Preminuo čuveni grčki kompozitor Vangelis (VIDEO)

19.05.2022

16:52

0

Uzrok smrti nije poznat

Preminuo čuveni grčki kompozitor Vangelis (VIDEO)
vangelis profimedia-0138753516 copy - Copyright Profimedia

Evangelos Odiseas Papatanasiju - Vangelis, grčki kompozitor najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj muzici za film "Vatrene kočije", preminuo je u 79. godini, javila je danas Atinska novinska agencija.

Kompozitor je bio hospitalizovan zbog COVID-19 u Francuskoj pre smrti.

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije njegovog advokata, ANA je izvestila da je Vangelis preminuo u utorak kasno uveče, ne navodeći uzrok smrti, preneo je Rojters.

.

Vangelis je bio poznat po svojim revolucionarnim kompozicijama u različitim žanrovima, uključujući elektronske, progresivne, ambijentalne, pa čak i orkestarske komade.

Evangelos Odiseas Papatanasiju je rođen 29. marta 1943. u Agriji, priobalskom gradu u Magneziji, Tesalija, Grčka, a odrastao je u Atini.

Vangelis je razvio interes za muziku već u svojoj četvrtoj godini, komponujući na porodičnom klaviru i eksperimentišući sa zvukovima stavljajući eksere i kuhinjske tiganje unutar njega i sa radio smetnjama.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike