Preminuo slikar Vladan Subotić: Jedini Srbin koji je izlagao u Papinoj galeriji u Rimu

18.11.2022

12:11

0

Autor: 24sedam

Stvaralaštvo ovog umetnika svrstano je u kulturno-istorijsku baštinu Jugoslavije

Preminuo slikar Vladan Subotić: Jedini Srbin koji je izlagao u Papinoj galeriji u Rimu
Copyright Printscreen/YouTube/TV Happy

Jedan od poslednjih klasika, velikan srpskog slikarstva, akademski slikar Vladan Subotić preminuo je juče u 85. godini života, saopštio je ULUS.

Subotić je rođen u Beogradu, diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti 1967. godine, a od 1969. godine je član ULUS-a.

Na specijalizaciju u Pariz otišao je 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, kao jedini sa prostora biše Jugoslavije. Na Akademiji lepih umetnosti (Beaux Arts) usavršavao se kod čuvenog profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika.

Printscreen/YouTube/TV Happy
 

Jedini Srbin koji je izlagao u Papinoj galeriji u Rimu

Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostrnih priznanja za svoj rad.

Početkom ’80-ih umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u Kulturno istorijsku baštinu Jugoslavije.

Tvorac je novog pravca u slikarstvu - Poetikoarsizma koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje. To je sinteza nežnih poetskih osećanja u literaturi, arhitekturi, koja su preneta na platno sa svim elementima slikarskog izraza.

Printscreen/YouTube/TV Happy
 

Tokom bombardovanja 1999. godine Vladan Subotić je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije.

Subotićeva dela krasila su domove mnogih slavnih ličnosti

Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom Fransoa Miterana, bivšeg francuskog predsednika, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope - Mišela Platinija, predsednika UEFA, Johana Krojfa, legendarnog holandskog fudbalera i trenera, Điole Ćinkveti, italijanske pevačice, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Đine Lolobriđide, Oracia Karpanelija, likovnog kritičara, Maura Kaziragija, režisera i scenariste, Renco Guaskoa, likovnog kritičara…

Printscreen/YouTube/TV Happy
 

O umetničkom stvaralaštvu Vladana Subotića snimljeno je više stotina domaćih i inostranih TV emisija i nekoliko TV filmova, napisano je više stotina novinskih tekstova u zemlji i inostranstvu. Iz dva braka, ima četiri sina, Oliver, Filip, Stefano i Emanuel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike