Vitez koji je slavio život: Velika imena srpske kulturne scene o Milovanu Vitezoviću

23.03.2022

07:45

0

„Bio je i ostao dragocen čovek srpske umetnosti", ističe Aleksandar Berček

Vitez koji je slavio život: Velika imena srpske kulturne scene o Milovanu Vitezoviću
Milovan Vitezović 1 - Copyright Printscreen/Youtube/ Emisija "Beograd na prvom mestu"

Čuveni srpski pisac Milovan Vitezović preminuo je juče u Beogradu, u 78. godini života, posle duge i teške bolesti, izazvane korona virusom. Ubraja se u najznačajnije srpske književnike 20. i 21. veka.

Na vest o smrti ovog posebnog čoveka i izuzetnog književnika neki od najuticajnijih ljudi na srpskoj kulturnoj sceni podelili su svoja sećanja na Milovana Vitezovića.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Akademika Mira Vuksanovića sa Vitezovićem veže višedecenijsko prijateljstvo, još od zajedničkih studentskih dana.

- Vitezović je bio jedinstvena kosjerićka ruža darova u srpskoj kulturi. Svaki od svojih darova negovao je posebno i naporedo, ali tako da stvaraju skladnu celinu. Njegove misli su ušle u opšte izreke. Kad bi nekako moglo da se izračuna koliko je puta citiran u svakodnevnim razgovorima, videlo bi se da je stalno s nama. Njegovom zaslugom je Vuk Karadžić došao među Srbe kao da je živ.

Miro Vuksanović Tanjug/Rade Prelić
 

Profesorski šeširi, kraljevske čarape, đačko lajanje na zvezde i drugi književni motivi ostaju kao znakovi koji će se pamtiti. Vitezović je bio čovek koji je drugima pomagao i kad je njemu trebalo pomagati. Sada se naše prijateljstvo koje je na vedrini trajalo šezdesetak godina odjednom pretvorilo u tužnu istinu iz njegovog poznatog aforizma "Srce me je otkucalo" - rekao je Vuksanović.

Osim što su kolege po peru, akademik Milosav Tešić i Milovan Vitezović bili su zemljaci i obojica đaci Užičke gimnazije.

- Još kao đak Užičke gimnazije Vitezović se pročuo kao pesnik. Otad pa do danas on se u sećanjima ondašnjih generacija užičkih gimnazijalaca gotovo neizostavno spominjao. Uz satirično-aforistiko stvaralaštvo, njegovo književno delo ostvareno je u trojstvu koje čine pesništvo (naročito dečije), drame i biografski romani, čemu treba pribrojati i njegova već čuvena scenaristička ostvarenja.

Promo/Laguna
 

Vitezović je bio koliko angažovan pisac toliko i pisac koji je slavio život. On je umeo da anegdotu razvije u umetnički uverljivu životnu priču. Ličnosti u njegovim biografskim romanima, zahvaljujući veoma zanimljivoj fabulaciji, deluju izrazito životno. Neki Vitezovićevi aforizmi, ma kako da se ideološki tumače, imaju opštenarodnu prihvaćenost - rekao je Tešić.

Na vest o smrti Milovana Vitezovića, akademik Matija Bećković, kaže da "kolone preminulih u vreme kovida predvode srpski pisci":

- Odlaze gotovo neprimećeno, neispraćeni i neožaljeni. Kažu da ih je na onu stranu već otišlo 70, čitavo jedno udruženje. Nemoguće ih je sve prebrojati. Prvi su otišli pesnici Manojlo Gavrilović i Miljurko Vukadinović, a potom Rade Vojvodić, Milan Nenadić, Vladimir Jagličić, Aleksandar Petrov, Mirjana Stefanović, Miroslav Toholj, Zvonimir Kostić, Miroslav Jović, Đoka Stojičić, Petar Milošević, Stevan Tontić...

Matija Bećković Tanjug/Nenad Mihajlović
 

A pre neki dan ode Radovan Beli Marković, gotovo prekjuče Aleksandar Jovanović, juče Dragan Mraović, a danas Milovan Vitezović. Da ne zaboravimo Amfilohija i Atanasija koji su takođe bili članovi UKS. Nadam se da će ih oni tamo dočekati i opojati. Ne razumem kako se sve to desilo baš piscima. Valjalo bi uključiti sve alarme, a ne bi bilo pogrešno kada bi se na Francuskoj 7 istakao i crni barjak - rekao je akademik Bećković.

Glumac Aleksandar Berček, koji je ostao upamćen kao tumač role kneza Miloša u legendarnoj TV seriji Đorđa Kadijevića po Vitezovićem scenariju - "Vuk Karadžić", po učešću u "Lajanju na zvezde" dvojca Vitezović - Šotra, a pogotovo u liku naslovnog junaka u omiljenom filmu i seriji Zdravka Šotre "Šešir profesora Koste Vujića" (što je bila poslednja saradnja ovog reditelja i scenariste Vitezovića), dugo već živi u potpunosti povučeno i gotovo nikad ne daje izjave za medije.

Aleksandar Berček ATA Images/V.M.
 

Ipak, povodom odlaska čuvenog pisca i scenariste, popularni Berček je za Novosti kratko rekao o Vitezoviću:

- Bio je i ostao dragocen čovek srpske umetnosti.

Akademika Dušana Kovačevića duboko je potresla vest o smrti njegovog prijatelja i kolege Milovana Vitezovića.

- Bio je jedan od najznačajnijih pisaca u mnogobrojnim oblastima. Pisac klasične literature, pisac za mnoga značajna TV ostvarenja, a bavio se i svim drugim poslovima koji su vezani za pisanu reč. Pored toga, bio je pisac i za najmlađe, aforističar i uvek je radio dva, tri posla istovremeno. Kad god bih ga upitao šta radi on bi krenuo da mi nabraja. U šali sam govorio da je on "čovek u više primeraka", jer to pojedinac ne može fizički da obavi - rekao je Kovačević.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra decenijama je sarađivao sa Milovanom Vitezovićem i srpskoj kinematografiji poklonili su hit filmove "Lajanje na zvezde" (ko se ne seća čuvene replike: "Kako Tanjug javlja, ja te volim") i "Šešir profesora Koste Vujića".

- Sa velikim žaljenjem sam dočekao vest o smrti Milovana Vitezovića. Sarađivali smo još dok je bio dugogodišnji urednik programa na RTS-u, mnogo toga uradili smo zajedno, imali smo zajedničke afinitete, tražio je da adapatiram njegove tekstove. Svojevremeno sam napisao scenario za "Lajanje na zvezde", ali ga je tadašnje filmsko preduzeće izgubilo. Prošlo je deset godina, a onda me je Vitez "naterao" da ponovo adaptiram njegovu knjigu i pišem scenario. Na kraju smo ipak, i na sreću, snimili film koji smo obojica toliko želeli - kaže Zdravko Šotra.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Po njegovim rečima, "Milovan je bio veliki poznavalac istorije srpskog naroda, naročito one s kraja 19. i početka 20. veka".

- Tako je nastao naš veliki zajednički projekat, trodelni igrano-dokumentarni serijal - "Kraljevina Srbija", "Kneževina Srbija" i "Gde cveta limun žut". Na kraju, naša poslednja saradnja bila je na filmu i seriji "Šešir profesora Koste Vujića" koji se, baš kao i "Lajanje na zvezde", i dalje vrte na TV stanicama - priseća se Šotra i dodaje:

- Lepo je bilo raditi kada imate podlogu koja je duhovita i smislena kao one koje je pisao Vitezović, čovek velikog obrazovanja i kulture.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike