Vožnja još skuplja

21.06.2024

10:20

0

Autor: G.M.Š.

Nove cene benzina i dizela otišle naviše za koji dinar

Vožnja još skuplja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sezona letovanja i više automobila na putevima sudarila se sa rastom cene nafte i derivata, pa su tako i ovog petka cene benzina i dizela na srpskim pumpama otišle naviše.

Cena nafte tipa brent je u poslednjih nedelju dana na berzi porasla za 3,4% i trenutno se fjučersi za jun plaćaju nešto majne od 85 dolara po barelu.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih osam meseci

 

Rastu i cene derivata na Londonskoj berzi i za luke u Mediteranu cena benzina je otišla sa prošlonedeljnih 499 na 509 dolara za tonu (2%) a kod ultraniskosumpornog dizela sa 764 na 773 dolara za tonu (1,2%).

Time je nastavljen rast započet u prvoj nedelji juna, kada su cene bile 7,6% odsto manje nego što su danas.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjiih 11 meseci

 

U takvim uslovima na regionalnom tržištu, promenjene su ovog petka, kao i u prethodne dve godine, cene i na srpskim pumpama. Litar benzina BMB95 u narednih nedelju dana će koštati 191 dinar, što je dva dinara skuplje nego do sada.

Litar evrodizela je poskupelo isto toliko i od danas košta 203 dinara za litar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike