Ljubavna priča Ljube Tadića i Snežane Nikšić: Šta se dogodilo u Ulici Lole Ribara

04.04.2022

10:30

0

„Kad sam nju ugledao na probi u Ateljeu 212, kao da sam video sunce“, govorio je čuveni glumac

Ljubavna priča Ljube Tadića i Snežane Nikšić: Šta se dogodilo u Ulici Lole Ribara
Snežana Nikšić Ljuba Tadić 1 - Copyright Printscreen/YouTube

Snežana Nikšić, glumica i supruga velikog Ljube Tadića, preminula je juče u 79. godini u Beogradu.

Bard srpskog pozorišta i lepa glumica poreklom iz Niša upoznali su se sedamdesetih godina prošlog veka u Ateljeu 212. Ljuba u punoj kreativnoj snazi, Snežana na početku glumačkog puta.

Printscreen/YouTube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal
 

Tadašnja upravnica Ateljea 212 Mira Trailović imala je njuh da prepozna talenat. Snežana je bila mlada i lepa, ali se baš zbog toga, osim sa gomilom udvarača, borila i sa predrasudom kako lepa žena ne može biti kvalitetna glumica.

Ljuba je, s druge strane, baš u vreme kad se zaljubio u Snežanu, prolazio kroz težak period. Imao je problem s alkoholom, koji je, ionako burnom temperamentu, davao još pogonskog goriva.

Printscreen/YouTube/ Bimbros Beograd
 

- Ima čovek uspona i padova. To je bilo vreme mojih padova. Veliki ljudi imaju malu sujetu. Meni je trebao ceo život da to naučim - rekao je Tadić u proleće 2004. godine.

- Snežana me je izvukla iz tog pakla. Kad sam nju ugledao na probi u Ateljeu, kao da sam video sunce. Znao sam da je bila udata, ali me nije interesovalo. Koliko sam bio obuzet njome najbolje će vam pokazati sledeća priča.

Dosađivao sam joj posle probe da se vidimo. Ona je brzo koračala hodnicima Ateljea 212 i kasnije ulicom u nadi da ću odustati. “Ja sam udata žena”, ponavljala mi je. Kad je ušla u svoj "spaček" i pokrenula ga, nisam odustao. Trčao sam Ulicom Lole Ribara za njom. Nije me bilo sram. Zaljubio sam se, a zaljubljeni čovek nema čega da se stidi, pod uslovom da je pristojan - pričao je Ljuba Tadić.

Printscreen/YouTube/ Bojan Rajević
 

Kad se Snežana razvela, počela je da živi s Ljubom. Proveli su dve i po decenije zajedno. Iako je bila uspešna glumica, samovoljno se povukla iz pozorišta sredinom devedesetih kako bi se u potpunosti posvetila Ljubi, čije je zdravlje već tada bilo ozbiljno narušeno dijabetesom.

Poznata glumica je jednom prilikom pričala o svom životu sa velikim umetnikom, žaleći što u glavnom gradu nema obeležja posvećenog njemu.

- Razgovarali smo u kući o svemu. Naravno i o glumi. A, razume se, imali smo i drugih životnih tema. Što se glume tiče - ona nas je i spojila. Naši prvi kontakti vezani su za pozorište.

Printscreen/YouTube/ Bimbros Beograd
 

Sticajem okolnosti ili sudbinom, ko bi to mogao znati, iste godine smo došli u Jugoslovensko dramsko pozorište. Ja kao mladi početnik, on kao mladi prvak.

Dakle, prvi susret je bio pozorišno-glumački. Ljuba je bio čovek koji je strahovito voleo svoju profesiju, držao do nje, duboko je poštovao, bio pravi posvećenik. Zato je i veliki. Žao mi je što u gradu nema obeležja sa njegovim imenom, sem, naravno, velike scene JDP-a. Pratim razne spomen-ploče, ulice, nagrade s imenom… I šta da kažem - govorila je Snežana Nikšić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike