Olivija Njutn-Džon: Seks simbol i unuka nobelovca koja se dvoumila oko uloge u "Briljantinu"

09.08.2022

18:00

0

Posedovala je prirodnu lepotu, talenat i neverovatan glas

Olivija Njutn-Džon: Seks simbol i unuka nobelovca koja se dvoumila oko uloge u "Briljantinu"
profimedia-0555921453 - Copyright Olivija Njutn-Džon Profimedia

Završna scena u "Briljantinu" u kojoj je Olivija Njutn-Džon obučena u crne uske helanke, kožnu jaknu, sa golim ramenima, raščupanom kosom i cigaretom u ruci, u filmu "Briljantin" ostaće zasigurno jedna od kultnih u istoriji kinematografije.

Glumica i pevačica Olivija Njutn-Džon posedovala je prirodnu lepotu, talenat i neverovatan glas. Objavila je 26 albuma svih žanrova: kantri, gospel, dečja i disko muzika. Osvajala je više puta prestižnu Gremi nagradu. 

Olivija Njutn Džon Profimedia
 

Njena pesma "Physical"  iz 1981. godine proglašena je najseksi pesmom ikad. 

Olivija Njutn-Džon umrla je juče u 73. godini, nakon tridesetogodišnje borbe sa rakom. Imala je bogatu muzičku i glumačku karijeru ali svakako da je uloga u "Briljantinu" ona najupečatljivija koja joj je na kraju promenila život ali i obeležila odrastanje mnogih generacija.

Bila je seks simbol i pop ikona koja se u kasnijoj fazi života bavila preduzetništvom i aktivizmom. Ostaće upamćena i kao veliki borac koji je uspevao da opakoj bolesti odoleva 30 godina.

Uloga Sendi u "Briljantinu" donela joj je ogromnu slavu i status seks simbola, a britanska kraljica Elizabeta II odlikovala  je Ordenom časti za doprinos kulturi, a potom je dobila i zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu. 

Profimedia
 

Zanimljivo je da se za ulogu u "Briljantinu", prilično dvoumila, ali je na kraju ipak pristala. 

- Kad su mi ponudili ulogu u "Briljantinu", nisam odmah iskoristila priliku. Kako sam sa 20 godina već snimila film "Tomorrow" koji se pokazao kao potpuni promašaj, strahovala sam od svega. Ali, Džon je omogućio da se to ostvari. Čak su iznova pisali scenario kako bih mogla da glumim devojku iz Australije koja se vraća u svoju zemlju -  ispričala je jednom prilikom. 

S obzirom na veliku hemiju koja je bila očigledna između nje i Džona Travolte u "Briljantinu", počela su govorkanja o njihovoj vezi.

- Bilo je mnogo tračeva na temu moje i Džonove navodne veze. S obzirom na to da sam ja u to vreme proživljavala bolan raskid veze sa Lijem, takve glasine ni Džonu ni meni nikako nisu prijale. Istina je da smo bili dobri prijatelji i često smo se družili tako što bismo izašli na ručak ili piće. Ali ništa više od toga. I danas je on jedan od mojih prijatelja - otkrila je svojevremeno.

Profimedia
 

I upravo Džon Travolta se prvi oglasio nakon vesti o njenoj smrti.

- Moja najdraža Olivija, učinila si sve naše živote mnogo boljim. Tvoj uticaj je bio neverovatan. Mnogo te volim. Videćemo se na putu i svi ćemo ponovo biti zajedno. Tvoj od prvog trenutka kad sam te video i zauvek! Tvoj Deni, tvoj Džon! - napisao je Travolta, juče na svom Instgram profilu.

Olivija je rođena 26. septembra 1948. godine u engleskom gradu Kembridž.

Otac joj je bio Velšanin, nadaren operski pevač i bivši oficir službe MI5, a majka je bila jevrejskog porekla, dok je njen deda po majci bio nobelovac i slavni fizičar Maks Born. 

Kada je imala pet godina njena porodica se preselila u Australiju jer joj je otac dobio posao dekana na muzičkoj akademiji.

Olivija Njutn Džon i Džon Travolta, film "Briljantin"/ Profimedia
 

Oliviju i pored ogromne ambicije njene majke nikad nije zanimala akademska karijera i odmalena je pokazivala interes jedino za pevanje.

Kao tinejdžerka osnovala je ženski bend "Soul Four", a sa 15 godina je pobedila u TV takmičenju mladih talenata.

Potom je usledila i glumačka karijera, ali muzika je i dalje bila njena najveća ljubav, a sa čuvenom Pet Kerol je putovala po Evropi i nastupala u duetu. Takmičila se i na Pesmi Evrovizije kao predstavnik Velike Britanije, a te godine na takmičenju je pobedila ABBA.

Prvi put rak dojke joj je dijagnostifikovan 1992. godine, istog dana kada joj je preminuo otac.Govorila je da joj je marihuana pomogla u borbi sa zdravstvenim problemima. Međutim, 2013. godine doktori su joj saopštili da se rak proširio.

Olivija Njutn-Džon Profimedia
 

Nakon toga je rak bio u remisiji, ali se ponovo vratio 2017, kad su Oliviji doktori rekli da je u 4. stadijumu. Bol je nekad bio neizdrživ.

- Plačem od bolova - rekla je glumica pre par godina.

Bila je svesna ozbiljnosti bolesti ali nikad nije želela da se preda.

- Mogu umreti sutra. Drvo može pasti na mene - govorila je.

Često je meditirala, a posebno joj je pomagalo to što je bila okružena ljudima koji je vole. 

Olivijin ljubavni život nije bio ništa manje zanimljiv nego njen profesionalni.

Deset godina pre svoje kultne uloge u "Briljantinu" bila je verena za muzičkog producenta Brucea Welcha koji je bio koautor njenog singla "Please Mr. Please" iz 1975. godine.

Olivija Njutn-Džon i Džon Travolta Profimedia
 

Britanskog biznismena Leja Kramera upoznala je 1973. dok je bila na odmoru na francuskoj rivijeri. Kramer je postao i njen menadžer, ali njihova je veza završila nakon šest godina.

Glumca Matta Lattanzija upoznala je dok je snimala film "Xanadu" 1980, a venčali su se 1984. godine. Dobili su ćerku Chloe Lattanzi, Olivijino jedino dete, pre nego što su se sporazumno razveli devet godina kasnije i ostali prijatelji.

Godinu dana nakon razvoda, Olivija je upoznala kamermana Patricka McDermotta sa kojim je bila u vezi punih devet  godina. McDermott je 2005. misteriozno nestao dok je bio na pecanju na kalifornijskoj obali a Oivija u Australiji. Istraga američke Obalne straže pokazala je da se McDermott verovatno izgubio na moru, iako je bilo nekoliko sumnjivih dojava o tome da je viđen tokom poslednjih 15 godina, ali bez dovoljno dokaza.

Olivija se u međuvremenu po drugi put udala 2008. godine  i to za osnivača i predsednika Amazon Herb, Džona Isterlinga, koji je i saopštio vest o njenoj smrti. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike