Ljubav Kornelija i Spomenke Kovač: Ti si mi u krvi

13.09.2022

08:03

3

Imali su tri ćerke - Aleksandru, Kristinu i Anju

Ljubav Kornelija i Spomenke Kovač: Ti si mi u krvi
43884_spomenka-i-kornelije-kovac-2-foto-privatna-arhiva-scaled_orig - Copyright Spomenka i Kornelije Kovač Promo/privatna arhiva

Jedan od naših najvećih kompozitora na ovim prostorima Kornelije Kovač preminuo je juče u Beogradu. Generacije će ga pamtiti po brojnim pesmama, a mnoge od njih je napisao sa svojom prvom suprugom Spomenkom sa kojom ima ćerke Aleksandru, Kristinu Anju.  

Spomenka, Aleksandra i Kornelije Kovač Promo/privatna arhiva
 

– Mama je bila inteligentna, snažna i kreativna žena koja je živela za svoju porodicu i bila nesvesna svog ogromnog talenta. Sa devetnaest godina udala se za Kornelija, a godinu dana kasnije rodila mene. Nije završila stomatologiju koju je upisala, jer se od mog rođenja u potpunosti posvetila porodici. Sedamdesetih godina počela je da piše tekstove za različite izvođače, najviše za one za koje je tata komponovao, da bi tokom osamdesetih napisala neke od legendarnih pesama jugoslovenske pop muzike, za najveće zvezde kao što su Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Davorin Popović, Kemal Monteno, Dragan Stojnić, Bisera Veletanlić i Radmila Karaklajić.

Kada sam pitala tatu kako je počela da piše, rekao mi je da je stalno nešto pisala i kada mu je jednom prilikom pokazala neki tekst, zamolio ju je da napiše i njemu za određenog izvođača. Tako je počela i nikada nije prestala, bilo da su u pitanju radio drame, u periodu kada je radila na Radio Beogradu, TV serije ili tekstovi za popularnu muziku - ispričala je jednom prilikom Aleksandra Kovač za 24sedam.

Spomenka i Aleksandra Kovač Promo/privatna arhiva
 

Priču o tome kako je nastala jedna od neprevaziđenih pesma "Ti si mi u krvi" pre nekoliko godina takođe je ispričala Aleksandra.

- Tata mi je ispričao da moja majka u trenutku kad je pisala tu pesmu, nije bila popularni pisac, bila je samo Kornelijeva supruga. Zdravko nije bio baš oduševljen time da ona piše tekst za njegovu pesmu, smatrao je da bi to možda trebalo da bude neko ozbiljniji. Onda je tata rekao: "Pa znaš šta, daj priliku Spomenki. Ako baš misliš da joj treba pomoć, neka Bajaga bude s njom da joj pomogne dok piše tekst" - prisetila se Aleksandra i dodala:

Spomenka Kovač Promo/privatna arhiva
 

- Onda su se Bajaga i mama spojili, pričali celo jedno poslepodne i od toga nije ništa ispalo. Bajaga je rekao da njoj ne treba nikakva pomoć i ona je onda napisala tekst "Ti si mi u krvi". Ali eto, zanimljivo je da i pored te sumnje i što nije bila etablirani tekstopisac, ona je napisala jedan antologijski tekst - ispričala je pevačica.

Spomenka i Kornelije Kovač Promo/privatna arhiva
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike