet godina kasnije dobio je Bafta nagradu u Škotskoj za izuzetan doprinos filmu.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Robi je odigrao samo par uloga nakon Hagrida 2011. godine.

Džeri Li Luis

Profimedia
 

Legenda rokenrola Džeri Li Luis preminuo je 26. oktobra u Memfisu u 88. godini.  

Talentovani muzičar je bio poznat po hitovima kao što su "Whole Lotta Shakin’ Goin’ On" i "Great Balls of Fire".

Luis je osvojio četiri Gremija, uključujući Gremi nagradu za životno delo i dve Gremi nagrade Kuće slavnih. Uvršten je u Rokenrol kuću slavnih 1986. godine.

Kirsti Eli

Profimedia
 

Glumica Kirsti Eli, najpoznatija po ulozi u humorističkoj seriji „Kafić Uzdravlje“ (Cheers) iz 1980-ih, umrla je u 71. godini, 6. decembra.

Bolovala je od raka koji je tek nedavno otkriven. Bila je TV ikona osamdesetih godina.

Čuvena glumica je osvojila nagradu Emi za ulogu menadžera paba u popularnoj TV seriji. Svoju prvu filmsku ulogu dobila je 1982. godine i to kao zapovednica Saavik u filmu "Zvezdane staze 2".

Igrala je i u filmovima „Star Trek II: The Vrath of Khan“, „Drop Dead Gorgeous“ i „Look Who's Talking“.

Anđelo Badalamenti

Profimedia
 

Poznati američki kompozitor Anđelo Badalamenti, koji se najviše proslavio muzikom za serije i filmove Dejvida Linča, preminuo je u 86. godini 13. decembra.

Badalamenti je preminuo prirodnom smrću, okružen najbližima u svom domu u Nju Džersiju, saopštila je njegova porodica.

Rođen je u Bruklinu i počeo je da radi sa Linčem nakon što je doveden kao profesor pevanja za Izabelu Roselini u filmu „Plavi somot“ iz 1986. godine.

Pokojni kompozitor je svoj odnos sa Dejvidom Linčem svojevremeno opisao kao „moj drugi najbolji brak na svetu“.

Pored ovih umetnika u ovoj godini su nas napustili i komičar Bob Saget, glumci Dejvid Vorner, Fred Vord , Gregori Icin, Džejson Dejvid Frenk, Luiza Flečer, Robert Lupone, Stiven Grajf, Ronan Vibert, Majk Hodžis, Klarens Gilijard Mlađi i Ajrin Kara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike