Preminuo poznati pisac Dejan Tiago Stanković

21.12.2022

10:34

0

Autor: 24sedam

Umro je u 57. godini života u svom domu u Lisabonu

Preminuo poznati pisac Dejan Tiago Stanković
Dejan Tiago Stanković - Copyright Promo/Dušan Todorović

Pisac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 57. godini, pišu beogradski mediji.

Književnik i prevodilac umro je u svom domu u Lisabonu, gde je i živeo decenijama, potvrdili su njegovi prijatelji.

Dejan Tiago Stanković rođen je u Beogradu 1965. Kako je sam ispisao u svojoj biografiji, u Beogradu je živeo dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine.

ATA Images/Stefan Tomašević
 

„Ali arhitekturom se nikada potom nisam bavio. Čim sam okončao školu, a pre nego što sam odrastao, iz puke radoznalosti i želje da upoznam svet odselio sam se u inostranstvo, gde nisam nameravao dugo da ostanem, ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. U Londonu sam živeo do 1995, kada sam se, umesto da se vratim kući u Beograd, preselio u Portugal. Obitavam u Lisabonu, dobio sam njihovo državljanstvo i gledaju me kao svog“, zabeležio je svojevremeno pisac.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Ponosan na prevode Saramaga, Andrića i Mihailovića

- Tokom godina objavio sam nevelik broj prevoda, ali samo najznačajnijih pisaca, kako portugalskih na srpski tako srpskih na portugalski. Bio sam pionir u tom poslu, pa sam mogao da biram. Posebno se ponosim prevodima Saramaga, Ive Andrića i Dragoslava Mihailovića. Potom sam počeo da pišem i na srpskom i na portugalskom. Sa objavljivanjem sopstvenih dela počeo sam kasno u životu, tek u svojim četrdesetima, kada sam bio siguran da imam šta da kažem. Objavio sam knjigu pripovedaka „Odakle sam bila, više nisam“ i roman „Eštoril“, koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta sam osobito ponosan, ušao u školsku lektiru - naveo je Tiago, između ostalog, u svojoj biografiji.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Zamalek“, njegov drugi roman, plod je njegovih  višemesečnih boravaka u Kairu tokom četiri godine, onoga što je tamo doživeo i priča koje je tamo  čuo.

Bio je laureat nagrade „Branko Ćopić“, a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike