Misterija smrti slavnog reditelja: Kako je umro Žan-Lik Godar

15.09.2022

06:01

0

Porodica cenjenog režisera saopštila je da je preminuo u 92. godini „mirno kod kuće“, u prisustvu supruge An-Mari

Misterija smrti slavnog reditelja: Kako je umro Žan-Lik Godar
profimedia-0147688701 - Copyright Žan-Lik Godar/Profimedia

Švajcarsko-francuski reditelj Žan-Lik Godar, koji je zaslužan za revoluciju u evropskoj posleratnoj kinematografiji, odabrao je da umre uz medicinsku pomoć, potvrdio je njegov advokat.

U medicinskom izveštaju o smrti čuvenog reditelja, koji je preminuo 13. septembra, piše da je sam odlučio da okonča život.

- Pribegao je pravnoj pomoći u Švajcarskoj radi dobrovoljnog odlaska zbog „višestrukih onesposobljavajućih bolesti“ - rekao je Godarov pravni savetnik Patrik Žaneret.

Profimedia
 

Porodica cenjenog režisera saopštila je da je Žan-Lik Godar preminuo u 92. godini „mirno kod kuće“ u prisustvu supruge An-Mari, švajcarske filmske rediteljke.

Godar, koji je rođen u Parizu 1930. godine u francusko-švajcarskoj porodici, poslednjih nekoliko decenija živeo je izuzetno povučeno u jednom švajcarskom selu.

Francuski list Liberasion piše, pozivajući se na neimenovani izvor blizak porodici: „Nije bio bolestan, jednostavno je bio iscrpljen. Zato je doneo odluku da okonča život. To je bila njegova odluka i bilo mu je važno da se to sazna“.

Žan-Lik Godar/Profimedia
 

Praksa eutanazije, to jest potpomognutog umiranja, regulisana je u Švajcarskoj i dozvoljena ako se bez sebičnih motiva nudi osobi koja je sposobna da trezveno razmišlja i to da bi okončala sopstvenu patnju.

Liberasion je citirao Godarovu izjavu švajcarskoj televiziji na Kanskom festivalu 2014. godine, kada je reditelj izneo svoj stav o umiranju.

On je naveo da ne bi želeo da nastavi da živi po svaku cenu. „Ako sam previše bolestan, nemam nikakvu želju da me vuku u kolicima... nikako“, rekao je tada.

Profimedia
 

Upitan da li može da zamisli da pribegne asistiranom umiranju, odgovorio je potvrdno, ali je dodao da je „za sada ta odluka veoma teška“.

U Francuskoj zakon dozvoljava lekarima da pacijente u terminalnim fazama bolesti drže pod sedativima do smrti, ali eutanazija nije dozvoljena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike