Preminuo legendarni glumac: Vladan Živković izgubio bitku s opakom bolešću

04.01.2022

20:28

0

Autor: 24sedam

Jedan je od onih glumaca čije lice prepoznaju svi, od zagriženih filmofila, pa sve do onih koje umetnost uopšte ne zanima

Preminuo legendarni glumac: Vladan Živković izgubio bitku s opakom bolešću
[email protected]

Dramski umetnik Vladan Živković (81), predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije  preminuo je juče nakon duge i teške bolesti danas u Beogradu.

Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1966. Član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu bio je od 16.08.1967. do 31.01.1971, kada je otišao u Beograd.

Jedan je od onih glumaca čije lice prepoznaju svi, od zagriženih filmofila, pa sve do onih koje umetnost uopšte ne zanima. Izuzetno cenjen među kolegama, sadašnji je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije; već duže vreme angažovan je i u organizaciji Filmskih susreta u Nišu.

Publici se predstavio ulogom Bubrega u kultnom filmu "Kad budem mrtav i beo", a neke od najznačajnijih uloga imao je u ostvarenjima kao što su "Doručak sa đavolom", "Balkanski špijun", "Tri karte za Holivud", "Prvi put sa ocem na jutrenje", "Crni bombarder"....

 

YouTube/ TVBalkanSky
 

 

U filmskoj karijeri dugoj četiri decenije Živković je ovekovečen na celuloidnoj traci u više od 70 igranih filmova, kada se tome dodaju i brojne uloge u domaćim TV serijama i dramama, ta brojka stiže do 130 uloga.

Učestvovao je i u srpskoj sinhronizaciji predstave „Dizni na ledu“.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Bonus video
24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi