Kornelije Kovač: Čovek bez kojeg ne bi mogla da se zamisli muzika

13.09.2022

07:08

0

Komponovao je sa 14 godina

Kornelije Kovač: Čovek bez kojeg ne bi mogla da se zamisli muzika
indexi_prjatelji_koncert_16102011_0027 - Copyright ATAImages/ A.A.

Kornelije Kovač je jedan od naših najpoznatijih kompozitora, čovek koji je najviše uticao na pop muziku prostora bivše Jugoslavije. Kompozitor koji je uticao na karijere najvećih pevača i zvezda, kompozitor čije su pesme obeležile odrastanje i sazrevanje mnogih generacija.  

Kornelije Kovač je rođen 1. januara 1942. godine u Nišu, a preminuo je juče u Beogradu. Prva od njega se na Instagramu oprostila ćerka Kristina. Pored nje Kornelije ima ćerke Aleksandru i Anju a bio je oženjen Spomenkom Kovač, koja je bila jedna od naših najboljih tekstopisaca i koja je napisala neke od najlepših stihova domaće pop muzike.

Kornelije je iza sebe ostavio suprugu Snežanu.

ATAImages/ A.A.
 

Ne može se nabrojati veliki broj hitova koje komponovao ali svakako među najlepše spadaju "April u Beogradu", "Zlatni dan", "Poljubi mena kiši" i mnoge druge.

Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka živeo je u Engleskoj, gde je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, od Berni Mardsena (gitariste grupe Vajtsnejk) do Pola Džonsa (pevača Manfred Mena).

AtaImages/ S.T.
 

Svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kornelije Kovač je komponovao već sa četrnaest godina - 1956. godine. Prvi javni nastup  Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961 godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, Muzičke akademije u Sarajevu.

Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sledeće godine svira na turneji po SSSR-u. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku da se preseli u Beograd i pokuša nešto svoje.

U Sarajevu, 1967, na prvom plej bek festivalu „Vaš šlager sezone” osvaja prvo mesto sa pesmom "Moj profesor".

Pre tri godine u Beogradu je obeleženo pola veka od Korni grupe koju je osnovao, a ove godine je prošlo tačno pola veka od  debitantskog i eponimnog albuma Korni grupe.

Spomenka i Kornelije Kovač Promo/privatna arhiva
 

Korni grupa je na mnoge načine obeležila muziku ovih prostora a treba pomenuti da su  među prvima uveli vrlo visok profesionalizam u radu, sa svakodnevnim prepodnevnim i popodnevnim probama, sa vrlo ozbiljnim pristupom i maksimalnom posvećenošću samoj grupi, što do tada nije bio baš čest slučaj, mnogo toga je rađeno stihijski i po principu "o-ruk".

Prvih godina posle Korni grupe Kovačeve kompozicije snimaju najveći pevači tadašnjeg vremena: Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena.

Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Spomenka, Aleksandra i Kornelije Kovač Promo/privatna arhiva
 

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Pisao je muziku za između ostalog "Obraz uz obraz", filmove "Lude godine", "Una", seriju "Cvat lipe na Balkanu". Nabrajanje njegovog opusa moglo bi da traje u nedolgled i njegov gubitak je zaista nenadoknadiv u našoj muzici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike