Temperatura vode 75 stepeni, leči nekoliko bolesti: Banju Dvorove godišnje poseti 120.000 ljudi, smeštaj već od 2.000 dinara

12.06.2024

20:50

0

Voda u ovoj banju u Semberiji je po svom sastavu oligomineralna i sadrži natrijum, kalcijum, hidrokarbonat i hlorid.

Temperatura vode 75 stepeni, leči nekoliko bolesti: Banju Dvorove godišnje poseti 120.000 ljudi, smeštaj već od 2.000 dinara
Banja Dvorovi je poznata po svojim bazenima - Copyright Preentscreen/Youtube/Banja Dvorovi

U živopisnoj ravnici između reka Save i Drine u Republici Srpskoj sredinom prošlog veka otkriven je izvor tople lekovite mineralne vode, što predstavlja začetak banjskog turizma u naselju Dvorovi. Danas ova banja u srcu Semberije u sezoni okupi više od 6.000 gostiju, a taj broj na godišnjem nivou dostiže i 120.000!

Javna ustanova "Banja Dvorovi" se nalazi u severoistočnom delu Republike Srpske na nadmorskoj visini od 93 metra. Od Bijeljine je udaljena oko 7 kilometara, a infrastrukturno je dobro povezana sa Banjalukom i Sarajevom, ali i sa obližnjim gradovima u Srbiji poput Loznice, Šapca i Valjeva. Do Beograda se stiže za manje od dva sata. Dobra lokacija je upravo mamac za mnoge putnike namernike koji putuju Bosnom te im ova banjska oaza posluži za mali predah.

U okviru ovog banjskog kompleksa se nalazi hotel "Sveti Stefan", koji je ključan kada je reč o smeštaju u Banji Dvorovi. Ima 42 dvokrevetne i trokrevetne sobe i 2 apartmana. U okviru njega se nalazi i blok u kojem se pružaju medicinske usluge. Prenoćiti se takođe može i u nekom od hotela, motela i apartmana nedaleko od lečilišta, kao i u Gradu Bijeljini.

Smeštaj u Banji Dvorovi

Najprimamljivija, a ujedno i jedna od najpovoljnijih ponuda, odnosila se na standardnu jednokrevetnu sobu u kojoj noćenje za 1 osobu košta 1.896 dinara. Dodatno se plaćaju takse i naknade za boravak u iznosu od 162 dinara. U pitanju je standardna jednokrevetna soba u motelu. Ovaj objekat ima zajedničku baštu, salon restoran i bar. Nalazi se na oko 350 metara od centra Banje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Furaj.ba (@furaj.ba)

 

Jedan motel u Bijeljini izdaje dvokrevetne sobe za 2.927 dinara za noć. Iznajmljivanje jednokrevetne sobe im košta 1.756 dinara. Apartmani u samom gradu se mogu naći i za oko 2.400 dinara, kako glasi još jedna sezonska ponuda na internetu.

U modernim apartmanima u širem centru dve osobe mogu prenoćiti za oko 4.803 dinara. Sezonska ponuda u manjem hotelu podrazumeva noćenje za dve osobe po ceni od oko 5.000 dinara. Ovaj ugostiteljski objekat nudi i doručak u okviru navedene cene smeštaja.

Lekovita voda Banje Dvorovi

Lekovita voda u Dvorovima otkrivena je 1956. godine prilikom prvih istraživanja nafte na ovom prostoru. Iz jedne od bušotina na dubini od 1.350 metara je potekla vrela voda, a kasnija istraživanja su utvrdila da se ispod čitave Semberije i Mačve krije veliki geotermalni potencijal. Tako je u Dvorovima u prethodnoj deceniji izbušena još jedna bušotina gde je temperatura vode 80 stepeni, ali se još uvek ne eksploatiše.

Kako je utvrđeno, voda je po svom sastavu oligomineralna i sadrži natrijum, kalcijum, hidrokarbonat i hlorid. Temperatura joj je 75 C. Na zvaničnoj stranici Banje Dvorovi se precizira da njeno korišćenje daje veoma dobre rezultate u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, lakših oblika dijabetesa, hroničnog gastritisa, postraumatskih povreda ekstremiteta i nekih oblika ekcema, hroničnih ginekoloških bolesti, lumbaga, spondiloze spondilitisa i lumboistijalgije.

 

 

Preporučuje se upotreba termomineralne lekovite vodene kupke, koja efikasno leči reumatska oboljenja u smirenoj kliničkoj i laboratorijskoj fazi, regenerativna reumatska oboljenja, stanja nakon povreda, stanja nakon operativnih zahvata na lokomotornom aparatu, diskus-hernije, skolioze i kifoskolioze i drugo.

Bazeni nadaleko poznati

Ko god je posetio ovu Banju u srcu Semberije, prva asocijacija su mu svakako bazeni. Kako kažu zvanični podaci, pored banjskog objekta 1968. godine izgrađen je otvoreni olimpijski bazen sa toplom vodom, "što je u to vreme bila retka i jedinstvena prilika u BiH i mesto istinskog uživanja i odmora", stoji na stranici Banje Dvorovi. Kasnije se grade i drugi bazeni, a danas ih ima ukupno pet. Sportsko-rekreativni centar ima ukupan kapacitet 6.000 posetilaca.

Ovaj banjski kompleks sadrži pruža i brojne mogućnosti za sport i rekreaciju. To su, na primer, moderno urađeni teniski tereni.

Turistima se preporučuje obilazak obližnjih manastira, etno-sela "Stanišići", kao i uživanje na obalama reka Drine ili Save.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike