Poslednje zbogom Bati Kovaču uz legendarne pesme: Sahranjen preko puta svoje najveće ljubavi (FOTO/VIDEO)

17.09.2022

10:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan je od najznačajnijih muzičara svih vremena na ovim prostorima napustio nas je 13. oktobra u 81. godini života

Poslednje zbogom Bati Kovaču uz legendarne pesme: Sahranjen preko puta svoje najveće ljubavi (FOTO/VIDEO)
kornelije kovač (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nakon komemoracije koja je održana u Svečanoj Sali Skupštine grada Beograda u 11 časova, Kornelije Kovač će danas biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

Čuveni kompozitor, pijanista, aranžer, jedan je od najosobenijih i najznačajnijih muzičara svih vremena na ovim prostorima preminuo je 13. septembra u 81. godini života. Za sobom je ostavio neizbrisiv trag koji je zauvek obeležio muzičku istoriju nekadašnje Jugoslavije, a njegove pesme spadaju u antologijske hitove koje su izvodile najveće zvezde domaće i regionalne muzičke scene.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Kornelijeva ćerka Kristina Kovač juče je na svom Instagram profilu objavila fotografiju svojih roditelja iz mladosti i napisala emotivnu poruku:

“Sutra tatu polažemo u Aleju velikana, na parcelu koja je baš preko puta mesta gde smo položili maminu urnu pre 17 godina. Tata Ko i Mama Spo, u večnosti".

 

 

Spomenka Kovač bila je jedan od najpoznatijih tekstopisaca na ovim podnebljima. 

Na sahranu su među prvima stigle Batina druga supruga Snežana i ćerke Aleksandra i Anja Kovač sa Romanom Goršekom, a zatim i Kristina Kovač ćerkom i Igorom Brakusom. 

24sedam/Goran Sivački
 

Kiša nije sprečila mnogobrojne prijatelje i kolege velikog umetnika da ga isprate na poslednji put.

24sedam/Goran Sivački
 

Među pristunima na sahrani su Petar Janjatović, Milan Đurđević iz "Nevernih beba", Dejan Cukić, Dušan Duda Bezuha, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Nikola Čuturilo, Firči, Svetozar Cvetković, Gale Kerber, Tanja Banjanin, Boda Ninković, Žarko Dančuo, Vojin Ćetković...

 
24sedam/Danilo Krša
 

Sa razglasa se čuju veliki hitovi Kornelija Kovača, "Ti si mi u krvi", "Stanica podlugovi", "April u Beogradu", "Sedim u jednom pariskom lokalu", "Milo moje", "Smejem se bez smisla", "Zlatni dan" i mnogi drugi. 

Pristuni dostojanstveno i tiho pale sveće i polažu cveće, odajući tako počast velikom umetniku.

Kornelije Kovač je bio jedan od naših najpoznatijih kompozitora, čovek koji je snažno uticao na pop muziku bivše Jugoslavije i na karijere najvećih muzičkih zvezda, kompozitor čije su pesme obeležile odrastanje i sazrevanje mnogih generacija.  

Pre tri godine u Beogradu je obeleženo pola veka njegove čuvene "Korni grupe" koju je osnovao, a ove godine je prošlo tačno pola veka od njihovog debitantskog albuma.

Bata Kovač je pisao muziku za "Obraz uz obraz", filmove "Lude godine", "Una", seriju "Cvat lipe na Balkanu". Nabrajanje njegovog opusa moglo bi da traje u nedolgled i njegov gubitak je zaista nenadoknadiv u našoj muzici.

Nakon održanog opela tužna povorka je krenula ka Aleji velikana, gde će Kornelije Kovač počivati. 

Na poslednji put Bata je ispraćen uz veliki hit "Smejem se bez smisla" Bisere Veletanlić.

Uz koju kap kiše, u dostojanstvenoj tišini, posmrtni ostaci Kornelija Kovača spušteni su u grob u Aleji zaslužnih građana. 

Aleksandra Kovač se na kraju u suzama zahvalila svima koji su prisustvovali sahrani njenog oca, nakon čega se prolomio gromoglasni, poslednji aplauz za Batu Kovača.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike