Oproštaj od Dejana Mijača u JDP: “Doviđenja Deso, kad sačiniš podelu od onih gore biće to gromoglasna podela” (FOTO)

11.04.2022

10:48

0

Govore na velikoj sceni Ljuba Tadić su održali direktorka Tamara Vučković, reditelj Egon Savin, književnica Vida Ognjenović, glumac Branko Cvejić...

Oproštaj od Dejana Mijača u JDP: “Doviđenja Deso, kad sačiniš podelu od onih gore biće to gromoglasna podela” (FOTO)
Tan2022-4-11_11490466_2 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu održana je komemoracija povodom smrti reditelja Dejana Mijača, koji je preminuo 5. aprila u 87. godini.

Od velikana pozorišne režije oprostile su se brojne ličnosti iz kulturnog sveta, Svetlana Ceca Bojković, Branka Petrić, Radoslav Zelenović, Gordan Kičić, Branko Cvejić, Jelena Stupljanin, Milan Caci Mihailović, Branimir Brstina, Egon Savin, Vida Ognjenović, Tihomir Stanić...

Govore na velikoj sceni Ljuba Tadić u Jugoslovenskom dramskom pozorištu su održali direktorka JDP-a Tamara Vučković, reditelj Egon Savin, književnica Vida Ognjenović, glumac Branko Cvejić, glumica Branka Petrić, predsednik SANU Vladimir Kostić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Tamara Vučković je otvorila komemoraciju rekavši da se danas opraštamo od velikog Dejana Mijača.

- Poslednju režiju imao je ovde, "Višnjika", ali nikada se nije stvarno oprostio od JDP-a - kazala je, između ostalog, direktorka.

Nakon minuta ćutanja prikazan je insert iz predstave "Pokondirena tikva".

- Bio je reditelj mislilac. Za njega nije bilo tajni u pozorištu, zato što je on bio tajna. Uvek je uspevao da predstavama da pun sjaj iznutra. Namučio se u našoj sredini prepunoj falšera, ali ni njima nije bilo s njim lako. Majstore, majstore zato mu kažem. Zbogom Dejane, dragi prijatelju, zaduzili ste našu kulturu - rekla je Vida Ognjenović.

Zahvaljujući njemu, mogli smo neprestano da prelazimo naše mogućnosti, što nas čini mudrijim. Znate svi o njegovoj mudrosti, mašti, a ja bih dodao i otmenost. Putuj, Dejane Mijaču, neka ti je večna slava - rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić.

Tanjug/Rade Prelić
 

Egon Savin je istakao kako je tužan povod da se prvi put javno zahvali svom profesoru.

- Govorio nam je o postavljanju gledaoca na privilegovano mesto. Pozorište istinom mora da pobedi svet. Gogolja je smatrao univerzalnim genijem, a režirajući Steriju pronašao je svoj rediteljski rukopis. Govorio je da glumac najbolje glumi ono što najbolje razume i da je Čehov naš najbolji prijatelj - kazao je Savin.

Branko Cvejić se prisetio kada se poslednji put čuo s Mijačem i pitao ga kako se oseća, a on mu je odgovorio: "Osećam se, na stend baju sam, čekam".

- Pitao sam ga da li hoda, a rekao mi je - po sećanju. Dejan je bio slavljen, ali i oklevetan žestoko zbog "Golubnjače". Savet je glasao da se skine predstava s repertoara i plakali smo zbog toga. Mijač nije bio šovinista. Kazao je kako predstavu moramo da pokažemo ljudima. I igrana je na kraju u SKC-u. "Rodoljupcima" je govorio o svom narodu i njegovim greškama. Publiku nije potcenjivao, ali nije joj ni podilazio. Bio je veliki jugoslovenski reditelj. Kada je radio "Mrešćenje šarana" zvao me je da gledam. Učio sam o pozorištu od Dejana i pola veka družio sam se s njim. Iz teatra je otišao zato što nije imao snage da se uklapa u nova pozorišna pravila. Verovalo mu se jer mu je misao bila duboka i tačna. Doviđenja Deso, kad sačiniš podelu od onih gore biće to gromoglasna podela - rekao je Cvejić.

Glumac Srđan Timarov pročitao je reči akademika i književnika Ljube Simovića:

- Na izmaku zime dogovorili smo se Dejan i ja da izađemo na Dunav. Nije nam se dalo. Imao je sreću da ceo život provede u pozorištu. Režirao je sve, od Šekspira do Bernharta. Ali, radeći Steriju i domaće pisce, izdvojio se. Njegovi "Rodoljupci" izazvali su Jovana Hristića da napiše kako je to naš najbolji komad. Sve što je od pozorišta dobio, vratio mu je. Otputovao je, otplovio kada je dokazao da je pozorisna iluzija moguća  -napisao je Simović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Govor Svetozara Cvetkovića pušten je na video bimu:

- Ništa više nije kao što je bilo. Postoje stvari, slike, sećanja koje smrt ne može da dotakne. Sećam se dolaska na FDU i legendarnog profesora koji je svima udahnuo dah života. Sanjao sam da ću jednoga dana raditi s njim. Mladalačka slika pretvorila se u realnost kad sam bio upravnik Ateljea. I pita me, zamislite, "Upravniče, je l mogu da uđem?" Radio je Krležinu "Ledu". Bili smo časni podanici našeg kralja. I danas sanjam tu predstavu, 20 godina kasnije. Bio je veseo, naš Mijač, za svakoga je imao osmeh, bio je zauvek mlad, najmlađi u idejama. Ostavio nam je svoj svet, jer ovaj bez njega više nije ono što je bio - poručio je Cvetković.

- Dejane, imam sada tremu, a ti ne možeš da mi režiraš ovaj nastup - nadahnuto je počela svoj govor glumica Branka Petrić.

- Bio si istinski kralj i volela bih da prošetam pozornicom koja je bila tvoje Kraljevstvo. Oboje smo preležali koronu, čuli se telefonom i dogovarali druženje, šetnju, ručak, ali na žalost to nismo ostvarili - sa tugom je govorila Branka Petrić i pričala anegdote sa proba drame "Putujuće pozorište Šopalović" u Mijačevoj režiji, kada je u ansambl JDP-a primljen veliki glumac Miloš Žutić, a značajnu ulogu je tada ostvario, takođe nedavno pokojni Milan Gutović.

Govor Branke Petrić bio je poslednji na ovom tužnom skupu, a komemoracija je završena gromoglasnim aplauzom za Dejana Mijača.

Dejan Mijač je rođen 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Bio je reditelj Narodnog pozorišta, Tuzla i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od toga čak osam Sterijinih nagrada
Mijač je od 2021. godine bio je akademik SANU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike