Nafta malo porasla ali Kinezi drže kočnicu

29.05.2024

09:43

0

Autor: R.B.

Usporavanje kineske ekonomije drži svetsku cenu nafte „pod kontrolom“, tako da i pored rasta ne ide preko 85 dolara za barel

Nafta malo porasla ali Kinezi drže kočnicu
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Rafinerije nafte u Kini smanjuju preradu zbog građevinske krize u kojoj pada izgradnje stambenih objekata a smanjuje se i potražnju za plastikom i gorivima za transport građevinskog materijala. Zbog toga globalna privreda „broj dva“ obuzdava kupovinu sirove nafte iz Saudijske Arabije i Rusije, piše Biznis insajder.

Trenutan cena fjučersa brenta, za isporuku u avgustu, je 84,24 dolara za barel a do pre samo pet dana je bila ispod 81,5 dolara.

Članicama grupe OPEK+, koje se sastaju ovog vikenda, manja potražnja svakako ne odgovara pa se očekuje nastavak restriktivne proizvodnje kako bi se održale cene nafte.

Cene sirove nafte su pale skoro za 10 dolara po barelu u poslednjih šest nedelja, pošto je pritisak nadole sve veći kako zbog Kine tako i globalnog tržište preplavljenog obilnim zalihama iz SAD i drugih zemalja, piše „Bloomberg“.

Padanje cene svakako znači olakšanje za potrošače svuda i svetu ali i i centralne banke koje se bore sa upornom inflacijom. Međutim za proizvođače, a pogotovo Saudijsku Arabiju i njen budžeski deficit , to je problem. Rijadu su potrebne cene blizu 100 dolara po barelu da bi finansirao ambiciozne planove prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ocenjuje Međunarodni monetarni fond.

– U srcu slabljenja tražnje je Kina. Ako ovi rani pokazatelji rastuće neravnoteže u Kini potraju, onda bi OPEK+ osećao pritisak da produži smanjenje snabdevanja – “, rekao je Hening Glojstin, šef odeljenja za klimu i resurse konsultantske kuće „Eurasia Group“.

Screenshot: ICE berza
Cena barela brenta u poslednja tri meseca

 

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici sazvaće online sastanak 2. juna, na kojem se očekuje odluka o nastavku smanjivanja proizvodnje od oko dva miliona barela dnevno.

Kinezi, trenutno, posustaju

Posle bržeg ekonomskog rasta u prvom tromesečju, taj snažan početak Kine u 2024. ipak je počeo da bledi. Kineski indeks cena proizvođača negativan je već 19 meseci.

Jedanaestomesečni uzastopni pad prodaje smanjio je potrošnju plastike i oslabio marže petrohemijskih proizvoda. Takođe je ograničena potražnja za dizelom koji se koristi u građevinarstvu na otvorenom i kao transportno gorivo za transport industrijskih materijala. Prema jednom pokazatelju, potrošnja naftnih derivata pala je u aprilu na godišnjem nivou, prvi put od decembra 2022.

Shodno tome, rafinerije smanjuju proizvodnju. Stope prerade su u Kini pale na 14,36 miliona barela dnevno u aprilu, što je najsporiji tempo od decembra i četiri odsto niže nego u isto vreme prošle godine, prema proračunima „Bloomberga“ na osnovu vladinih podataka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike