Na Mediteranu cena goriva pada, na Balkanu raste

17.05.2024

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Iako regulatori u svim državama regiona, direktno ili indirektno, „prate“ cene goriva na berzi za Mediteran, cene na pumpama se ne kreću u istom smeru

Na Mediteranu cena goriva pada, na Balkanu raste
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama ovih dana je 83 dolara za barel brenta, odnosno za 7,5 odsto niža od one 5. aprila ove godine, kada je probila kotu 90 dolara. I na Mediteranu, za koji potrošačima u Srbiji, ali i regionu, kažu da je reperno tržište za cene na lokalnim pumpama, istovremeno je cena goriva pala.

I to još više, jer cena fjučersa benzina danas za isporuku sa broda u italijanskoj luci Lavera je 484 dolara za tonu, a ultraniskosumpornog dizela oko 760 dolara. To je za 14 odsto kod benzina i gotovo 12 odsto kod dizela manje nego što je bilo pred mesec i po.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu

 

Ako računamo da, manje-više, sve države u regionu uzimaju danak na gorivu oko 50 odsto od maloprodajne cene, pa se ovakav procenat pada „velikoprodajne“ (brodske) cene ne može primeniti na maloprodajnu, pad cene goriva je u navedenom periodu na pumpama mogao možda da bude upola od toga. Da li se to dogodilo negde u širem regionu Zapadnog Balkana?

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu

 

Ako se pogledaju uporedni podaci, ne samo da nije došlo do pada cena obe vrste goriva, jer benzin je sada uglavnom skuplji nego što je bio početkom aprila, nego ni kod pada nisu ni blizu. Izuzetak je jedino kod cene dizela u Albaniji, koja ima najskuplje gorivo u regionu.

Vozači koji „voze na benzin“ promenu cene nisu osetili u Sloveniji i Hrvatskoj, dok su pumpadžije (odnosno država koje reguliše cene) zacepile potrošače u Bosni, gde je benzin sada skuplji tri odsto. Nešto bolje su prošli oni u Crnoj Gori, Rumuniji i Srbiji, gde se cena pomerila naviše za malo više od jednog procenta.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Trend kretanja cene na Mediteranu ne odgovara onome što vidimo na pumama na Balkanu i u okolini

 

Simboličan odušak u pritisku na novčanik osetili su vozači u Makedoniji i Mađarskoj, manje od procenta, dok 3,1 odsto smanjenja malo znači vozačima u Albaniji kada im je litar benzina i dalje gotovo 1,9 evra.

Sa „dizelašima“ je situacija mnogo bolja, pa vozači koji voze na u Srbiji omiljenu vrstu goriva, sada imaju manji trošak na pumpama. Pad cene ovde je od 2,4 odsto u Makedoniji i 2,8 odsto u Srbiji do 3,5 odsto u Bugarskoj i Hrvatskoj i 4,5 odsto u Sloveniji. I ovde Albancima malo znači „minus“ od 8,7 odsto, kada je litar dizela i dalje papren.

Akciza „naduvala“ račun

U Srbiji je danas gorivo pojeftinilo i trenutno je litar benzina BMB95 196 dinara (1,67 evra), a dizela 201 dinar (1,71 evro). Cene su u padu po nekoliko dinara poslednje dve, odnosno tri nedelje, a za „prvomajsko“ povećanje cene vozači su bar dobili racionalno objašnjenje – redovno usklađivanje akciza. Da nije bilo tog poreskog udara na cenu (na veću akcizu se plaća i porez na dodatu vrednost), cena bi možda mogla da „isprati“ pad na Mediteranu.

U drugim zemljama u regionu, potrošači će morati da se uteše nekim drugim objašnjenjem.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike