Sahrana Branka Cvejića: Ispraćaj u večnost čuvenog Baneta Bumbara (FOTO/VIDEO)

01.08.2022

11:24

0

Autor: Dejan Ćirić

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sina Žarka i ćerku Bojanu

Sahrana Branka Cvejića: Ispraćaj u večnost čuvenog Baneta Bumbara (FOTO/VIDEO)
sahrana bane bumbar copy - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/ATA Images

Glumac Branko Cvejić preminuo je 26. jula u 75. godini života, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag ulogama koje su obeležile jedno vreme i koje će se dugo pamtiti. Najveća od svih -  Bane Bumbar iz kultne serije „Grlom u jagode“ ostaće zabeležena kao jedna od najupečatljivijih, kako u njegovoj karijeri, tako i u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Branko Cvejić, "Grlom u jagode" YouTube/screenshot
 

Cvejić je rođen u Beogradu 25. avgusta 1946. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. U matičnoj kući odigrao je preko pedeset uloga. Igrao je u više od 40 filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama i dramama. Jedna od čuvenih bila je Lister iz „Porodičnog blaga“.  

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sina Žarka i ćerku Bojanu.

Veliki umetnik, omiljen među kolegama i publikom, danas će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a komemoracija će biti održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u septembru.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na poslednji ispraćaj čuvenom Banetu Bumbaru, pored porodice, došlo je mnogo njegovih kolega i prijatelja... Irfan Mensur, Miki Manojlović sa suprugom Tamarom Vučković, direktorkom JDP-a, Nada Šargin, rediteljka Tatjana Mandić-Rigonat, Radovan Vujović, Bule Goncić, Svetlana Bojković, Dragan Mićanović, Radoslav Zelenović, Anita Mančić, Branimir Brstina, Svetozar Cvetković i Jelena Đokić, Tihomir Stanić, Branka Petrić, Milan Marić, Vaja Dujović, Igor Đorđević...

Atmosfera pred kapelom je tiha i dostojanstvena, a okupljeni uglavnom nose po jednu ili dve ruže ili buket cveća. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Zovite me Bane Bumbar do kraja života, i kad umrem zovite me Bane Bumbar. Kakvo mi se sad čini to vreme? Nerviraju me čiče koje pričaju da je u njihovo vreme bilo sve bolje, ali stvarno, verujte mi, u moje vreme je bilo nekako lakše i bolje, nismo imali bar ovaj teror koji se zove griža savesti - rekao je pre skoro dve decenije Cvejić, kome je uloga Baneta Bumbara obeležila čitavu karijeru, a koga danas, nažalost, kolege, porodica i prijatelji ispraćaju na večni počinak.

Ogroman broj Cvejićevih kolega, kako njegove, tako i mlađe generacije, prisustvuje poslednjem oproštaju od velikog umetnika, što dokazuje koliko je bio voljen i poštovan. Izgubili smo još jednog značajnog glumca koji je mnogo doprineo srpskom pozorištu, filmu i televiziji. 

Sahrani je prisustvovao i Ivica Dačić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon opela, povorka je krenula ka grobnom mestu Branka Cvejića. Glumci Radovan Vujović i Svetozar Cvetković bili su među odabranima koji su nosili kovčeg.

Uoči polaganja kovčega u grob govor su održali Cvejićeva ćerka Bojana i sin Žarko. Oni su istakli da je za njih Branko bio mnogo više od Baneta Bumbara i svih uloga koje odigrao, da je jako voleo život i porodicu i strastveno bio posvećen glumi.

Na kraju je snage smogla i njegova supruga Vesna koja je rekla da je 57 godina zajedničkog života završeno ali da ostaju prelepa sećanja i dela. 

Branko Cvejić nije sahranjen u Aleji zaslužnih građana, već u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike