Dirljiv oproštaj od Puriše Đorđevića: Blistav trag vedrog umetnika

24.11.2022

12:30

0

Veiki umetnik bio je novinar, snimao je filmove i pisao knjige, a sa Radetom Markovićem osnovao je pozorište

Dirljiv oproštaj od Puriše Đorđevića: Blistav trag vedrog umetnika
Puriša Đorđević - Copyright Puriša Đorđević Tanjug/Tara Radovanović

Mladomir Puriša Đorđević, srpski filmski režiser i scenarista, preminuo je juče u 98. godini.

Reditelj, scenarista i pisac Mladomir Puriša Ðorđević (1924-2022) snimio je brojne igrane filmove od kojih su neki poput "Sna", "Jutra", "Podneva" i "Devojke" značajna ostvarenja jugoslovenske i srpske kinematografije.

Ðorđević se kao novinar zaposlio u listu Politika 1946. a već sledeće godine je radio u Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova.

U svojoj višedecenijskoj karijeri Ðorđević je snimio više od pedeset kratkih i dokumentarnih filmova, a jednom prilikom je istakao da su među njima biografija pisca Ace Popovića i film o autoru "Hazarskog rečnika" Miodragu Paviću.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Snimio sam film o nosiocu dve Karađorđeve zvezde iz Prvog svetskog rata, bio je to film o Budi Davidoviću, ratniku. Film ''Deca sa granice'' bio je 1968. godine u zvaničnom programu festivala u Kanu - napisao je između ostalog o sebi Ðorđević prošle godine za potrebe manifestacije "Dok sinema masters".

Puriša Đorđević se ničega nije plašio

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Ðorđević je objavio devet knjiga priča i romana, sa Oliverom i Radetom Markovićem osnovao je prvo privatno pozorište "Dramska družina A“ 1955. godine, reditelj Ljubiša Ristić režirao je njegovu dramu "Tajna crne ruke“, a kao glumac se pojavio u filmu "Jug jugoistok" (2005).

- Za mene je važno da se nikada ničega nisam plašio i da mi je blisko ono što je govorio Niče - nije suština u tome da smo bili živi, nego kako smo živeli - stoji izjava Ðorđevića na platformi Mubi.

Ðorđević je, između ostalog, za film "Jutro" dobio je Zlatnu arenu za najbolju režiju na glavnom jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli, a među njegovim istaknutim naslovima su i “Biciklisti”, “Pavle Pavlović”, "Tango je tužna misao koja se pleše" (1997) i drugi.

Film "Devojka" kulturno dobro

Jugoslovenska kinoteka je 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja među kojima je i "Devojka".

Među priznanjima, Ðorđević je na Filmskom festivalu u Sopotu 2019. godine dobio Nagradu za doprinos filmskoj umetnosti.

Nakon poslednjeg igranog ostvarenja "Dva" (2007), Ðorđević je ovog leta u svojoj 98. godini kao reditelj i scenarista počeo snimanje povratničkog igranog filma "Usta puna zemlje", ekranizaciju istoimenog romana Branimira Šćepanovića.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Reditelj sa najdužom filmskom biografijom

Filmski znalac i nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je Tanjugu da nas je napustio reditelj sa najdužom filmskom biografijom i jedan od najvažnijih filmskih stvaralaca na ovim prostorima, povodom smrti jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih autora, Mladomira Puriše Ðorđevića.

- Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Ðorđevića koji je bio moj prijatelj i čovek sa zaraznim entuzijazmom. Napustio nas je filmski stvaralac koji je prvu režiju ostvario 1947. godine kada je snimljen dokumentarac "Trst". U najdužu filmsku biografiju stalo je 65 režija i scenarija...Ðorđević je bio i novinar, ali pre svega zaljubljenik u film - kazao je Zelenović.

Radoslav Zelenović / Tanjug / Dragan Kujundžić
 

Za njega nema dileme da iz Ðorđevićevog opusa treba izdvojiti filmove iz nastale 1966. 1967. i 1968. godine.

- Ðorđevićevi filmovi "San", "Jutro" i "Podne" obeležili su jugoslovensku kinematografiju...To su filmovi koji su proslavili jugoslovensku kinematografiju i uticali na formiranje filmskog ukusa generacija zaljubljenika u sedmu umetnost - kazao je Zelenović.

Obeležio najslavniju epohu naše filmske umetnosti

- Čovek čiji je životni put počeo stradanjem zbog ideje u koju je verovao i stvaralac koji je neumorno živeo za film, Ðorđević je utkao sve nijanse ljudskog bivanja u dela koja će ostati upamćena među brojnim generacijama vernih gledalaca i poštovalaca njegovog jedinstvenog umetničkog izraza.

Za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, čime mu je njegova Srbija, i na ovaj način, odala priznanje  - navodi se u telegramu saučešća porodici i poštovaocima reditelja Mladomira Puriše Ðorđevića, koji je danas uputio predsednik Srbije Aleksandra Vučić.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački
 

On je istakao da je Puriša Đorđević bio režiser i scenarista koji je obeležio najslavniju epohu naše filmske umetnosti.

Način na koji je Puriša majstorski prikazivao ljudsku prirodu, stavljajući svoje likove u neverovatne i neretko granične situacije koje angažuju publiku da duboko promisle životne izazove, svrstao ga je u sam vrh profesije, a maestralna lakoća kojom nas je inspirisao da kroz film bolje spoznamo i sebe i specifičnosti naše kolektivne naravi, ući će u antologije naše umetničke scene.

Upućujem izraze dubokog saučešća porodici, prijateljima i kolegama Puriše Ðorđevića. Neka počiva u miru”, navodi Vučih u telegramu saučešća, saopštila je pres služba predsednika.
 

Plenio vedrinom

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković u telegramu saučešća porodici reditelja Mladomira Puriše Ðorđevića navela je da je vest o njegovoj smrti duboko potresla ne samo poklonike njegovih filmova već i sve ljubitelje sedme umetnosti.

- Njegova dela, koja danas predstavljaju klasike i kultna ostvarenja, ostavila su blistav trag u istoriji srpske kinematografije i definisala okvire više žanrova. Ðorđević nije bio prepoznatljiv samo po umetničkom i filmskom stvaralaštvu, već ćemo ga pamtiti i po srdačnosti i vedrini kojom je plenio - navela je Gojković.

Nadvisio filmsku umetnost

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izražavajući saučešće povodom smrti jednog od naših najvećih filmskih reditelja Puriše Ðorđevića naveo je da je on svojim životom nadvisio svoju filmsku umetnost bez koje ne može da se zamisli jugoslovenska i srpska umetnost.

- Bio je SKOJ-evac, partizan, borac protiv fašizma i kao takav, sve svoje humanističke ideje utkao je u svoje svevremenske filmove. Njegov trag u našoj kulturi i umetnosti je ogroman i dužni smo da ga pamtimo kao velikana kojeg smo imali sreću da zapamtimo kao savremenika. Porodici, prijateljima i poštovaocima dela Puriše Ðorđevića izražavam najdublje saučešće - naveo je Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike