Novo pojeftinjenje goriva

24.05.2024

10:51

0

Autor: G.M.Š.

I treću nedelju zaredom na srpskim pumpama pala je cena neke vrste goriva

Novo pojeftinjenje goriva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nove cene goriva u Srbiji, koje će važiti od danas pa narednih nedelju dana, delimično su usklađene sa trendom koji je već dugo prisutan na Mediteranu. Tamo je cena benzina pala za nedelju dana 1,3% (481 dolar za tonu) a dizela 0,7% (762 dolara), ali su se od 5. aprila, kada je počeo trend pada, cena sada već survala za 14% odnosno 12%.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednjih šest meseci

 

Istovremeno, pada i cena repera za ceo svet – evropski brent je ispod 82 dolara za barel.

Tako se benzin sad kotira za isporuku u maju 484 dolara za tonu a dizel 761 dolar za tonu. To je za 13% odnosno 11,5% man je nego što je bilo pre početka trenda pada 5. maja.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih šest meseci

 

U takvoj situaciji u svetu i regionu, dans je odlučeno da kontrolisana cena goriva na srpskim pumpama bude 194 dinara za litar benzina BMB95, dok je kod evrodizela cena ostala 201 dinar.

To je za dva dinara manje kod benzina nego što je bilo proteklih sedam dana. Ujedno, to je i treći uzastopni pad cene kod benzina, a dizelu prva pauza nakon tri smanjenja cene.

Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike