Preminuo čuveni reditelj Žan-Lik Godar

13.09.2022

09:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan je od začetnika i najznačajnijih predstavnika takozvanog francuskog Novog talasa u filmskoj industriji

Preminuo čuveni reditelj Žan-Lik Godar
žan lik godar profimedia-0371739776 - Copyright Profimedia

Slavni francuski reditelj Žan-Lik Godar preminuo je u 92. godini, preneo je francuski list "Liberasjon".

On je jedan od začetnika i najznačajnijih predstavnika takozvanog francuskog Novog talasa u filmskoj industriji.

Godarovi upadi u tabu teme i njegove nove tehnike preokrenuli su filmski establišment i inspirisali ikonoklastičke režisere decenijama nakon vrhunca koji je francuski režiser dostigao tokom šezdesetih godina prošlog veka, navodi Telegraf.

Profimedia
 

Militantni intelektualac, ideološki opredeljeni umetnik, svojim filmovima često suprotstavljen holivudskim konvencijama. Кao i njegovi savremenici Novog talasa, Godar je kritikovao redovnu "tradiciju kvaliteta" Francuske kinematografije, više naglašavajući veštinu u inovacijama i preferirajući velika dela iz prošlosti za eksperimentisanje.

Da ospore ovu tradiciju, on i istomišljeni kritičari su počeli da prave svoje filmove. Mnogi od Godarovih filmova osporavaju konvencije tradicionalnog Holivuda kao dodatak francuske kinematografije.

Žan-Lik Godar/Profimedia
 

On se često smatra najradikalnijim francuskim režiserom iz 1960-ih i 1970-ih. Kroz nekoliko svojih filmova izražava svoje političke stavove i znanje istorije filma preko svojih referenci na starijim filmovima.

Pored toga, Godarovi filmovi često za temu imaju egzistencijalizam, kao što je i sam bio strastveni čitalac egzistencijalne i marksističke filozofije. Njegov radikalni pristup u filmskim konvencijama, politici i filozofiji, činili su ga uticajnim filmskim stvaraocem u svetu sedme umetnosti.

Žan-Lik Godar/Profimedia
 

Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Кventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penbejker, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Кar-Vai, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike